23.04.2024
Новини Промо

Що лікують в торакальному відділенні?

Торакальна хірургія – це галузь медицини, яка займається діагностикою та хірургічним лікуванням станів, спричинених захворюваннями або травмами стравоходу, легенів, серця та інших структур всередині грудної клітки. Торакальна хірургія включає в себе досвід різних типів хірургів, включаючи кардіоторакальних, кардіохірургів, кардіохірургів з вродженими вадами серця, загальних торакальних і серцево-судинних хірургів.

Торакальна хірургія може вирішувати різні типи захворювань, такі як рак легенів, пухлини і доброякісні утворення в легенях, рак стравоходу, ахалазія та інші проблеми з ковтанням, пухлини стравоходу, шлунково-стравохідний рефлюкс, мезотеліома, легеневі інфекції, пухлини в грудній стінці, гіпергідроз і багато іншого. Торакальні хірурги також можуть виконувати трансплантацію легень (особливо для пацієнтів з термінальною стадією легеневих захворювань), резекцію трахеї, а також видаляти закупорки в серці та артеріях.

Торакальна хірургія відрізняється від кардіології та пульмонології – хоча вони мають справу з тими ж органами, структурами і розташуванням – головним чином тим, що вони проводять хірургічне лікування або втручання. Кардіологи діагностують серцеві стани і захворювання, а потім призначають ліки для їх лікування. Пульмонологи працюють подібним чином – вони ставлять діагноз і призначають ліки, а також проводять малоінвазивні процедури, такі як бронхоскопія.

Кому показано лікування та очікувані результати

Пацієнти, які потребують хірургічного лікування або втручання з приводу захворювань або травм стравоходу, серця, грудної клітки та легень, повинні пройти торакальну хірургію. Зазвичай лікарі первинної ланки, такі як терапевти, пульмонологи, кардіологи та гастроентерологи, направляють своїх пацієнтів на торакальну хірургію, коли вважають за потрібне.

Серцево-судинні хірурги можуть лікувати пацієнтів, які страждають від негерметичності серцевих клапанів, серцевої недостатності, блокади серцевих клапанів, ішемічної хвороби серця, миготливої аритмії та аневризмів основних артерій грудної клітки.

Загальні торакальні хірурги можуть виконувати процедури, що рятують або продовжують життя пацієнтам, які страждають від грижі стравохідного отвору діафрагми, важкої форми емфіземи, раку легенів, розладів ковтання, підвищеної пітливості, гастроезофагеальної рефлюксної хвороби та раку стравоходу.

З іншого боку, кардіохірурги можуть хірургічно лікувати дефекти міжпередсердної та міжшлуночкової перегородок, гіпопластичний синдром та транспозицію магістральних артерій.

Очікуваним результатом торакальної хірургії є або повне лікування захворювання, або відновлення початкової функції уражених органів і структур (у разі пошкодження, спричиненого травмою або хворобою). У випадку, коли повного лікування не очікується, пацієнт може принаймні відчути полегшення від ознак і симптомів захворювання.

Як відбувається процедура?

Методи та підходи, що застосовуються в торакальній хірургії, значною мірою залежать від розташування ураженого органу або структури. Операція може включати інвазивні або малоінвазивні методи. У кардіохірургії, наприклад, операція на відкритому серці є загальним підходом, який використовується для лікування проблем у внутрішніх серцевих структурах. При цьому методі хірургічна команда тимчасово зупиняє серце і відкачує з нього кров перед початком процедури. Однак примітивна версія цієї хірургічної процедури створювала технічні проблеми для хірургів і реальні ризики для життя пацієнтів, тому незабаром вона була вдосконалена завдяки використанню апарату штучного кровообігу.

Якщо структура або орган, що підлягає хірургічному втручанню, знаходиться за ребрами, традиційні методи передбачають розрізання кістки, щоб отримати доступ до них.

Існують також малоінвазивні процедури, які значно скорочують час як хірургічного втручання, так і період відновлення пацієнта. У сфері кардіохірургії зростає тенденція до проведення операцій з використанням роботів. Спеціально розроблена машина допомагає лікарю під час операції для досягнення підвищеної точності та акуратності. Розріз не обов’язково повинен охоплювати всю грудну клітку, і немає необхідності розкривати грудну клітку. Хірургу потрібно лише зробити невеликі розрізи, щоб “руки” апарату пройшли крізь стінки грудної клітки.

Більше про методи лікування можна прочитати за посиланням: https://mediland.ua/ua/metody-likuvannya/hirurgiya

Можливі ускладнення та ризики

Торакальна хірургія пов’язана з багатьма ризиками та ускладненнями, хоча смертельні випадки або смертельні ускладнення відносно низькі. Сучасні технології дозволили торакальним хірургам бути більш точними і акуратними у своїх методах і техніках, знижуючи ризик інфікування та інших серйозних ускладнень. В Україні однією із провідних клінік, яка надає такі послуги є медична клініка на Лук’янівці.

Перейти до панелі інструментів