27.04.2024
Новини Промо

Ознаки хорошого здоров’я та як зрозуміти, що час відвідати лікаря

Організм людини — складна система, де всі органи взаємопов’язані. Коли в ньому відбуваються певні порушення, це безпосередньо позначається на самопочутті. Але як зрозуміти, що причина головного болю — банальна втома, а не ознака порушеного кровообігу, який може виникнути на тлі гіпертонії чи атеросклерозу? Адже багато хвороб можуть довго себе не проявляти, але поступово прогресувати в організмі та впливати на стан здоров’я.

Якщо симптоми мають постійний характер, необхідно відвідати лікаря та здати аналізи. Пройти понад 820 лабораторних досліджень пропонує лабораторія Тернопіль «Ескулаб» — ви можете вибрати для себе найзручніше відділення медичної мережі в місті. Основні переваги лабораторії — висока достовірність результатів, оперативність, професіоналізм та доступність. При необхідності медперсонал може зробити забір зразків вдома у пацієнта з передачею результатів електронною поштою, що значно заощаджує час і дозволяє розпочати лікування негайно.

Що вказує на міцне здоров’я

Лікарі рекомендують проходити профілактичний огляд щорічно, в рамках якого здавати загальний аналіз крові та сечі, а також робити електрокардіограму та флюорографію. Комплексне обстеження дозволить своєчасно виявити порушення та відновити здоров’я з мінімальними зусиллями.

Щорічний скринінг радять робити навіть тим, хто має «симптоми» міцного здоров’я.

  1. Багато енергії та сил для виконання всіх повсякденних справ.
  2. Свіже дихання, адже якщо воно таким не є, то це — імовірна ознака цукрового діабету або карієсу.
  3. Пружна шкіра як показник, що в організмі достатньо вітамінів і мінералів.
  4. Контрольований апетит. У здорової людини почуття голоду з’являється через 3–4 години після споживання їжі. Якщо частіше, то це може свідчити про порушення обмінних процесів, дисфункції ендокринної системи та розлади харчової поведінки.
  5. Схильність до застуд. Одна ГРВІ на рік вважається нормою здорового організму. Але якщо респіраторні інфекції виникають частіше, варто пройти обстеження.
  6. Регулярне випорожнення. Спорожнення кишківника має відбуватися не рідше, ніж раз на 2 дні. Якщо це не так, необхідно звернутися до лікаря, з’ясувати причину розладу та нормалізувати важливу для організму функцію.

Діагностика захворювань

Щоб визначити фактор, який спровокував проблеми зі здоров’ям, використовують різні методи діагностики, включно з лабораторними аналізами (крові, сечі, калу) та інструментальними дослідженнями (рентгенографія, УЗД, МРТ, КТ). Найчастіше призначаються аналізи, щоб встановити факт порушення чи його конкретну причину. Інструментальна діагностика належить до більш вузьких і точних інструментів, які підтверджують або виключають підозри на попередній діагноз.

На обстеження направляє лікар, опираючись на скарги пацієнта. Але лабораторні аналізи можна здати без медичного призначення, особливо якщо вони потрібні в рамках щорічного профілактичного огляду.

Перейти до панелі інструментів