26.04.2024
Новини

З нагоди унікальної для Тернополя події сьогодні погасять спецконверт

15 травня о 17 год відбудеться спецпогашення конверту і марки, присвячених 110-річчю першого польоту літака в Тернополі.

Про це на своїй сторінці у соцмережі повідомив історик та краєзнавець Сергій Ткачов.

“Запрошуємо 15 травня на 16.00 на Театральну площу, де відбудеться спецпогашення конверту і марки до 110-річчя першого польоту літака в Тарнополі. Автор конверту, марки і штемпеля – Володимир Поворозник”, –йдеться в дописі.

Пізніше Сергій Ткачов додав, що захід таки перенесли на 17 год.

Нагадаємо, рівно 110 років тому в Тернополі сталася унікальна подія – травні 1911 року в небо злетів літак, так званий моноплан Гловінського.

Броніслав Ґловінський, у глухому і далекому від технічних новинок Тернополі займався розробкою і будівництвом літака (за зразком Blériot XI “La Manche”). Від оригіналу нова модель відрізнялася сталевим фюзеляжем та іншим розташуванням головного шасі, інформує у соцмережі Lilia Bernyk.

Свої роботи інженер проводив у брата в сараї, що слугував і столярнею і ангаром. Через відсутність грошей на літак він поставив старенький і ним же відремонтований двигун Anzani. Ну й матеріали для решти літака використовував підручні.
Польські джерела називають “Літак Ґловінського” одним з перших (деякі таки першим), що побудований на тодішній території Польщі і здійснив керований політ, а також такий, що мав металеву конструкцію фюзеляжу. Довжина літака становила 8 м, висота – 2,5 м. Вага – 320 кг. Швидкість, яку він міг розвинути – 60 км\год.

 

 

 

Перейти до панелі інструментів