24.04.2024
Новини Розслідування

Поточний стан Тернопільського ставу прокоментував учений

Грубінко В.В., доктор наук, професор з ТНПУ, прокоментував поточний стан Тернопільського озера і розповів, чому зариблення його не є ефективним. Про це на своїй Фейсбук-сторінці написав керівник ГО “Екоальянс” Олександр Філь.

Раніше ми вже публікували матеріал, в якому говорилося про те, що найбільшими проблемами для водойми є стічні води з навколишніх сіл, хімікати з полів, а також те, що під час дощів вода змиває з доріг автомобільні мастила та інший хімічний бруд, і все це через дощовий колектор несе у став.

Крім того, загальний стан ставу змінюється через такі причини як забруднення важкими металами, нафтою, замулення, а також гниття органічних речовин.

Вторинне забруднення аміаком також забруднює воду у Тернопільському водосховищі.

“Тотальна асфальтизація та покриття великих площ бруківкою веде до засолення ставу від змивання солі, якою у взимку посипають тротуари та дороги”, – пише Філь.

Крім того, у воді через її забруднення почали домінувати синьозелені водорості. Норма їх співвідношення із зеленими – до 22%, а зараз їх є від 60 до 90%. Тобто, норма сильно перебільшена.

Саме у синьозелених водоростях найбільша проблема, тому що вони виділяють надзвичайно велику (до 700 видів) кількість токсичних речовин. Вони негативно впливають не тільки на рибу, але і на людей. Тому учений наголошує, що у Тернопільському ставі купатися не можна.

Упродовж останніх 5 років зариблення ставу робили 3 рази, та всі ці спроби були неефективними. За рік уся запущена риба гинула у у зв’язку з відсутністю корму і токсичним забрудненням синьозеленими водоростями.

“При зарибленні виживання має бути не менше 40 %, а в нас 3- 5%. Тому попередні заходи комплексного покращення екологічного стану ставу не дали результату. Тому акції зариблення екологічно необґрунтовані і ведуть до неефективного використання коштів”, – повідомляє громадський активіст.
Перейти до панелі інструментів