24.04.2024
Новини Промо

Усе, що потрібно знати про зарядно-пускові пристрої для автомобіля

Щоб реанімувати розряджений АКБ, використовуються зарядні пускові пристрої, які одночасно здатні давати необхідний струмовий імпульс і заповнювати запас енергії в батареї. Компактні прилади зручно возити із собою, зберігати в бардачку чи багажнику. Вони незамінні в морозну погоду, за нестабільної роботи акумулятора або в поїздках на далекі відстані. Про особливості та різновиди ЗПП розповідаємо у цій статті.

Навіщо потрібний зарядно-пусковий пристрій

Однією з головних причин припинення руху машини є повна розрядка акумулятора. АКБ може сісти несподівано, особливо якщо перебуває в експлуатації довгі роки та вичерпала свій ресурс. Зникнення енергії в батареї пов’язують і з іншими причинами:

  • загусання масляної суміші;
  • поломка в електронних комплектуючих;
  • пошкодження проводки;
  • довга вимушена робота при вимкненому моторі (частий випадок — автомобіліст залишив увімкненою магнітолу на всю ніч).

При виявленні проблеми водії використовують зарядно-пускові пристрої. ЗПП здатен генерувати струм високої сили, якого достатньо, щоб запустився двигун і машина рушила з місця.

Якими бувають зарядно-пускові пристрої

Можна виділити три основні категорії:

  1. Лише зарядні пристрої. Виступають своєрідними провідниками між зовнішнім джерелом енергії та акумуляторною батареєю. ЗП заряджає АКБ у прискореному чи стандартному режимі від 0 до 100%.
  2. Лише пускові пристрої. Несуть у собі імпульси пускового струму, який сприяє «оживленню» мотора автомобіля при розрядженому акумуляторі. ПП актуальні у випадку, якщо проблеми з АКБ трапляються вкрай рідко.
  3. Зарядно-пускові пристрої. Найчисленніша і найпопулярніша категорія серед автолюбителів. Пристрій 2 в 1 вміє заряджати АКБ і запускати двигун, працює від мережі та не допускає перезарядження акумулятора.

Як вибрати зарядно-пусковий пристрій

При купівлі зарядно-пускового пристрою слід звернути увагу на такі параметри:

  1. Напруга, що видається. Вона має збігатися зі значеннями акумуляторної батареї — 5, 6, 12 або 24 В.
  2. Тип акумулятора, що заряджається. ЗПП бувають універсальними, або виготовляються під АКБ із різним типом наповнювача — наприклад, свинцево-кислотні або гелеві.
  3. Тип підключення до батареї. Більшість пристроїв живлять акумулятор безпосередньо через затискачі-крокодили, але зустрічаються і варіанти, що працюють через автомобільний прикурювач.
  4. Довжина силового кабелю. Чим довший шнур, тим простіша експлуатація. Стандартна довжина коливається від 35 до 190 см.
  5. Максимальний струм заряду. Чим більший, тим простіше завести найпотужніший двигун, але й вища ціна пристрою. Піковий струм у зарядно-пусковому пристрої повинен відповідати потребам двигуна та АКБ.
  6. Індикація заряду. Це може бути проста, механічна стрілка, більш сучасне світлодіодне підсвічування або інноваційний РК-дисплей для максимальної наочності, що встановлюється на дорогих ЗПП.
  7. Корисні функції. Наприклад, ліхтарик, вбудований амперметр або захист від навантаження.

Підібрати якісне обладнання під особисті потреби можна в онлайн-каталозі магазину Алло у Львові. Доставка здійснюється по всій території Україні.

Перейти до панелі інструментів