27.04.2024
Новини

У ТНПУ визначились з новим ректором: що про нього відомо?

Богдан Буяк і Володимир Місько

У ТНПУ вчора відбувся другий тур виборів ректора. За посаду очільника університету боролися попередній ректор Богдан Буяк та декан історичного факультету Володимир Місько. 

Цьогорічні вибори у ТНПУ вже охрестили “брудними”, адже коли 22 грудня під час першого туру необхідної кількості голосів не набрав жоден із кандидатів, почались скандали. Ректору Богдану Буяку тоді навіть намагались висловити недовіру. А Володимир Місько заявляв про “тиск, напругу, бруд та спекуляції”.

Згідно із голосуванням, Богдан Буяк отримав 326 голосів, а декан історичного Володимир Місько – 206. Тому наступні 5 років ТНПУ очолюватиме Буяк.

Проте чи були вибори прозорими, сказати важко. Студенти педуніверситету заявляли про намагання схилити на бік кожного з кандидатів, шантаж і навіть погрози. Про це писали тернопільські ЗМІ.

Після підрахунку голосів аутсайдер виборів написав на своїй сторінці:

“Шановні колеги, друзі, рідні,
спасибі Вам за підтримку, академічну єдність і міць.
Дякую Богу за стійких, порядних людей поряд,
за несподіванки, відкриття і безцінний досвід🙏
Боротьба триває! І ми в ній уже переможці!
Слава Україні!💙💛”.

Що про нього відомо?

Володимир Місько, як уже згадувалось, є деканом історичного факультету ТНПУ, кандидатом історичних наук, доцентом. З початку повномасштабного вторгнення – у лавах ЗСУ. У той же час на базі саме історичного факультету з початку війни плетуть сітки для військових. Про це “Терміново” розповідало тут.

у жовтні 2015 року обраний депутатом Тернопільської міської ради, голова постійної депутатської комісії з питань освіти, науки, культури, молодіжної політики, фізичної культури та спорту, керівник фракції Блоку Петра Порошенка «Солідарність».

У 2020 році Володимира Міська звинувачували в організації схеми серед студентів, які змінювали виборчу адресу за грошову винагороду. Тоді перереєстрацію здійснювали просто у стінах педуніверситету. Тоді Володимир Місько свою причетність до цієї схеми заперечував. Детальніше про справу можна почитати тут.

Що відомо про переможця Богдана Буяка?

Богдан Буяк – український політолог, доктор філософських наук, професор. На місцевих виборах 2015 року був кандидатом у депутати до Тернопільської обласної ради від «Самопомочі» по виборчому округу № 31, проте не пройшов. За ректорства Буяка ТНПУ стабільно потрапляє до переліку кращих ВНЗ країни.

Проте без скандалів 5 років ректорства не минули. Улітку 2022 року завершилось розслідування щодо ймовірного корупційного правопорушення Буяка. Він проводив публічні закупівлі на фірмі ТОВ «Маркетинг-центр «Далі», яка належить його рідному брату Андрію, що є конфліктом інтересів. У суді Богдан Буяк свою вину не визнав і назвав звинувачення “абстрактними”. Каже, що не знав, що рідний брат володіє цією фірмою.

25 липня у тернопільському суді поставили крапку щодо звинувачень ректора у корупційних діях. Провадження у справі закрили у зв’язку з “відсутністю складу адміністративного правопорушення”.

Перейти до панелі інструментів