
У літню спеку, якщо і хочеться якогось десерту, то не приторно солодкого і навіть освіжаючого. Чудовим варіантом може стати легендарний лимонний тарт, який був однією з коронних страв Брі Ван де Камп – одної з головних героїнь культового серіалу “Відчайдушні домогосподарки”. Відразу зазначимо – рецепт не на швидкоруч. Проте результат того вартий!
Тісто:
- 250 грам борошна;
- 100 грам цукру;
- 140 грам холодного масла;
- 1 яйце;
- дрібка солі.
Також можна додати трішки лимонної цедри. Рецепт для круглої форми розміром 22-25 см.
У глибокій мисці змішуємо сухі інгредієнти. Добавляємо холодне масло натерте на терці. Перетинаємо все в крихту і додаємо яйце. Змішуємо швидко тісто. Якщо тісто не буде збиратися в кульку, додайте 1ст ложку холодної води.
Тісто кладемо в холодильник, щоб відпочило . Десь на півгодини. Охолоджене тісто розкачуємо і перекладаємо у форму. І в формі за допомогу пальців робимо бортики і розподіляємо рівномірно тісто. Проколюємо вилкою в декількох місцях. Духовку нагріваємоо до 180 градусів. Випікаємо під грузом (горох, фасоля. На тісто кладемо пергамент, на пергамент випаємо груз), випікаємо 15 хв, а потім забираємо груз і випікаємо ще 15-20 хв. Готовий корж залишаємо охолоджуватися . А тим часом беремося до начинки.
Начинка:
- 250 грам цукру;
- 220 мл холодної води;
- 110 грам кукурудзяного крохмалю;
- 250 мл лимонного соку ( приблизно з 3-4 лимонів);
- цедра 2 лимонів і до цедри додати 1 ст ложку цукру;
- 6 яєчних білків;
- 440 мл кип’ятку;
- дрібка солі.
Знімаємо цедру з 2 лимонів додаємо до цедри 1 ст. ложку цукру і перемішуємо. Видавлюємо лимонний сік. Відділяємо з яєць білки і жовтки. Все робимо акуратно, щоб в білки не потрапили частинки жовтка. Білки відкладаємо на потім.
Начинку заздалегідь не готуємо. А готуємо як корж в нас остив. У посудину вливаємо холодну воду, жовтки, цедру, цукор, лимонний сік, сіль і крохмаль кукурудзяний (його можна просіяти). Все перемішуємо до однорідності. Додаємо кипяток і перемішуємо і ставимо на плиту заварювати масу. Варимо на малому вогні і весь час перемішуємо. Коли маса почне кипіти, проварюємо ще 1 хв, щоб позбутися крохмального смаку. Маса має заваритися і бути напів прозорою. Горячу масу зразу вливаємо в корж.
Меренга:
- 180 грам білків, приблизно з 6 яєць;
- 360 грам цукру;
- 90 мл води;
- 1 ч. ложка лимонного соку чи дрібка лимонної кислоти.
Для маренги потрібна посудина з товстим дном. При можливості термометр кухонний, якщо є. Міксер.
Білки трохи підбиваємо і додаємо лимонний сік (чи кислоту). Збиваємо хвилинку до легких піків. Паралельно варимо сироп а каструлю наливаємо воду, додаємо цукор і кладемо варитися. Сироп має проваритися до 118 градусів, коли бачимо відповідну температуру знімаємо з вогню. І інтенсивно починаємо збивати білки і тонкою цівкою вливаємо горячий сироп в білки і збиваємо десь до 10 хв.
Меренга бути глянцевою і тримати форму. Викладаємо на начинку за допомогу кондитерського конверта з насадкою. Прикрашуємо пиріг. Можна просто накласти ложкою і зробити хвилі.
Готовий пиріг можна поставити на пару хвилин в духовку і випікати на режимі гриль.
Пиріг мега смачний і для любителів кисло солодких десертів зайде. До речі, Брі-Ван-де-Камп, пішла на злочин, щоб здобути цей рецепт. Вона викрала його у сусідки. Смачного!