29.03.2024
Жінки Культура Новини

Ляльку із зовнішністю легендарної королеви вперше створить майстриня з Кременця

Легендарна постать міланської принцеси, другої дружини короля Сігізмунда І Бони Сфорца уже п`ять століть надихає митців на творчість. Надто її ім’я оповите переказами та легендами. А от ляльку з обличчям відомої італійки, схоже, роблять вперше. За цю цікаву та непросту роботу взялася кременецька майстриня Олена Локатир.

Над образом Бони Олена працює уже близько двох місяців. Про хід роботи над ексклюзивом розповідає на своїй сторінці у соцмережі.

“Ви питали за Бону! Вона в роботі… Застрягла на сукні. Ніяк не можу продумати до кінця образ. Стілець теж в напів готовності. Домашні клопоти та основна робота майже не залишають часу для творчості. Але я кожну вільну хвилинку намагаюся творити”, – каже Олена.

Попри те, що лялька ще не готова, уже є охочі купити її. Щасливими власниками унікальних ляльок бренду lole_dolls стали уже багато дітей та дорослих в Україні та за кордоном. Олена Локатир бере участь у різноманітних виставках. Нещодавно у Кременці відбулася персональна виставка її робіт.

Довідка:

Бона Марія Сфорца д’Арагона (2 лютого 1494, Віджевано — 19 листопада 1557, Барі) — дружина короля Сигізмунда I Старого, короля польського, великого князя литовського, руського і жемайтського.

За походженням герцогиня Міланська, неаполітанська принцеса, дочка міланського герцога Джан Галеаццо Сфорца та Ізабели Арагонської. Нащадок Великих Князів Київських і Королів Русі.

Бона славилась вмінням вирішувати справи за хабарі, також своєю красою і вирізнялась сильною енергією. Ще при житті пристарілого чоловіка фактично керувала державою.

На території Королівства Польського і Великого князівства ЛитоЛитовського і Руського, до підписання Люблінської унії і утворення Речі Посполитої, володіла кількома замками. Серед них і Кременецьким. У місті заклала шпиталь, надала фундуші для римокатолицької парафії.

4 квітня 1536 року Сигізмунд I Старий, король польський і великий князь литовський, передав кременецький замок з селами дружині Боні. Королева Бона володіла Кременецькою волостю з 1536 по 1556 роки. Найвизначнішу історичну пам’ятку міста, Замкову гору, й досі називають ім’ям королеви – Бона.

 

 

Перейти до панелі інструментів