17.04.2024
Корисне Мандри Новини

Де і за скільки можуть відпочити жителі Тернопільщини за кордоном в час коронавірусу

Стартував сезон літніх відпусток, і хоча в умовах пандемії для українців закрито багато країн, вакцинація розширює список доступних для подорожей місць. Частина країн ЄС відкриває кордони для туристів — а втім, правила в’їзду відрізняються, інформує “Громадське”.

Ми проаналізували 10 найпопулярніших країн, де українці наразі можуть відпочити. Розповідаємо, яке дозвілля можливе у кожній із них, як краще планувати маршрут та у скільки обійдеться відпочинок.

Греція

Колиска європейської цивілізації та один із найцікавіших туристичних напрямків Європи, де відпочинок на морських курортах можна поєднати з екскурсіями історичними місцями. Грецію омивають Середземне, Іонійське та Егейське моря; популярними локаціями для відпочинку є їхні острови — Родос, Крит, Корфу, Санторині та інші.

Серед найвідоміших пам’яток країни — Акрополь, Парфенон, храм Зевса в Афінах, стародавнє місто Кносс, гора Парнас, святилище Олімпія, інші храми, руїни, музеї. Можливі круїзи, морська риболовля. Якщо їдете туром, екскурсії можна додатково замовляти в туроператора: ціни стартують від 50-60 євро з людини. Оренда авто — від 500 грн за добу.

Ціни на тури у Грецію коливаються: від 5 до 8 тисяч грн з людини за тиждень відпочинку в апартаментах (без харчування) та від 17 до 36 тисяч гривень за відпочинок у готелях на 4 і 5 зірок у форматі all inclusive.

Самостійний відпочинок буде дешевшим, якщо подорожуєте парою/групою і розділяєте витрати на житло та харчування. У Грецію літає Wizz Air, але тільки у певні міста: Афіни та Салоніки (друге за розміром місто у Греції після столиці). Квиток до Афін коштуватиме (в один бік) від 2 тисяч до 6,5 тисячі, залежить від днів і дат вильоту. Квиток до Салонік дорожчий: коштує від 2 до 10 тисяч. Український авіаперевізник SkyUp пропонує рейси до Родоса: від 3 235 до 3 869 грн — залежно від дня вильоту.

Діапазон цін на помешкання на Booking: 1 200-1 400 грн за добу ночівлі в апартаментах, розрахованих на двох людей.

Болгарія

Сусідня через Чорне море країна, на відміну від інших, не пропонує широкого розмаїття турів, а формат відпочинку all inclusive — тут радше виняток, ніж правило (у багатьох готелях передбачені тільки сніданки, а за інші трапези треба платити окремо). А втім, країна підійде, якщо крім спокійного пляжного відпочинку вам цікаво дослідити місцевість і покуштувати тутешні страви у механах — ресторанах національної кухні.

Якщо більше до вподоби міський драйв життя, підійдуть такі курорти, як Варна чи Бургас — одні з найбільших міст Болгарії. А такі невеликі історичні міста на морському узбережжі, як Несебр і Созополь, відкриють вам колоритну болгарську архітектуру. Відпочинок тут буде більш камерним.

Загалом відпочити в Болгарії дешевше, ніж у Греції, але приблизно так само, як у Туреччині — з огляду на те, що маршрути й харчування здебільшого треба продумувати самостійно.

До Бургаса літає Wizz Air. У середньому квитки коштують від 1,1 тисячі до 2,5 тисячі грн. SkyUp пропонує рейси з Києва, Запоріжжя, Харкова до Варни та Бургаса за цінами від 1 200 до 1 800 грн в один бік (далі можна планувати подорож автобусом, потягом або орендувати авто — від 300 грн за добу).

За 500-600 грн на добу можна винайняти помешкання на двох осіб. Ціна може бути нижчою, якщо бронювати не через інтернет-сервіси, а звертаючись безпосередньо до власників апартаментів (це можуть бути українці у фейсбук-групах).

Кіпр 

Крім власне морського острівного відпочинку тут можна відкривати для себе історію, кулінарію, флору та фауну острова. Спектр розваг різний і залежить від уподобань та гаманця: наприклад, можна побувати на пляжі черепах (Пафос, пляж Лара), дегустувати напої в Музеї вина (Лімасолл), відвідати храм Афродіти (Пафос). Також із екскурсій пропонують сафарі на човнах, круїзи на яхті, гастротури, мандрівки до національних парків.

Гарячі тури коштують від 6 000 грн до 9 000 з людини (6-7 ночей, готель на три зірки), 9 000-10 000 грн за відпочинок у готелях вищої якості.

Можна їхати самостійно — це теж буде бюджетніше. На Кіпр у місто Ларнака літає Wizz Air. У середньому квитки коштують від 1,1 тисячі до 3,6 тисячі. Якщо зараз забронювати житло, скажімо, на серпень, воно обійдеться від 500-700 грн за добу на двох людей. Оренда авто коштуватиме 1 200-1 500 грн за добу.

Туреччина 

До Туреччини, відомої передусім як країни all inclusive, можна організувати і самостійну відпустку. Щоправда, це не має особливої фінансової вигоди: відпочивати за туром, який передбачає і чартерний переліт, і харчування, і розваги на території готелю, дешевше. Але самостійні мандрівки будуть до душі тим, хто хоче побачити іншу, не брошурно-туристичну Туреччину, мати більше простору поза межами курорту та краще вловити дух країни, спілкуючись із місцевими.

Тижневий відпочинок у турпакеті на популярних туристичних локаціях (Кемер, Сіде, Мармарис, Бодрум) обійдеться від 15 до 30 тисяч грн на двох — залежно від кількості зірок готелю.

Що поза морем? Можна спланувати піший маршрут Лікійською стежкою — один із найпопулярніших шляхів, що поєднує і гірський похід, і відпочинок на пляжах. Можна рушити до Стамбула, найбільшого міста в країні, або до Каппадокії, відомої як центр польотів на повітряних кулях. Ціни на квитки варіюються залежно від дати та місця призначення: квиток у Стамбул коштує приблизно 2 200-2 500, до аеропорту Анталії можна добратися за 1 600-4 200 грн (залежно від дати). Ціни на житло впали ще й з огляду на відсутність російських туристів у країні: плануючи самостійний відпочинок, готуйтеся викласти від 160 до 400 грн за добу перебування в помешканні.

Грузія

Це одна із найбюджетніших країн для мандрівок у переліку. Доступність цін на переліт, їжу, житло робить її популярним туристичним напрямком серед українських туристів. Туроператори пропонують тури до Грузії (приморське Батумі), але здебільшого лише у форматі без харчування або ж тільки зі сніданками. Тож радимо планувати мандрівку до Грузії самостійно.

Серед популярних міст для туристів — столиця Тбілісі, морське Батумі, гірський регіон Сванетія для любителів підкорювати вершини, виноробний регіон Кахетія. Але куди б ви не поїхали, усюди вистачатиме колоритних кафе та знаменитої грузинської гостинності. Тут можна ситно їсти за помірні гроші: обід у ресторані грузинської кухні коштує в середньому 100-200 грн. Також недорого коштують продукти у супермаркетах.

З Києва найлегше доїхати до Тбілісі чи Батумі. Залежно від дати квитки коштують 2 400-3 300 грн в один бік. Житло — у діапазоні від 100 грн за ночівлю в хостелі до 250-300 грн за добу в апартаментах.

Єгипет

За ціною та форматом відпочинку Єгипет найближчий до Туреччини: той же all inclusive і приблизно однакова вартість туру: від 14-15 тисяч гривень за тиждень у готелі на три зірки до 18-20 за 5 зірок. На відміну від переважно галькових пляжів Туреччини тут або піщані пляжі (у Хургаді), або з кораловими рифами (у Шарм-ель-Шейху).

Деякі з коралів ростуть просто на березі, тож, вибираючи готель, варто зважати на наявність спеціального мосту — понтона, через який можна зайти в море. А самі корали припадуть до душі любителям дайвінгу.

Мандрівник Богдан Скасків, який раніше їздив до Єгипту самостійно, дає кілька головних порад: житло бронювати на місці (він платив 11 200 грн за місяць), торгуватися, якщо є змога, для подорожей компанією брати автомобіль (так, мандрівка в пустелю обійдеться у 200 грн з людини: за ці гроші водій відвезе туди й назад). Натомість самостійний прокат авто дорогий: 40 доларів за добу з людини. Чек у кафе — 2,5-3 долари (приблизно 70-81 грн).

Чорногорія 

Пляжний відпочинок у цій балканській країні можливий і як послуга туроператора, і як самостійний варіант. Ціни на тури варіюються між 15-22 тисячами грн, проте all inclusive тут не розвинений і вказані послуги не передбачають харчування — лише переліт, трансфер і помешкання.

Самостійний авіапереліт обійдеться у 2 500 грн за квиток в один кінець — до Тивата, Котора, Будви, які також є морськими курортами. Крім моря, країна відома озерами, високогір’ям, каньйонами, Боко-Которською затокою — найбільшою бухтою на Адріатичному морі. До того ж тут багато містечок з історією, що сягає середньовіччя — у них пропонують екскурсії. Популярним є рафтинг.

Середня ціна оренди квартири у Чорногорії — 180-400 грн за добу (двомісний номер).

Албанія 

Головними курортами країни є Дуррес, Саранда (молодіжні місця з концентрацією клубів, вечірок на пляжах), Влера, Ксамиль (бухти, годяться для спокійного сімейного відпочинку з дітьми), а також низка невеликих курортних селищ на морському узбережжі.

Ще одна популярна туристична локація — озеро Коман, його пейзажі часто порівнюють із норвезькими фіордами. Популярне серед велосипедистів, які сюди приїжджають. Туроператори пропонують екскурсії до водойми: ціни від 60 євро.

Тур в Албанію коштує 16-18 тисяч гривень за двох, але без харчування (переліт, трансфер, помешкання). Варіанти відпочинку у форматі all inclusive перевищують ціни в Туреччині: приблизно 34-35 тисяч грн за двох.

Громадський транспорт між невеликими поселеннями не є надійним і вчасним. Альтернатива — оренда авто: 1 500 грн на добу.

Долетіти самостійно можна з Києва, Харкова, Львова, Запоріжжя. Квиток до столиці Тирани коштує від 1 700 до 2 600 грн в один бік. Вартість оренди житла на Booking коливається від 200 до 500 грн за добу (для 2-3 людей).

Північна Македонія

Це єдина з країн у списку, яка не має виходу до моря — але зі своїм колоритом. Два головні міста, які варто відвідати — це столиця Скоп’є з її околицями та Охрид зі знаменитим озером, найстарішим на Балканах (5 млн років). Тури є, але вигідніше їхати самостійно. Компанія Windrose здійснює щотижневі рейси кожного четверга: ціни від 3 700 грн із Києва до Скоп’є.

Столиця оточена горами, має багато відреставрованих історичних пам’яток, скупчених у центрі, замок, мечеть, православну церкву. У курортному Охриді варто оглянути амфітеатр, фортецю, а озером можна покататися на катері чи кораблику (під час прогулянки побачите церкви, монастирі, печеру). Загалом це хороша опція для тих, хто шукає нові маршрути, готовий до активного відпочинку й відчуває спорідненість із балканським духом.

Пересуватися між містами можна автобусами або ж орендувати авто — наприклад тут. Проживання та харчування доволі доступні: оренда помешкання у центрі столиці на 2-4 осіб коштує 400-500 грн за ніч. У різні роки Скоп’є входило до переліку найдешевших міст світу для іноземців.

Мальдіви

Країна, що складається з низки коралових островів в Індійському океані, вважається синонімом дорогого розкішного відпочинку. Ціни на тури справді суттєво вищі, аніж, скажімо, в Туреччині або Єгипті. Агенції пропонують тури за 62-70 тисяч грн на двох за тиждень.

Але це не єдина нагода потрапити на Мальдівські острови. Плануючи подорож самостійно, треба бути готовими до пересадки, самостійного пошуку житла і трансферу з аеропорту до острова. Подбавши про логістику, можна розраховувати на певну економію: від 600 доларів за квитки в обидва боки (з одного), від 390 за житло (на двох). Такі варіанти треба планувати за кілька місяців до подорожі й стежити за акційними пропозиціями на перельоти та бронювання житла.

Варто пам’ятати: Правила в’їзду, спричинені пандемією COVID-19, можуть змінюватися, тож перевіряйте умови напередодні купівлі квитків/турів, бронювання житла. Інформацію щодо всіх країн, куди і за яких умов можуть поїхати українці, можна переглянути на інтерактивній мапі. 

Детальніше про те, як регламентуються правила в’їзду до дозволених країн, читайте у нашому матеріалі.

Фото: hromadske.ua.

Перейти до панелі інструментів