05.05.2024
Здоров’я Новини Соціальні проблеми

“Моя бабуся задихалася, а я зайшла з пошуком у глухий кут”: де взяти у безкоштовну оренду кисневий концентратор у Тернополі 

Через збільшення кількості хворих на ковід у останній місяць все більше людей шукають, де можна взяти в оренду кисневий концентратор – апарат, який генерує кисень та полегшує дихання. Він потрібен пацієнтам, яких вже виписують з лікарень, але у них ще є киснева недостатність, відтак вони потребують кисневої підтримки і вдома. А також хворим з ковідом, яких з певних причин не можуть госпіталізувати, приміром, лежачих. Адже у ковідних відділеннях не передбачена допомога такій категорій пацієнтів, яким потрібен цілодобовий догляд. 

Зазвичай рідні і близькі хворих шукають, де може взяти концентратор в оренду або безкоштовне користування. Оголошень з такими питаннями зараз чимало у фейсбуці, де люди сподіваються на силу соцмережі. Зазначимо, що придбати апарат досить дорого, його вартість у інтернет-магазинах в середньому коливається від  15 до 30 тис. грн.

Лікарні концентраторів в оренду не надають

Де в Тернополі можна взяти в оренду чи безкоштовне користування кисневий концентратор, з’ясовувала журналістка Терміново. Одразу наголосимо, що це можна зробити через благодійні фонди та організації. Медзаклади надати додому концентратор не можуть. 

– Це не передбачено статутом, до того ж є епідеміологічні нюанси. Тому під питанням, чи правильно надавати в оренду концентратор взагалі, – зауважує головний лікар  міської лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський. – Приміром, дихала людина з ковідом, а потім така, що вже вилікувалася чи взагалі його не мала. Якщо не поміняти маску і канюлі (трубки – ред.), можна заразитися. Дуже делікатно треба ставитися до цього питання. В нас така послуга в держустанові не передбачене. Ні одна лікувальна установа Тернополя такого не практикує.

Читайте також: “Їм усі відмовляють”: хворим, яким призначили лікування вдома, у Тернополі немає кому зробити ін’єкції.

Як повідомили у пресслужбі міськради, закупівля кисневих концентраторів для надання медичної допомоги в амбулаторних умовах не передбачена чинним законодавством. Що ж робити людям, які опинилися практично сам на сам із проблемою, тут не пояснили. Відтак, вже не вперше під час пандемії все знову впало на людські та волонтерські плечі. Як раніше писало Терміново, для амбулаторних хворих також не передбачене лікування за державні кошти, немає їм і кому зробити ін’єкції дома. 

Шукала апарат для бабусі

Із проблемою пошуку кисневого концентратора для бабусі на початку квітня зіштовхнулася тернополянка Уляна Фіалка. Вона каже, що навіть не думала, що доведеться докласти стільки зусиль, щоб знайти апарат. 

– Два тижні тому, у Серединках Тернопільського району хворіло все село, хата в хату, – розповідає Уляна. – Страшне, що було і це ще не закінчилося, бо частина людей досі хворіють. За два тижні четверо померли. 

За словами тернополянки, захворіли і її тітка з дядьком, які живуть в одній хаті з бабусею. Їх забрали до лікарні, а після того ковід виявили і в старенької. 83-річна жінка пересувалася за допомогою милиць, а через хворобу взагалі злягла. 

Я написала про це у фейсбуці, отримала десятки повідомлень, але знайти концентратор виявилося величезною проблемою

– У хаті нікого не було, всіх забрали до лікарні, – каже Уляна Фіалка. – Доглядала за бабусею моя мама, яка вже перехворіла ковідом. Бабусі ставало все гірше, 40 температури, приїхала швидка, почали збивати температуру, а вона годину не збивається. Медики сказали, що можуть забрати бабусю до лікарні. Але вона навідріз відмовилася, до того ж, вона лежача хвора, а в лікарні немає умов для таких пацієнтів. Таким людям потрібен цілодобовий догляд. Хто це робитиме? А в ковідне відділення родичів не впускають. 

Бабуся кашляла, у неї почалися проблеми з диханням. Відтак рідні почали шукати, де взяти в оренду кисневий концентратор, адже побачили, що ситуація критична.  

– Я написала про це у фейсбуці, отримала десятки повідомлень, але знайти концентратор виявилося величезною проблемою, – розповідає тернополянка. – Спершу зателефонував знайомий лікар з району, який повідомив, що є можливість отримати концентратор від міжнародного благодійного фонду. Але вони можуть передати апарат або на приватного підприємця, або на благодійну організацію. Також потрібно оплатити митний збір. Я спершу почала шукати благодійний фонд, але не все так виявилося просто. Потім кинулася до підприємців, але так нікого і не знайшла, кожен з різних причин не міг допомогти.

З відчаю дорогий апарат вирішили купувати самотужки

Жінка додає, що в приватні повідомлення почали писати дуже багато людей, які надсилали номери телефонів, за якими можна знайти концентратор.

– Радили: зверніться туди, зверніться туди. Мені написали близько 30 незнайомих, це не враховуючи тих, кого я знаю. Я передзвонювала всюди, куди мені радили, але нічого не знайшла, – ділиться пережитим Уляна Фіалка. – Тільки чула у відповідь: “Вибачте, ми вже здали в оренду. Вибачте, людина померла, ми вже продали”. До кого я тільки не зверталася, концентратора не було. Я зайшла в глухий кут. А бабуся задихалася. 

Читайте також: “Від кількох сотень до 10 тисяч гривень”: скільки коштує тернополянам позбутися коронавірусу і кого лікують безкоштовно.

Родина врешті вирішила придбати апарат. Аж в останній момент жінці підказали звернутися до благодійного фонду “Свої”, де їй нарешті допомогли. 

– Я їм зателефонувала, вони назвали, які потрібно надіслати документи, і вже через кілька днів я отримала концентратор поштою, – пригадує жінка. – Представниця фонду оперативно відреагувала на моє прохання. До того ж, постійно була зі мною на зв’язку, цікавилася, як бабуся почувається, яка сатурація, яка температура. Звісно це мене дуже приємно здивувало. 

За словами Уляни Фіалки, концентратор надіслали в безкоштовне користування, ще й оплатили 700 грн за доставку.  Причому разом з концентратором була маска для дихання і пульсоксиметр (прилад для визначення насиченості крові киснем – ред.). 

– Все новеньке запаковане. У документах було написано, що в разі пошкодження, потрібно компенсувати вартість апарата – 25 тис грн, – додає тернополянка. – Якщо сатурація ( рівень кисню у крові – ред.) буде більша 92, техніку потрібно повернути, тому що на неї чекають дуже багато людей. 

Концентратором бабуся Уляни Фіалки користувалася три дні, на жаль, 2 квітня жінка померла. 

– Але за допомогою цього апарату ми хоч трохи полегшили їй останні дні життя, – значає внучка. 

За концентраторами – черга

Як нам вдалося з’ясувати, у Тернополі концентратор можна взяти у безкоштовне користування у міській організації “Червоного хреста”. Проте там є лише один апарат, який надійшов з гуманітарною допомогою, повідомила голова організації Тетяна Лех.

– Цей апарат зараз на руках і на нього вже стоїть черга, – каже вона. – Він прийшов нам поламаний, люди його відремонтували і тепер ми даємо його в користування. Люди виписуються з лікарні і постійно просять концентратор. Одні взяли, другі телефонують, інші вже на чергу записуються. 

Також на потреби громади Тернополя два кисневих концентратори в грудні минулого року придбала Тернопільсько-Зборівська архиєпархія УГКЦ. Ці апарати також надають у безкоштовне тимчасове користування. Зараз обидва концентратори в людей, які їх потребують, повідомив відповідальний за техніку голова комісії у справах душпастирства і охорони здоров’я архиєпархії отець Андрій Желізко.  

– У середньому даємо апарат на два тижні. Орієнтовно якраз на такий час він потрібен, – розповідає священник. – Видаємо концентратор під розписку, що люди беруть його на свою відповідальність і зобов’язуються його не пошкодити. Також потрібно, щоб хворі надали медичну довідку, що потребують концентратора, а не самі собі призначали таке лікування. Це може бути довідка від сімейного чи виписка з лікарні. 

Отець Желізко додає, що останнім часом кисневі концентратори постійно в користуванні, адже кількість хворих в останній місяць збільшилася в рази. 

У Тернопіль відправляють концентратори щодня

Отримати концентратор в безкоштовне користування можна також у київському благодійному фонді “Свої”, який працює на всю Україну. 

Як повідомила виданню Терміново виконавча директорка благодійного фонду “Свої” Ірина Кошкіна, на балансі фонду – понад тисячу концентраторів. Фонд робить по декілька відправок на день і в Тернопіль, особливо у останні два тижні. 

– У нас працює 4 людини на всю країну. Зараз дуже напружена ситуація. За місяць – з 12 березня по 12 квітня – ми відправили у різні міста 735 апаратів, – розповідає  виконавча директорка фонду. – Якщо порахувати, то ми видавали по одному концентратору щогодини, цілодобово і без вихідних. 

Коли апарат вже не потрібен, користувач має відправити його у фонд поштою назад. 

– Ми віримо в людей і поки що вони виправдовують нашу довіру, – говорить Ірина Кошкіна. – Частину концентраторів нам повертають кожен день і є лише один випадок свідомого неповернення апаратури. Загалом з вересня минулого року ми вже надали допомогу  майже для 2 тис. людей.

Що потрібно, щоб отримати апарат

Кисневий концентратор фонд “Свої” надає в користування за певних умов і виключно тим пацієнтам, які вичерпали можливість отримати кисень від державних закладів охорони здоров’я. 

– Тобто коли людину виписують з лікарні, пролікувавши ковід, але вона все ще має дихальну недостатність, – пояснює виконавча директорка благодійного фонду. – Або це пацієнти, які не можуть бути госпіталізовані з поважних причин і виключно в тому випадку, коли у хворого є лікуючий лікар. Приміром, це може бути мама, яка годує маленьку дитину, і її стан за рішенням сімейного лікаря дозволяє лікуватися амбулаторно. Або дуже часто бувають лежачі пацієнти, для яких на жаль, у нашій в країні не створені умови в ковідних відділеннях. Там немає персоналу, який буде доглядати за лежачим хворим: міняти підгузники, перевертати, щоб не було пролежнів, годувати з ложечки.

Благодійний фонд “Свої” надає концентратори виключно за наявності медичної довідки. Якщо людина просто не хоче в лікарню, а хоче концентратор, – у такому випадку їй тут не допоможуть.

– Якщо пацієнт виписується з лікарні, то має бути довідка, що така то людина з таким то діагнозом, з такою то сатурацією закінчує стаціонарне лікування і може бути виписана додому за умови наявності кисневого концентратора. Або якщо людина перебуває вдома, тоді це має бути довідка від сімейного лікаря, в якій вказано сатурацію і причину, через яку пацієнт не може бути госпіталізований, – перелічує умови Кошкіна.

За її словами, в Україні аналогічну допомогу надають ще два благодійних фонди. У Львові це фонд “Крила надії”, який працює на Львівщину, в Одесі – фонд “Корпорація монстрів”. В Харкові, Рівному та Києві є ще невеликі волонтерські локальні ініціативи  з малою кількістю концентраторів – 5-10 апаратів.

Довідка

Де можна отримати кисневий концентратор у безкоштовне тимчасове користування:

Міська організація “Червоного хреста” (є лише один апарат). Тел.: (0532) 43-76-09 або писати на сторінку у фейсбуці: https://www.facebook.com/RedCrossTernopil

Тернопільсько-Зборівська архиєпархія УГКЦ (два апарати). Тел.: +38 067-706-11-91 (о. Андрій Желізко).

Благодійний фонд “Свої”, Київ (понад 1 тис. апаратів). Тел.: +38 067-375-30-46 (Ірина Ігорівна Кошкіна).

Фонд “Свої” існує на пожертви благодійників. Щоб підтримати фонд, кошти можна перерахувати за реквізитами: 

ФIЛIЯ “РОЗРАХ.ЦЕНТР” АТ КБ”ПРИВАТБАНК”

отримувач: БО БЛАГОДIЙНИЙ ФОНД СВОЇ

код отримувача: 39293651

рахунок отримувача: UA223206490000026007052620401.

 

Фото: Уляна Фіалка, Тернопільсько-Зборівська архиєпархія УГКЦ, Благодійний фонд “Свої. 

 

 

Перейти до панелі інструментів