26.04.2024
Новини

Вже сьогодні: як побачити новорічний парад планет неозброєним оком?

Уже від сьогодні, 28 грудня, можна буде побачити неозброєним оком 6 планет Сонячної системи. Про це інформує видання BBC Sky at Night Magazine.

Згідно інформації, це “величезна астрономічна подія”. Адже не щодня без спеціальної техніки можна побачити незвичайне світлове шоу.

“Юпітер, Сатурн і Венеру буде видно протягом грудня, але найкращий час для перегляду параду 6 планет буде з 28 грудня по 3 січня, через 30 хвилин після заходу сонця”, – йдеться у повідомленні.

Як побачити планети?

Для того щоб побачити планети Сонячної системи, потрібно через 30 хвилин після заходу сонця вийти на рівнинну поверхню.

Обережно: потрібно дочекатись, коли Сонце повністю сховається за горизонтом, адже дивлячись на нього в телескоп чи бінокль, можна серйозно пошкодити зір.

Венера з’явиться на горизонті приблизно через 30 хвилин після заходу Сонця, Меркурій – через 40. Протягом наступних днів Меркурій ставатиме ще яскравішим.

Для того, щоб побачити Меркурій і Венеру, потрібен рівнинний південно-західний горизонт, і їх краще буде видно в бінокль. Коли побачите ці планети, трішки далі на схід буде Юпітер. Посередині між Венерою і Юпітером буде Сатурн.

Щоб побачити Нептун і Уран, потрібна повна пітьма. Подивіться трішки південніше від сузір’я Овна.

Якщо ви не зможете самостійно знайти планети на зірковому небі, можна скористатись додатком для смартфона. Найпопулярніші із них – SkyView Lite, Star Tracker, а також Star Walk 2.

Перейти до панелі інструментів