19.03.2024
Відео Новини Файні люди

Вироби Фаберже з Тернопільщини попали в Книгу рекордів (відео)

Уродженець Лановеччини Анатолій Бойко став тричі рекордсменом світу

У Культурному центрі Єловицьких відбулося урочисте відкриття виставки унікального ювеліра, заслуженого майстра народної творчості України Анатолія Бойка, інформує LanNews.

Анатолій Бойко народився 17 липня 1970 року в с. Буглів Лановецького району Тернопільської області. Достроково закінчив Дубнівське професійне училище за професіями “різьбяр по дереву” та “художник дизайнер”.

Під час служби в армії 1988 -1990 рр. був важко поранений у Нагірному Карабасі. Пережив клінічну смерть. У 1992 році отримав 2 групу інвалідності. З тих пір почав займатися в мистецькому напрямку. У 2002 році переїхав в місто Володимир-Волинський, де зараз проживає з дружиною, сином і донькою.

Самостійно опанував 17 мистецьких технік, із них 3 авторські і вони не мають аналогів! Починаючи з 2007 року вивчив всі стилі писанкарства та знаки й символи з часів трипілля по сьогодення. У кожному виробі зашифровує національні символи, традиційні українські знаки.

У 2008 році розробив свій власний стиль — оздоблення яєчної шкаралупи металом та камінням, використовуючи різьбу по шкарлупі. А в 2015 р. встановив рекорд України по цій техніці.

У 2020 р. встановив рекорд у номінації “Перша в світі авторська колекція з яєчної шкаралупи оздоблена металом”. Цей рекорд внесли до Національного Реєстру Рекордів України.
У 2021 році встановив світовий рекорд — просвердлив в одній шкаралупі гусячого яйця понад 25 тисяч отворів.

17 квітня 2021 року встановив одразу два світових рекорди — “Максимальна кількість отворів, просвердлених у шкаралупі гусячого яйця” (52 745 отворів діаметром 0,02 мм) та в номінації “Максимальна кількість отворів, просвердлених у шкаралупі курячого яйця” (33 тисячі 436 отворів діаметром з людську волосину, вибивши на ньому трипільські символи: “Всевидяче око”, “Мати-Берегиня”, “Знак безкінечності”).

Таким чином, Анатолій Бойко перевершив, здавалося б, неперевершеного Карла Фаберже, ставши тричі рекордсменом світових рекордів!  Анатолій Бойко невдовзі готується встановити четвертий рекорд. Але найбільша мрія талановитого ювеліра — це його музей-садиба у Володимир-Волинському. І чоловік готовий внести свій значний вклад, лише б за її реалізацію взявся спонсор. Поки що мрія-ідея у стадії перемовин.

Анатолій Бойко є членом Всесвітньої Асоціації художників, що працюють по яєчній шкаралупі. У його колекції — близько 200 різьблених яєць. Протягом усієї творчості провів більше 15 авторських виставок на всій території України та понад 50 збірних на різноманітних мистецьких заходах, фестивалях і презентаціях.

Роботи митця експонуються в Південній Кореї, Італії, Греції, Німеччині, Великій Британії, Франції, Японії, США, Канаді, Ірані, Туреччині.

На рідній Лановеччині митець вперше провів виставку своїх унікальних витворів. У Культурний центр Єловицьких талановитий майстер привіз 67 експонатів (одне яйце під час транспортування побилося, на жаль).

Виставка робіт Анатолія Бойка триватиме у центрі Єловицьких до 17 червня. Вхід вільний.

Фото: Пресслужба Лановецької міської ради.  

Відеосюжет телеканалу Суспільне Тернопіль :

 

 

Перейти до панелі інструментів