27.07.2024
Новини

У Кременці вперше на Тернопільщині збудували 2 дитячі будинки сімейного типу: в один уже поселилася родина

Учора, 10 червня, Кременці відбулася важлива та знакова подія. У місті відкрили два новозбудовані дитячі будинки сімейного типу. Наразі це єдині такі домівки на Тернопільщині. Тут, в атмосфері любові, затишку та Божої опіки, зростатимуть діти-сироти і ті, хто позбавлений батьківського піклування. Загалом у повністю облаштованих будівлях може проживати до 20 дітей, які отримають батьківську опіку та виховання у сім’ї.

Дитячі будинки сімейного типу місткі та комфортні. Мають площу понад 250 квадратних метрів. Тут є багато житлових кімнат, ігрові приміщення, душові, кімната, де мешканці можуть збиратися усією родиною.

Аби побачити умови, у яких мешкатимуть дві родини, на відкриття завітали представники міської та районної влади, депутат Тернопільської обласної ради Денис Милий. Прийшли навіть сусіди. Адже людям часто важко повірити у реальність реалізації схожих проєктів. А учора вони стали першими гостями в одному із затишних будинків.

Німецький фонд «Міст у життя» вже багато років співпрацює з Всеукраїнським Союзом Церков Євангельських Християн Баптистів (ВСЦ ЄХБ). Спільно з помісними церквами та Центром християнського життя України німецькі віряни будують дитячі будинки сімейного типу.

Фонд споруджує будинки сімейного типу по всій Україні, проте в Тернопільській області це перших два будинки, які були збудовані за фінансування даного фонду. А загалом по всій країні таких уже 112.

Такі заклади – новий стандарт у вихованні дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Тим паче, що під час російської агресії проти України, кількість осиротілих дітей невпинно зростає. За даними Національної соціальної сервісної служби України у період з 24 лютого 2022 року по 1 квітня 2023 року регіональні служби у справах дітей зафіксували 8512 дітей, які з тих чи інших причин залишилися без батьківського піклування в умовах воєнного часу. З них 1476 дітей стали сиротами через військову агресію рф проти України.

 

Звісно, ніхто не зможе замінити тепла та любові рідних батьків, але важливо зберегти для дітей родинний затишок та дати, так званий, “місток в життя”.

В одному із будинків уже поселилася родина Миколи і Соломії Косолапових. Поки вони мешкають там зі своїми дітками Даною та Натаном. Проте невдовзі стануть опікунами ще для восьми дітей. Чому сім`я молодих людей, вирішила, пожертвувати своїми кар`єрами та ростити малечу, яка залишилася без батьків, читайте незабаром на “Терміново”.

Довідка

Проєкт реалізовано за сприяння БФ ,,Міст в життя” (директор Валдемар Шрьодер, Німеччина) та Віктора Пугача, старшого єпископа Церков Євангельських Християн – Баптистів. Організаційну підтримку здійснювали районна військова адміністрації в особі заступника начальника Алли Злочевської та Кременецька міська рада. Керівники проєкту Михайло Атаманський та Сергій Книш.

Перейти до панелі інструментів