20.04.2024
Новини Промо

Обираємо моторне мастило: синтетичне або мінеральне

Всі ми знаємо про користь моторного мастила та необхідність його своєчасної заміни. Проте суперечки між прихильниками мінерального та синтетичного мастила не вщухають досі. При цьому до напівсинтетики заведено ставитися з деякою зневагою. Розберімось в цьому питанні, визначивши основні відмінності мастильних матеріалів та їх переваги.

Особливості моторних мастил

Заходячи на сайт з продажу витратних матеріалів для автомобіля, ви обов’язково знайдете різні види мастил. При цьому про їх розбіжності говорить навіть назва:

  • мінеральний продукт виробляється шляхом перероблювання нафти;
  • синтетичні мастила отримують шляхом синтезу штучних речовин.

При виборі типу продукту варто розуміти, що умови експлуатації двигуна постійно змінюються. Він то нагрівається, то остигає, а також зміні піддається погода. Додайте сюди тертя, зміну обертів та інші показники. Виходить, ідеальним мастилом буде те, що максимально збереже свої робочі характеристики у будь-яких умовах. Цілком зберегти ефект неможливо.

Саме тому на перший план виходить питання стабільності мастила. На цьому компоненті перевага надається синтетичним продуктам, які спочатку використовувалися задля запуску двигунів літака при аномальних морозах. Отже, краще вибирати лише синтетику? Не завжди.

То що краще?

Підіб’ємо невеликі підсумки:

  • синтетичне мастило не схильне до впливу низьких температур, при яких мінеральний продукт замерзає;
  • воно може використовуватись довше;
  • у синтетики краща в’язкість, яка важлива для двигунів спортивних машин.

Однак є в такому мастилі один серйозний мінус — висока ціна. При цьому двигуни з тривалим пробігом краще змащувати мінеральним мастилом. Також воно підійде для тих, хто мешкає в помірному кліматі без великих температурних перепадів. І тут на сцену виходить напівсинтетика, яка увібрала в себе все найкраще від двох типів мастильних матеріалів. Вона, звичайно, поступається синтетичним продуктам, але набагато краща за мінеральні мастила. Саме тому напівсинтетичні основи є золотою серединою більшості автомобілістів.

Перейти до панелі інструментів