28.03.2024
Культура Новини

Тернопільські прокурори повернули старовинний молитовник

Старовинний молитовник передали до Львівської національної наукової бібліотеки тернопільські прокурори. Два роки тому “Часослов”, виданий у Почаївській лаврі, намагалися вивезти за кордон контрабандисти. На щастя, цьому вдалося запобігти, – нагадують у пресслужбі Тернопільської обласної прокуратури. 

“Дев’ятимільйонний фонд Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника поповнився ще одним цінним екземпляром – «Часословом», виданим у 1861 році у Почаївській Успенській Лаврі. Прокурори Тернопільської обласної прокуратури разом із слідчим СБУ передали стародрук, вилучений у контрабандистів у вересні 2019 року на митному пункті пропуску «Шегині».

2 мешканців Тернопільщини намагались перевезти у Польщу старовинний молитовник «Часослов» для реалізації його іноземним колекціонерам. Тернополяни приховали від митного контролю книгу в особистих речах, проте оперативники СБУ спільно з митниками та прокурорами запобігли вивезенню цінної книги”, – йдеться у повідомленні.

Суд визнав винними контрабандистів та засудив до 5 років позбавлення волі зі звільненням від відбування покарання з випробуванням і сплати штрафу понад 100 тис грн.

Після завершення слідства прокурори скерували запити у Міністерство культури та інформаційної політики України з пропозицією передати старовинну книгу в одну із бібліотек. Зрештою визначили, що належне відновлення, зберігання «Часослов» 1861 року отримає саме у науковій бібліотеці імені В. Стефаника – найбільшій книгозбірні україністики.

Перейти до панелі інструментів