І пісна їжа може бути смачною: як урізноманітнити меню під час посту

Великий піст розпочався сьогодні, 15 березня, і триватиме до Великодня, який цьогоріч святкуватимуть 2 травня. Під час посту не вживають м’яса, молокопродуктів та яєць, рибу – лише у визначені дні. Деякі тернополяни також утримуються від соцмереж, перегляду телебачення, відмовляються від солодощів, алкоголю. 

Як урізноманітнити меню під час посту, інтернет-видання Терміново поцікавилося у кулінарів та дієтологів. 

Євген Клопотенко

– Піст зовсім не означає, що ви маєте приректи себе на нудну їжу. Пісна їжа може бути крутою, потрібно тільки переступити через парочку стереотипів, – зазначає у коментарі Терміново відомий кулінар Євген Клопотенко. – Взагалі, піст – це чудова можливість для розвитку. У вас забрали звичну їжу і змусили існувати в інших умовах. Значить, час креативити. Наприклад, хто сказав, що цвітну капусту можна тільки варити, смажити, запікати? Вона приголомшливо смачна сирою. Хрустка, соковита, трохи гостра. У поєднанні з солоними огірками і ароматною олією – смачна до божевілля. Додавати крупи в салати – це ж просто геніально. Виходить дуже структурно і якось особливо. Квасоля з грибами – просто, але ідеально смачно. І таких страв ви вигадаєте безліч, повірте. Тільки дайте волю фантазії!

Вживайте овочі, фрукти, каші та бовові

Дієтологиня Мар’яна Лебідь наголошує, що піст – це найперше час духовного очищення, тому не варто у цей період ставити собі за ціль схуднути. Хоча не виключено, що і це може вдатися. 

– Піст – це найперше відмова від того, від чого відмовитись важко. Кожна людина постить по-різному. Хтось строго дотримується всіх правил посту, хтось відмовляється лише від м’яса, хтось – від м’яса і молокопродуктів, хтось – від солодощів, хтось – від алкоголю, – говорить експертка. 

Мар’яна Лебідь поділилася рекомендаціями, які варто врахувати у своєму щоденному меню під час посту. За її словами, варіантів багато не лише у списку продуктів, а і в приготуванні страв з них. Приміром, з тушкованої капусти можна зробити парові котлети або капустяники, з гречаної крупи – гречаники, де замість яйця котлету скріпить картоплина, а коров’яче молоко замінити рослинним, твердий сир – на сир тофу (сир з бобів сої – ред.). 

Мар’яна Лебідь

– Найперше у раціоні мають бути овочі – свіжі або приготовані в будь-якій інтерпретації, ґ тушковані, печені, варені, на пару, грилі,  – радить дієтологиня. – Йдеться про білокачанну, цвітну та брюсельську капусту, броколі, картоплю, селеру, стручкову квасолю, кабачок, баклажан, перець, моркву, гарбуз, буряк. Всі овочі, які вам доступні – заморожені чи свіжі. Під час посту також можна їсти рибу, але тільки в конкретні дні. Якщо людина строго постить – лише на Благовіщення та Вербну неділю. 

Також хорошим урізноманітненням раціону є ферментовані продукти: квашена капуста, огірки, помідори.

 – Не мариновані овочі з додаванням оцту, а саме квашені, – наголошує Мар’яна Лебідь. – Вони сприятливо впливають на мікрофлору кишечника. Тому на них варто звернути увагу. 

Під час посту можна вживати всі каші. Їх бажано варити на воді і не зловживати великою кількістю солі. Можна споживати всі бобові, якщо у вас немає дискомфорту після їх вживання.

 – Є більше 350 видів бобових. Це може бути біла і чорна квасоля, сочевиця, нут, горох, маш, соя (без ГМО), або продукти з бобових – фалафель, хумус, які багаті білком і прекрасно можуть заміняти м’ясо, – розповідає дієтологиня. – Приміром, зі 100 г гречаної каші в сирому вигляді отримаємо 5 г рослинного білка, а зі 100 г сухої сочевиці ви отримаєте 24 г білка. Також нашому організму потрібні амінокислоти і якщо стежити за харчуванням вегетаріанців, то вони дуже гарно вміють поєднувати бобові і каші для того, щоб отримати всі 20 незамінних амінокислот, які є у продуктах тваринного походження, зокрема у м’ясі. Відтак ідеальне поєднання може бути з поєднанням бобових і зернових, наприклад нут та бурий рис, щоб отримати лізин та метіоніні за один прийом їжі. 

Окрім бобових не забувати про всі види зелені та проростків, фрукти та сухофрукти.

 – До страв, які ви вживаєте, можна додавати горіхи та насіння – соняшника, гарбуза, льону, чіа, та мед у невеликій кількості як смаколик – зазначає Мар’яна Лебідь.

Рибне суфле і фарширований баклажан

Бренд шеф-кухар Сергій Головайчук радить приготувати рибне суфле на пару. 

Сергій Головайчук

– Це легка і дієтична страва, яка підійде для посту, – каже він. – Пісні рослинні вершки перебиваємо з філе лосося або хека, додаємо трохи солі, формуємо котлетки і готуємо їх на пару. Викладаємо готові котлетки на тарілку, додаємо мікс салату із заправкою з лимона, американської гірчиці і оливкової олії в пропорціях за власним смаком, збоку викладаємо помідори черрі і маємо цікавий обід чи вечерю.

Також можна приготувати фарширований баклажан, продовжує Сергій Головайчук. Для цього слід запекти овочі, вибравши них середину. Перед випіканням “човники” змастити оливковою олією і додати сіль та перець. 

– Для начинки стушкувати на оливковій олії помідори черрі, дрібно порізані баклажан, кабачок, болгарський перець, до яких наприкінці додати сир-тофу, – радить шеф-кухар. 

Ще він рекомендує приготувати грибна юшку – це завжди смачно. Для цього можна обрати популярні шампіньйони з додаванням лисичок, які дають страві оригінальний смак. 

– Лисички обсмажуємо на оливковій олії з печерицями, додаємо цибулю та сушений часник, –  описує процес приготування Сергій Головайчук. – Тим часом відварюємо бейбі-моркву, брюссельську капусту, броколі. Згодом овочів додаємо гриби, сіль, перець, все доводимо до кипіння. 

Салат з гречкою і паста з гарбуза

Кулінар Євген Клопотенко, який працює над сучасною інтерпретацією рецептів української кухні, поділився рецептами простих і оригінальних страв. 

– Інгредієнти цього салату майже завжди є на столі більшості українців. Але в такому поєднанні ви їх ще, скоріш за все, ще не куштували, – каже кулінар. – Корисна і смачна гречка стане ще смачнішою, якщо приготувати її в буряковому соці. Додамо до неї трохи солоних огірків для пікантності, насіння гарбуза, щоб вони приємно хрустіли на язику, плюс ароматний соус з петрушки і домашньої олії – виходить дуже смачно.

Для такого салату потрібно: 250 г гречки, 200 мл бурякового соку, 100 г солоного огірка, 1 ст. л. насіння гарбуза, 2 ст. л. нерафінованої соняшникової олії, 20 г листя петрушки, сіль за смаком. Вичавіть сік з буряка за допомогою соковижималки. Якщо у вас її немає, ви можете просто натерти буряк на дрібній тертці і віджати сік через сито. Гречку переберіть і промийте. Залийте буряковим соком і залиште при кімнатній температурі на 4-6 годин, щоб гречка розбухла. При бажанні ви можете її відварити в буряковому соці. Головне, щоб вона залишалася розсипчастою.

Готову гречку перекладіть в салатник, додайте солоні огірки, порізані великим кубиком, тонкі кружальця перцю чилі і гарбузове насіння. Для соусу перебийте в блендері листя петрушки з сіллю і соняшниковою олією до однорідної консистенції. При необхідності додайте солі.

Ще Клопотенко пропонує приготувати пасту з гарбуза а-ля хумус. 

– Класичний хумус готується з нуту з додаванням пасти тахині з зерен кунжуту, – пояснює кулінар. – Але не панікуйте: вам не доведеться готувати або ж намагатися знайти тахині в магазинах, тому що її немає в цьому рецепті. Я просто взяв гарбуз і зробив з неї таку собі варіацію на хумус, додавши до неї побільше кунжуту. Я обожнюю цю страву за її смак і за те, що вона легко готується. А завдяки ніжній консистенції таку пасту з гарбуза можна просто намастити на хліб замість паштету або ж занурювати в неї шматочки свіжих овочів – це божественно.

Складові гарбузової пасти: 400 г гарбуза, 100 мл вершків 30 % жирності, 2 ст. Л. оливкової олі, 1 головка частику, сіль, перець за смаком, 2 ст. л. кунжуту, 2 пера зеленої цибулі для подачі. 

Гарбуз наріжте великими шматками. У головки часнику зріжте нижню частину. Запечіть гарбуза в духовці з часником до готовності (приблизно 25-30 хвилин).

Готовий гарбуз перекладіть до миски, додайте вершки, оливкову олію, сіль, перець і 1-2 зубчики запеченого часнику. Перебийте суміш блендером. При подачі посипте 2 ст. л. кунжуту і порізаною зеленою цибулею. Подавайте пасту з гарбуза з грінками.

Фото з архіву Євгена Клопотенка, Мар’яни Лебідь, Сергія Головайчука. 

 

About the author

trending_flat
Із кранів текла “кава і віскі” : чому тернополяни не змогли набрати чистої води перед її відключенням

Фото ванн з брудною водою, яку набрали напередодні відключення водопостачання у Тернополі, публікують користувачі соцмереж. Як тільки не називають з іронією рідину, яка тече з кранів: кавою, віскі, шампанським, фантою. Брудна вода увечері 18 травня з'являлася у різних мікрорайонах міста, пишуть у соцмережах. Тернополяни цікавляться, чому вода такої поганої якості.  Нагадаємо, у  Тернополі на два дні припинене водопостачання мікрорайонів “Сонячний”, “Аляска”, “Східний”, “Канада”, “Дружба”, “Кутківці”, “Пронятин”, “Березовиця”, а також довколишніх сіл у зв’язку з плановим промиванням водопровідних мереж і ремонтними роботами на насосних станціях та  мережах. Як повідомили у КП “Тернопільводоканал”, постачання води припиняється з 00 год 19 травня до 24 год 20 травня. Проте багато тернополян розповідають, що брудна вода почала тексти з кранів ще з 20.00 18 травня.  “Або ванну мити, або сидіти без води 2 дні” “То навіщо писати, що відключають в 00.00 год 19 травня, якщо ти […]

trending_flat
П’ятирічна Злата з Тернопільщини віддала 34 см свого волосся на перуки онкохворим дітям (відео)

Своє довге волосся заради перук для онкохворих діток вирішила підстригти 5-річна Злата Воробель із Заліщиків. Дівчинка цілий рік виношувала цю ідею і нарешті втілила її у життя.  - Якось донечка побачила по телебаченню сюжет, де дівчинка віддала своє волосся на виготовлення перук для онкохворих дітей, - пригадує мама Злати Юлія Воробель. - Тоді моя чотирирічна дитина почала розпитувати: що таке онко? Чому діткам необхідні перуки? Чому її ровесники такі бліденькі і сумні?  Ми  намагались їй все  пояснити. А згодом Златочка повідомила, що відмовляється підстригати кінчики, бо хоче відростити достатню довжину, щоб пожертвувати свою косу. На добру справу Злата віддала 34 см волосся. Заплетені дитячі кіски відправили до Львова для проєкту Hair for Share.  Як розповідає Юлія Воробель, у її доньки змалечку довге волосся, лише час від часу їй підрівнювали кінці. Проте у останній рік, відколи дитина загорілась мрією стати донором, […]

trending_flat
На Тернопільщині таксист висадив пасажирку з авто, коли вона попросила його одягнути маску

Про неприємний інцидент з водієм таксі у Теребовлі художниця Марія Ворончак написала у фейсбуці. 12 травня на автостанції жінка взяла таксі місцевої фірми “Княже”.  “Проїхавши декілька метрів, я помітила, що водій був без маски і попросила його одягнути її. Він не тільки відмовився виконати моє прохання, але розвернувся і висадив мене знову на автостанції”, - написала обурена пасажирка.  Жінку не розуміє, чому кожного разу потрібно просити таксистів одягати маски. - Чому керівництво таксі в Теребовлі не зобов'язує водіїв одягати маски при посадці пасажира? Яке право мав водій висадити мене з машини лише за те, що я попросила одягнути маску? - запитує Марія Ворончак.  Вона також просить фірму таксі розібратися з поведінкою водія.  “Відповів, що не повезе мене” Про цей випадок, як розповіла Марія Ворончак журналістці Терміново, вона одразу повідомила диспетчера служби таксі, де їй сказали, що у ситуації розберуться. Проте […]

trending_flat
“Збив і залишив помирати”: потерпіла у ДТП на Тернопільщині вимагає покарати сина поліцейського

19-річна Олена Хрещук з Тернопільщини добивається покарання винуватця ДТП, в якій вона отримала серйозні травми. Аварія сталася в серпні минулого року. Дівчина за цей час пережила дві операції, наново вчиться ходити, а водій, який є сином заступника начальника Шумського відділення Кременецького відділу поліції розгулює на волі. Про це Олена Хрещук написала на своїй сторінці в Instagram. Аналогічний пост опублікувала її мама Людмила Хрещук у фейсбуці. Матеріал містить фото з елементами насильства (ред.). “Він далі їздить на машині, мотоциклі, тракторі”  “8 місяців тому, 24 серпня  син замначальника поліції Андрій Д., житель с.Бриків Шумського району на службовому автомобілі батька збив мене і залишив саму помирати на вулиці, - написала у соцмережі Олена Хрещук. - Якби не почули люди в придорожній хаті, то не знаю, що було б зі мною до ранку. У мене внаслідок аварії вибиті зуби, перелом коліна зі зміщенням, струс […]

trending_flat
“Єдина надія – на Всевишнього і добрих людей”: на лікування Арсенка з Тернопільщини вже зібрали перший мільйон доларів 

Тисячі людей з Тернопільщини, всієї України та світу об’єдналися заради того, щоб зібрати кошти для маленького Арсена Бориса зі Скалата, в якого діагностували рідкісне захворювання СМА - спінально м’язова атрофія.  Небайдужі люди надсилають кошти на рахунки батьків хлопчика, організовують конкурси, ярмарки, розіграші, марафони, розпродажі, благодійні вечори. До доброї справи підключаються школярі, церковні парафії, волонтери, співаки, блогери, політики та підприємці. Нещодавно вдалося зібрати перший мільйон доларів на придбання ін'єкцї, яка коштує 2 млн 300 тис. доларів.  “Раніше ми думали, що це нереально...Але завдяки кожному з Вас за три місяці ми зібрали майже половину потрібної суми! Навіть не можу уявити СКІЛЬКИ людей подали нам руку допомоги ! Люди, ми щиро просим, не залишайте нас...Зустрівшись з родиною, розкажіть їм історію Арсенка... У нас єдина надія на Всевишнього і на добрих людей” , - написала у соцмрежі фейсбук мама Арсена Надія Борис.  На другий […]

trending_flat
У міськраді чекають на заяву мами залишеного у “Вікні життя” хлопчика

Інформація про те, що мама залишеного у “Вікні життя” хлопчика за кілька днів повернулася за сином, з’явилася у деяких тернопільських ЗМІ. Проте наразі офіційно цього не підтверджують ні у пологовому, ні у міськраді.  - Станом на 5 травня до нас із заявою мама не зверталася, - повідомила виданню Терміново начальниця міського управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей Христина Білінська. - Офіційного листа із лікарні про появу мами ми теж не отримували.  Дітей переводять з пологового Медична директорка з дитинства та пологової роботи міської лікарні №2 Ольга Сидорчук також не підтвердила зацікавленість матері покинутим сином. Як каже вона, лікарня не займається усиновленням, відтак таких питань вона коментувати не може.  Нагадаємо, 28 квітня у "Вікні Життя", що в тернопільській міській лікарні №2, залишили здорового двотижневого хлопчика. Його назвали Володимир Великодній. А наступного дня у “Вікні життя” з’явилися ще новонароджені двійнята. Тут […]

Контакти редакції: terminovo.te@gmail.com
м. Тернопіль, Кульчицької 2А

ПАРТНЕРИ

Новини Тернополя та Тернопільської області

Copyright 2025