25.04.2024
Відео Здоров’я Новини

“Важчий перебіг і більша смертність”: тернопільські медики розповіли про небезпеку британського штаму коронавірусу (відео)

На 51,5% зросла захворюваність на COVID-19 за останній тиждень на Тернопільщині. В середньому щодня помирає 5-6 осіб. Причому хворіють та вмирають люди більш молодого віку, без супутніх захворювань. Клінічні прояви хвороби змінилися, що свідчить про поширення в області британського штаму коронавірусу.

Про це розповіла під час засідання міського штабу для боротьби з коронавірусом головна санітарна лікарка області, директорка обласного лабораторного центру Оксана Чайчук. 

За її словами, пікові дні захворюваності на Тернопільщині були 16 березня, коли зареєстрували  найбільшу кількість інфікованих (690) та 17 березня, коли була зафіксована найбільша кількість смертей –14. 

– Якщо на початку пандемії ми говорили про те, що були хворі безсимптомні, з легким перебігом, то на сьогоднішній день ситуація змінилася, – каже Оксана Чайчук. – Вчора я говорила з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я, які проводили скринінг захворюваності і штамів вірусу. За їхніми даними, практично на всю територію України зайшов британський штам коронавірусу. Його характеризує важчий перебіг хвороби, коротший інкубаційний період, набагато більша розповсюджуваність і вищий відсток смертей, що ми зараз і бачимо.

Читайте також: Британський штам коронавірусу покрив Україну: симптоматика, лікування, наслідки.

Як каже головна санітарна лікарка області, зараз багато хворіють люди, які є в групах ризику. А це медики, які працюють на передовій і приймають найбільший удар на себе. 

– Виокремилась ще одна група – освітяни, яких також відносимо до групи ризику, оскільки у них великий контакт з населенням, – зазначає Чайчук. – За останні два тижні реєструємо ріст захворюваності серед дітей. Також в місті і в області збільшилася кількість смертей. 

У Тернополі за показниками ситуація є нестабільною і в будь-який момент може погіршитися, додає Оксана Чайчук. Тому, на її думку, потрібно напрацьовувати ще більше обмежувальних заходів. 

Читайте також: “Почали вмирати молодші, без супутніх захворювань”: за останній тиждень на Тернопільщині від ковіду померло 59 людей.

Як повідомив начальник міського управління охорони здоров’я Василь Даньчак, у лікарнях Тернополя станом на 26 березня перебувають 343 хворих, з них 324 з підтвердженим ковідом, 13 – з підозрою,  6 – з пневмоніями. 1 тис. 955 хворих – на амбулаторному лікуванні, 1 тис. 845 тернополян – на самоізоляції. У лікарнях міста зайнято близько 70% ліжкомісць. 

– Ситуація є напруженою,  але контрольованою, – сказав Даньчак.

 

Перейти до панелі інструментів