26.04.2024
Новини

В СБУ повідомили, хто причетний до продажу волонтерських бронежилетів для реалізації в “Епіцентрі”

Нещодавно у скандал потрапила мережа супермаркетів “Епіцентр”, яка продавала бронежилети, виготовлені волонтерами для ЗСУ. Про це писали українські ЗМІ.

Йдеться про 300 бронежилетів Львівського оборонного кластеру (ЛОК). Ціна одного екземпляру – 12 500.

Справедливо буде сказати, що у центрі скандалу також опинилася Група Венето (відомий виробник матраців), пов’язана з родиною бізнесмена Михайла Бродського.

На фейсбук-сторінці Венето нещодавно з’явилося повідомлення, що вони розпочали внутрішнє розслідування з цього приводу.

“Ми віримо в те, що наші працівники не можуть бути причетні до продажу гуманітарної допомоги”, – йдеться у повідомленні.

В “Епіцентрі” також відхрещуються. Кажуть, що постачальник надав усі необхідні сертифікати та документи. А група Венето, яка постачала бронежилети до супермаркетів, заявляла, що самостійно пошила цю амуніцію.

У Службі безпеки України пообіцяли розібратися, як волонтерські бронежилети потрапили до “Епіцентру”.

Що кажуть в СБУ

Керівник прес-центру Служби безпеки України Артем Дехтяренко розповів, що бронежилети мали бути передані громадською організацією через Черкаську військову адміністрацію. Та замість безкоштовної передачі українським воїнам чиновники намагались продати бронежилети через мережу супермаркетів.

Ігор Табурець, голова Черкаської ОВА, спростовує заяви СБУ:

“Черкаська обласна військова адміністрація отримала у березні та квітні (двома партіями) від однієї з громадських організацій гуманітарну допомогу – тисячу тканинних чохлів для бронеплит (плитоносок), НЕ бронежилетів. Вони були передані, відповідно до договорів відповідального зберігання, на одне з комерційних підприємств Черкас.

Це підприємство, відповідно до укладених договорів, мало виготовити бронеплити для цих чохлів із спеціального металу, наданого ОВА.

Надалі готові засоби захисту, надані цим підприємством, у зазначеній кількості були передані в підрозділи ЗСУ, що підтверджено відповідними актами”, – йдеться у повідомленні.

Зараз слідчі шукають решту бронежилетів та встановлюють усіх осіб, які можуть бути причетні до протиправної схеми.

Перейти до панелі інструментів