19.04.2024
Новини Суди

Кіпіані виграв справу проти Медведчука

Журналіст Вахтанг Кіпіані виграв суд проти Віктора Медведчука. Позов стосувався книги “Справа Стуса”, яку нардеп від від проросійської партії «Опозиційна платформа – За життя» намагався заборонити. Про це повідомляє 24 канал

«Слава Україні! Ми виграли справу», – написав Кіпіані у фейсбуці 19 березня.

У жовтні 2020 року суд зобов’язав із книги “Справа Василя Стуса” Кіпіані видалити 6 епізодів, де згадується Віктор Медведчук. 19 березня у Київському апеляційному суді розглядали оскарження цієї справи. Рішення першої інстанції – Дарницького районного суду Києва апеляційний суд скасував. Як розповів захисник Вахтанга Кіпіані В’ячеслав Якубенко, 27 позовних вимог Медведчука скасовано.

Читайте також: “Ми подамо апеляцію”: суд заборонив розповсюджувати книжку про Стуса через згаданого в ній Медведчука.

Втім залишили в силі лише одну позовну вимогу. Вона стосується фрази про припущення, що Медведчук був наданий і підтримуваний органами держбезпеки безпосередньо до процесу Василя Стуса.

Журналіст зазначив: рішенням суду задоволений, адже воно нарешті показує критичне мислення, а не ганебність судової системи.

– Іменем України винесено вже не ганебне рішення, а те, яке розставляє крапки в цій історії. Головне – критичне осмислення є, у книзі написана правда, суд зняв позивні вимоги Медведчука… Суд скасував рішення першої інстанції, – розповів Вахтанг Кіпіані.

Відтак книгу можуть вільно продавати і тиражувати без будь-яких обмежень. Окрім того, її зможуть офіційно презентовувати. Невдовзі Вахтанг Кіпіані має вирушити із презентацією “Справи Стуса” на Донбас.

Усім, хто підтримував справу проти Медведчука, поширював книгу після її заборони, журналіст і його захисник висловили подяку.

Нагадаємо, Дарницький районний суд Києва 19 жовтня 2020 року ухвалив рішення заборонити книгу Вахтанга Кіпіані “Справа Василя Стуса”. Такий позов подав нардеп від ОПЗЖ Віктор Медведчук, який був адвокатом Василя Стуса. Проросійський політик заявляв, що окремі уривки з книги Кіпіані порушують його честь та гідність. Однак таке рішення викликало ажіотаж і спричинило “ефект Барбари Стрейзенд”: увесь тираж “Справи про Василя Стуса” розкупили за лічені години. Сам журналіст одразу ж заявив, що подаватиме апеляцію.

Головне фото:  Вахтанг Кіпіані. 

 

Перейти до панелі інструментів