29.03.2024
Новини

Перехід на літній час не скасували. Законопроєкт мають доопрацювати

Верховна Рада провалила голосування у другому читанні та в цілому за законопроєкт, який скасовує в Україні перехід із літнього на зимовий час і навпаки. Україна мала лишитися на зимовому часі. Про це повідомляє Громадське

За проєкт закону №4201 проголосували 212 народних депутатів із 226 необхідних. Пропозицію про направлення закону на доопрацювання комітетом та повторне друге читання підтримали 226 парламентарів.

Як розповів перший заступник спікера парламенту Руслан Стефанчук, який є автором закону, документ мав набути чинності наступного дня після опублікування у парламентській газеті «Голос України». Він сподівається, що закон встигнуть опублікувати там до 28 березня, коли Україна має перевести годинники на літній час.

Переведення годинників на літній час проводять для заощадження електроенергії. Планується, що у ніч з 27 на 28 березня українці переведуть час, перемістивши стрілки годинників на одну годину вперед. Таким чином, спати доведеться на годину менше.

Навіщо владі скасовувати переведення годинників? У пояснювальній записці вказують, що закон «покликаний забезпечити захист територіальної цілісності та зміцнення національної безпеки України». Мовляв, на тимчасово окупованих територіях України встановили час Росії.

А ось закріплення на всій території України єдиного київського часу має, на думку автора документу, зміцнити безпекові позиції України, сприяти деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Також закріпленням часу хочуть захистити здоров’я населення. На думку більшості науковців та лікарів, щорічне переведення стрілок годинника викликає значне погіршення стану здоров’я громадян у період адаптації до «літнього» та «зимового» часу.

«Такий «сезонний часовий стрибок» призводить до зміни біологічних ритмів людини, що негативним чином показується на загальному стані людини, як фізіологічному, так і психологічному», — вказано у документі.

Перейти до панелі інструментів