19.04.2024
Місто Новини Соціальні проблеми

“Це сором для усієї громади”: барельєф Лесі Українки у Тернополі опинився на задвірках МАФів

Барельєф Лесі Українки у Тернополі закривають кіоски, скаржаться жителі вулиці з однойменною назвою. Це неповага до великої поетеси, вважають люди. Тим більше що 25 лютого цього року в Україні на державному рівні відзначатимуть 150-річчя  з дня народження Лесі Українки.

Про проблему інтернет-виданню Терміново повідомила тернополянка Алла Шушкевич. За її словами, раніше до барельєфа вела доріжка, обсаджена квітами, за якими доглядали мешканці будинку. Проте у останні роки тут встановлюють один за одним МАФи (малі архітектурні форми – ред.), які закривають пам’ятний знак. 

“У Тернополі немає пам’ятника Лесі Українці, є лише барельєф – пам’ятна дошка, яка встановлена ще у 1983 році на будинку за адресою вул Лесі Українки, 21.   Автор – скульптор Ярослав Голець.  Наразі меморіальна дошка опинилася  на задвірках МАФів. Вони ж розмножуються, як гриби, після дощу, – написала Алла Шушкевич на своїй сторінці у Фейсбуці. – Ці, що ліворуч, виросли під новий 2021 рік, а кіоск з ковбасою вже пару років тут стирчить і спочатку там були овочі.  Ще лівіше прямо на тротуарі споруджений двоповерховий “Квітоцентр”. Чому ж ніхто з проектантів не звернув уваги на барельєф? Може це навмисно пороблено москалями? Чи взагалі пороблено? Бо це ганьба! А Лесю усі українці люблять і шанують, але, напевно більше на відомій купюрі”.

Алла Шушкевич додає, що колись прекрасно спроектована і відбудована у 1977 році вулиця Лесі Українки перетворилась на ринок через засилля безлічі різних за виглядом і хаотично розміщених кіосків на тротуарах, зупинках, в місцях переходів, на газонах. 

– А барельєф Лесі на задвірках кіосків – це сором для усієї громади. Навіть, якщо його перенести. А куди? Він призначений для цієї вулиці, що носить ім’я уславленої поетеси, – каже тернополянка. 

У коментарях під постом Алли Шушкевич тернополяни обурюються хаотичним встановленням кіосків у місті. 

“Владі важливіше мати купу всіляких будок, аніж культурну пам’ятку. Вона ж бабок не приносить”, – пише Марія Братасюк.

Ось побачите, мер піде квітки покладати до дошки і МАФів не побачить”, – іронізує Марія Марголич. 

“Шкода, що нема пам’ятника, але для неї на небесах важливіша наша пам’ять і шана. Я впевнене, що на даний час в кожному закладі культури і освіти згадують її ім’я, читають її твори, бережуть пам’ять”, – зазначає Тетяна Моначин. 

Як повідомили журналістці Терміново у пресслужбі Тернопільської міськради, інформацію про МАФи поруч з барельєфом Лесі Українки передадуть муніципальній інспекції, яка перевірить законність їх встановлення. 

– Також мешканці можуть звертатися у міську раду з відповідними зверненнями для проведення перевірки законності розміщення малих архітектурних форм, – зазначають у пресслужбі. 

До слова, у плані основних заходів у Тернополі на лютий 2021 року передбачено чимало подій з нагоди 150-ї річниці від Дня народження Лесі Українки. Так, у місті відбудуться конкурси з читання поезії, літературні читання та онлайн-флешмоби. Про те, що у Тернополі є барельєф письменниці, у міськраді, схоже, взагалі забули. Принаймні вшанування поетеси біля пам’ятного знаку з нагоди ювілейної дати у плані заходів не вказане. 

Фото: Алла Шушкевич. 

 

 

Перейти до панелі інструментів