19.04.2024
Історична спадщина Новини

“Пілот, очевидно, вистрибнув з парашутом”: на Тернопільщині знайшли уламки літака, який розбився під час Другої світової війни

Уламки американського винищувача часів другої світової війни “Аерокобра” Р-39 знайшли на Тернопільщині учасники ГО “Пошук літаків в Україні”.  Цей літак був збитий 14-17 липня 1944 року під час Сандомирської операції, коли над нашою областю проходили повітряні бої. Деталі винищувача, які пролежали в землі майже 80 років, виявили на глибині понад метр. 

Про незвичайне захоплення,  яке полягає у пошуку літаків Другої світової війни, збитих на території України, та знахідку у Зборівському районі інтернет-виданню Терміново розповів співзасновник ГО “Пошук літаків в Україні” і голова групи пошуку Андрій Кір’янов. За його словами, серед знайдених уламків та деталей літака є бірка з номером двигуна та борта, за допомогою якого можна встановити “біографію” винищувача. На жаль, всі архіви знаходяться в Росії і отримати необхідні документи складно. 

– Є номер літака,  а отже визначимо і екіпаж, можливо, хронологію подій цього дня, сподівається Андрій Кір’янов. – Ми дали запит на російський сайт авіаторів  і вони в архівах знайшли, що остання інформація про цей винищувач датується 7 липня 1944. Після 17 липня, коли закінчилася операція, даних про цей літак більше не було. Тобто він розбився до 17 числа. Екіпажу, швидше за все, на борту не було, тому що людських рештків та особистий речей на місці падіння ми не виявили. Очевидно, пілот вистрибнув з парашутом, а літак упав. Місцевих нема кого питати. Бо всі старі люди, які могли це пам’ятати, вже повмирали. 

Андрій Кір’янов з однодумцями вже кілька років займаються пошуком збитої авіатехніки СРСР, Німеччини та союзників часів Другої світової війни.  

– Спершу ми займалися пошуком монет металошукачем, а кілька років тому знайшли перший літак. З того все почалося – взялися шукати місця падіння літаків на Західній Україні, – розповідає чоловік. – Минулого року знайшли 26, позаминулого 19. Переважно у Львівській області. На Тернопільщині це вже – третя знахідка. 

Літак “Аерокобра” знайшли поблизу села Оліїв Зборівського району. 

– Про це нам розповів місцевий житель Роман – літак розбився практично в нього на подвір’ї, – каже Андрій Кір’янов. – Між городом і лісом є така смуга, де він знаходив деталі. Він показав нам знайдену бірку від літака, по ній ми зразу визначили, що це “Аерокобра”. Вони в цих краях падали тільки у 1944 році під час Сандомирської операції 17 липня. Тоді збили 10-12 таких винищувачів.

На поверхні вказаної ділянки пошуківці  знайшли чимало дрібних деталей літака, відтак зрозуміли, що він точно тут упав.  

– Тоді глибинним приладом знайшли, де це є і вирили три ями. На глибині метра пішли уламки цілим слоєм, – пригадує Андрій Кір’янов. – Ми знайшли ще одну бірку, шматок лонжерона вагою 20 кг (основний силовий елемент конструкції літака – ред.), уламок двигуна, уламки з фарбою та багато металевих уламків, які пролежали в землі десятки років.  А також багато куль, патронів. 

Літак “Аерокобра”, який американці постачали Радянському Союзу за програмою ленд-лізу,  вважався найкращим, який мала радянська авіація на той час, зауважує співрозмовник. 

– Навіть легендарний Покришкін (радянський льотчик-ас – ред.) літав тільки на цьому літаку, – зазначає Андрій Кір’янов.  – Якщо рівняти “Мерседес” і “Запорожець”, то цей літак – “Мерседес”. Літак був дуже хороший, мав на собі багато озброєння: кулемети, гармати. Це єдиний літак, який мав двигун позаду. Він був більш здатний до маневрування і пілот був захищений від куль бронею. Американці малювали на цьому літаку білу зірку  на синьому фоні, а “совєти”, щоб дуже не заморочуватись, просто перефарбували білу зірку на червону. Якраз такий фрагмент ми знайшли. І там чітко видно нанесену червону фарбу поверх білої.

Пошуківці досліджують історію знайдених літаків і навіть створили музей, який розташований у селі Хоросно біля Львова. Там у експозиції і можна побачити усі знахідки. 

– Всі ці уламки кріпимо на стенд, описуємо історію літака, який типаж, за яких обставин розбився, – каже Андрій Кір’янов. 

Читайте також: “Якби впав на село, була б біда”: очевидці розповіли про авіакатастрофу у Золотій Слободі на Тернопільщині.

Рятувальники розповіли, що виявили на місці падіння літака на Тернопільщині.

Довідка

Льві́всько-Сандо́мирська наступа́льна опера́ція — стратегічна наступальна операція Червоної армії проти об’єднаних німецько-угорських військ, метою якої була окупація Західної України та Південної Польщі. Станом на 13 липня 1944 року лінія фронту в Західній Україні проходила по лінії Ковель — Тернопіль — Коломия. У результаті операції радянські війська зайняли Західну Україну та частину Польщі. Незважаючи на значні втрати, Червона армія розгромила значні угрупування німецьких військ в Західній Україні та на півдні Польщі, а також захопило величезні плацдарми, що були використані в подальших операціях.

За інф. Вікіпедії. 

Фото: Андрія Кір’янов.

Перейти до панелі інструментів