26.04.2024
Аналітика Новини Політика

Невід’ємні покращення родини нардепа: Тернопіль без чеських автобусів, поки не продали «Україну»

Тернопільська міська рада мовчить про договір щодо продажу приміщень колишнього ресторану «Україна», що в центрі Тернополя. Відповідно, кошти на придбання нових «б/в» автобусів з Чехії в бюджет міста не надійшли.

«Нотаріуси на відпочинку»

Нещодавно заступник начальника Управління обліку та контролю за використанням комунального майна Іван Поливко під час прес-конференції на тему “Прозора оренда комунального майна в Тернополі” розповів, що договір про продаж не підписаний через різдвяні свята.

– Зараз укладається договір купівлі-продажу, бо ж були святкові дні, і нотаріуси займалися відпочинком, – жартома відзначив Іван Поливко.

Він також додав, що договір має бути укладено з дня на день.

По темі «Прозора оренда комунального майна в Тернополі» спікером також була експертка Коаліції ГО «Тернопільський центр реформ» Катерина Кондратюк. Щодо продажу «України» вона зазначила, що договір та супутні документи повинні бути оприлюдненні в системі «Прозоро».

– Ми чекаємо, коли з’явиться на «Прозоро» в переліку майна, що підлягає приватизації. Закон каже, якщо депутати проголосували за приватизацію навіть шляхом викупу орендарем, який здійснив поліпшення, все таки документи мають з’явитися. Тобто майно не торгується, але ми маємо побачити договір.

Відео Тернопільський Медіа Центр

Нагадаємо, що йдеться про ресторан «Україна», який понад десять років тому працював у центрі Тернополя. Зараз на його місці популярний заклад громадського харчування «Файне місто». Приміщення ресторану до сьогодні було комунальним, себто належало громаді міста. Проте депутати міськради дали «зелене світло» для орендаря викупити майно. Орендарем і, як наслідок, покупцем є ТОВ «Україна» Ресторан»

За даними аналітичної системи «YouСontrol», серед засновників покупця є близькі родичі народного депутата Романа Заставного. А саме його батько Йосип Заставний. І директор товариства – Марія Йосипівна Заставна.

Позачергова сесія через 30 мільйонів

Сесію міськради, на якій розглядали питання продажу «України» у листопаді, скликали поспіхом, позачергово. Це була вже друга спроба прийняти сесійне рішення про приватизацію комунального майна шляхом викупу орендарем. Перша спроба на сесії ТМР 5-го жовтня 2018 р. виявилася невдалою. Тоді проект рішення не набрав необхідну кількість голосів, всього 16 «за».

Читайте по темі: Продати “Україну”. Для родини нардепа виставляють на продаж комунальне майно в центрі Тернополя 

З другого разу, на позачерговій сесії 27 депутатів підтримали продаж комунального майна для родини Заставних. Утримались міськдепи від фракції «Громадянська позиція».  “Проти” натиснув депутат Тарас Білан. Не голосував “радикал” Тарас Серетний. Також не голосував “свободівець” Іван Зінь, який заявив про конфлікт інтересів, адже на балансі комунального підприємства “Еней”, яким керує депутат, і перебуває приміщення “України”. А також «не голосував за» міський голова Сергій Надал, попри те, що під час обговорення питання він відстоював позитив від прийняття такого рішення.

«До сесії виникало багато запитань щодо цього рішення. Зокрема чи доцільно продавати приміщення, якою буде вартість. Тому, врахувавши пропозиції від журналістів та громадськості, я доручив фонду майна замовити незалежного експерта, провести оцінку, щоб дізнатися його реальну вартість. Ми маємо результати оцінки, де визначена вартість в 30 мільйонів гривень[…] Ці кошти та ряд інших надіємось спрямувати на виплати зарплат освітянам та медикам. Ще КП “Тернопільелектротранс” провів тендерну процедуру і є можливість розпочати закупівлю двадцяти автобусів для створення єдиної комунальної транспортної компанії міста»,- заявляв на позачерговій сесії Сергій Надал.

Зрештою, рішення прийняли.

«Управлінню обліку та контролю за використанням комунального майна здійснити продаж об’єкта, зазначеного в пункті 1 рішення, за ціною не менше 30 000 000 грн.(тридцять мільйонів гривень), без відшкодування вартості невід’ємних поліпшень», – йдеться в рішенні №7/п29/3 позачергової сесії ТМР від 14.11.2017.

Читайте по темі: “Україна” для нардепа: депутати погодилися продати приміщення в центрі Тернополя родині Заставних

20 (не)придбаних чеських автобусів

При затвердженні бюджету Тернопільської МТГ на 2019 кошти від продажу приміщень колишнього ресторану «Україна» закладені в дохідній і видатковій частині міської казни.

Крім того, 17.11.2018-го, тобто на третій день після прийняття сесійного рішення про продаж майна, прес-служба ТМР повідомила, що Тернопільська міська рада уклала договір на придбання 20 низькопідлогових автобусів.

«Днями КП «Тернопільелектротранс» через систему публічних електронних закупівель Prozorro  провело тендер на закупівлю 20-ти низькопідлогових автобусів марки MAN A21 для міських перевезень пасажирів», – йшлося в повідомленні міськради за 17-те листопада.

Ця інформація підтверджується даними «Прозоро». Договір на придбання 20 автобусів підписаний 19 листопада.

Видання «Наші гроші. Львів», аналізуючи торги щодо придбання 20 вживаних автобусів з Чехії, відзначили:

«На торгах фірма-переможець («Zedexo» – прим. ред.) конкурувала з чеською компанією «Rent service management». Під час аукціону учасники не змагалися між собою, ціна переможця була на 2 тис. євро дешевшою.

Обоє учасників подали практично однакові документи, які замовник вимагав у довільній формі: довідки про учасника, матеріально-технічну базу, гарантійний лист про дотримання нормативних актів тощо. Також фірми однаково оформили шапки документів та зробили однакові помилки».

Фото: “Наші Гроші. Львів”
Фото: “Наші Гроші. Львів”

Від заяв про купівлю пройшло уже два місяці. Чеських автобусів в Тернополі наразі нема. Приміщення ресторану не продані. Та й загалом щодо продажу для родини Заставних комунального майна виникли труднощі, хоча поспішно і позачергово приймалось рішення та звучали обіцянки у стінах мерії.

«Розвели як кошенят»

Після проведення вище згаданої прес-конференції на своїй сторінці у Фейсбук Катерина Кондратюк написала:

“На прес-конференції журналісти задали питання по приватизації ресторану Україна. Виявилось, що договір досі не укладено, коштів, за які мали закуповувати автобуси, нема. Якраз терміновість і гостра необхідність в грошах була основною причиною не виставляти обєкт на прозоро , а приватизовувати шляхом викупу орендарем. А тепер саме головне: на сесії обіцяли, що гроші будуть до середини грудня. Зараз середина січня. Розвели, як кошенят”.

Власне, сам процес до викупу комунального майна в міській раді триває. Зокрема, у грудні управлінням обліку та контролю за використанням комунального майна ТМР щодо оцінки єдиного майнового комплексу філії “Ресторан Україна” визнано переможцем приватне підприємство «Експертоцінка».

– Оцінка завершена. Ми вже віддали звіт в управління комунального майна. Звіт є у них на руках, – повідомив по телефону заступник директора ПП «Експертоцінка» Віталій Галас.

Яку вартість майнового комплексу комунальної власності встановили експерти, він відмовився назвати, кажучи, що це конфіденційна інформація.

Разом з тим, 10 січня виконком міської ради затверджує  зведений акт інвентаризації єдиного майнового комплексу філії “Ресторан Україна” комунального підприємства “Еней”. Акт складений комісією, утвореної згідно з наказом управління обліку та контролю за використанням комунального майна Тернопільської міської ради від 20.11.2018 року № 28-П, у складі: голови Заставної Марії Йосипівни – директора ТОВ “Україна” Ресторан; членів: Заліщук Галини Іванівни – головного бухгалтера ТОВ “Україна” Ресторан; Семенини Ірини Михайлівни – заступника директора ТОВ “Україна”.

Тобто інвентаризацію приміщень комунальної власності проводила комісія, в якій не було жодного представника власника, наприклад, того ж Управління. Не було нікого від КП «Еней», на балансі якого є ці приміщення. У комісію ввійшли троє з керівного складу товариства-орендаря.

Відтак, був складений акт про те, що під час інвентаризації розглянуто первинні матеріали інвентаризації, які узагальнено в таблиці:

 

Назва типової форми Фактична наявність Дані бухгалтерського обліку Кількість аркушів
Кількість одиниць Вартість

/грн./

Кількість одиниць Вартість

/грн./

1 2 3 4 5 6
Інвентаризаційний опис № 1 1 3946760,00 1 3946760,00 1
Інвентаризаційний опис № 2 2 2410,00 2 2410,00 1

Як зазначено в рішенні виконкому від 10.01.2019 р. №27, інвентаризаційний опис №1 стосується нежитлового приміщення першого поверху загальною площею 374,4 кв.м, що становить 98/1000 частки приміщення. Інвентаризаційний опис №2 – нежитлове приміщення, за адресою: м. Тернопіль, бульвар Тараса Шевченка, 23, загальною площею 830,8 кв.м, що становить 694/1000 частки приміщення майнового комплексу.

Втім, це лише балансова вартість для бухгалтерського обліку. Ціна продажу повинна бути значно вища.

Проблема: невід’ємні покращення родини Заставних

Про будь-які документи з оцінкою від ПП «Експертоцінка» в КП «Еней» не знають.

– У мене нема ніякої інформації по оцінці, – каже директор КП Іван Зінь.

Про рішення виконкому про інвентаризацію теж відзначив «ні сном, ні духом».

– Кошти за оренду приміщень ресторану надходять Управлінню обліку та контролю за використанням комунального майна, – сказав він.

Водночас затягування з продажом майна для Заставних передбачає затягування з придбанням чеських автобусів.

Є велика ймовірність того, що покупцю бракує ряд документів, які стосуються зокрема здійснення невід’ємних покращень, які надали першочергове право родині нардепа на приватизацію комунального майна.

– Після отримання в оренду ресторану Україна орендарем були проведені невід’ємні покращення. Однак, ці невід’ємні покращення не були погодженні власником майна в особі чи то Управління комунального майна, чи то виконавчим комітетом, – зазначив журналісту «Терміново» депутат міськради Тарас Білан.
Згідно ст. 18 Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна», є перелік обов’язкових умов для орендаря, виконання яких дає йому право на викуп. Орендар повинен отримати письмову згоду орендодавця на здійснення невід’ємних поліпшень, які надають йому право на приватизацію майна шляхом викупу.

Як зазначили Катерина Кондратюк та Тарас Білан, з цим питанням у продавця в особі Управління обліку та контролю за використанням комунального майна ТМР і покупця в особі ТОВ «Україна» Ресторан» є клопіт. І як наслідок, міська рада в особі КП «Тернопільелектротранс» не спроможна оплатити вартість 20 чеських б/в автобусів.

Знімають з контролю

P. S. Поки готувався матеріал, на сайті Тернопільської міської ради появився проект рішення сесії «Про зняття з контролю та перенесення термінів виконання рішень міської ради» від 17.01.2019. У пункті 1.4 цього проекту зазначається, що зніматиметься з контролю:

«Рішення міської ради від 14.11.2018 року № 7/п29/5 «Протокольне доручення. Доручити управлінню обліку та контролю за використанням комунального майна підписати угоду про продаж єдиного майнового комплексу філії «Ресторан Україна» комунального підприємства «Еней»  за адресою бульв. Тараса Шевченка, 23 при умові розміру кінцевої (остаточної) суми викупу не менше 30 млн. грн. У випадку меншої суми чи оскарження даної умови орендарем, внести на розгляд сесії міської ради проект рішення про визнання таким, що втратило чинність рішення міської ради від 14.11.2018р. «Про надання дозволу».

Контроль за виконанням рішення про продаж покладено на постійну комісію міської ради з питань економіки, промисловості, транспорту і зв’язку, контролю за використанням комунального майна, зовнішніх зв’язків, підприємницької діяльності, захисту прав споживачів та туризму. Головою цієї комісії є директор КП «Еней», депутат міськради  Іван Зінь. Як він розповів, «ні сном ні духом» нічого йому по документах з продажу і оцінки майна не відомо.

Перейти до панелі інструментів