29.03.2024
Новини Політика

Посол Польщі в останній момент скасував свій візит до Тернополя через нову назву стадіону

Польща демонструє несприйняття нещодавнього рішення міської ради, яким головній спортивній арені Тернополя присвоїли ім’я головнокомандувача УПА Романа Шухевича.

Як виявилося, через дане рішення в останній момент скасував свій візит на Тернопільщину посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький, пише Польська пресова агенція.

У листі до голови Тернопільської облдержадміністрації Володимира Труша посол заявив, що “з великим жалем” і “в останню хвилину” скасовує візит, присвячений співпраці регіону з польськими партнерами.

“На жаль, через рішення депутатів міської ради Тернополя від 5 березня присвоїти міському стадіону ім’я Романа Шухевича, у мене не було іншого варіанту, і я був змушений відмовитись від свого візиту”, – цитує  посла польське інформаційне агентство.

Воно також наводить слова президента Замостя Анжея Внука, який звинуватив керівництво Тернополя у недотриманні обіцянок.

Внук наголосив, що під час кількох зустрічей з владою Тернополя та переговорів про співпрацю, зокрема, порушувались питання польсько-української історії і вивішування червоно-чорних прапорів у Тернополі.

“Ми провели розмову з міським головою та його працівниками, під час якої заявили, що такі демонстрації для нас неприйнятні. Було обіцяно, що ці прапори не з’являться в контексті наших зустрічей”, – сказав Внук.

За його словами, під час одного з візитів були відзначені польські акценти історії Тернополя.

“Це було для нас сигналом про те, що про ці українські образи забули і ми будемо щось будувати разом, але коли ми дізналися, що міська рада одноголосно погодилася на прохання мера про присвоєння стадіону імені Шухевича, ми виявили, що це повністю суперечить попереднім деклараціям. Вони ставляться до нас несерйозно “, – констатував  Внук.

Читайте також: “Патріоти” й сумна слава: тернопільський стадіон опинився в епіцентрі міжнародного скандалу

Він додав,  що свою позицію щодо призупинення контактів та відмови від реалізації спільного проєкту  надіслав владі Тернополя.

“Ми не отримали жодної реакції від влади. Однак поляки з Тернополя шкодують, що співпраці не буде”, – сказав Внук.

Нагадаємо, 5 березня міська рада присвоїла центральному стадіону ім’я Романа Шухевича.

Одразу після цього Анжей Внук офіційно заявив, що реалізація проєкту вартістю 68,7 тис. євро «Спільна історія двох міст – Тернополя і Замостя» припиняється.

Перейти до панелі інструментів