19.03.2024
Місто Новини

Стік дощових вод у парку Шевченка тепер буде відкритим, над новим потічком встановлять містки та освітлення  

Колектор у парку Шевченка, який би мав забезпечувати належний стік води під час опадів, насправді роками не діяв. Це виявили, розпочавши ремонт. Виявилося, що днище колектора давно прогнило. Зараз у парку облаштовують новий колектор, який у баченні керівництва міста навіть має стати окрасою парку. В чому його особливість і коли завершать роботи, розповів виданню Терміново начальник управління житлово-комунального господарства і екології Олег Соколовський. 

Нагадаємо, проблема затоплення міста під час злив відкрита вже роками. Гігантські калюжі, ріки та ставки утворюються в Тернополі після кожної зливи. Врятувати ситуацію має найголовніший у місті Галицький колектор, тендер на будівництво якого провели ще минулого року. І до кінця цього року проєкт, згідно з договором, вже мали б завершити. Проте реалізувати грандіозні плани з будівництва колектора не вдалося –  про це видання Терміново писало у розслідуванні “У затопленні Тернополя винні тропічні дощі і … коронавірус: як влада міста (не)вирішує проблему”

Минулого тижня із ділянки не так давно оновленої Набережної зняли бруківку, щоб облаштувати вхід колектора у Став (фото: Євгенія Цебрій)

Зараз триває реконструкція дощового колектора у парку Шевченка. Він забиратиме з доріг міста близько 2/3 дощової і талої води, повідомляють у міськраді. А також допоможе уникнути затоплення парку Шевченка та неприємних запахів, які були відчутні через старий колектор, який був закритий і не мав природного водообміну. 

Там все дно прогнило

Роботи над Галицьким колектором заморозив брак коштів. Проте влітку міськрада врешті отримала фінансування від держави – 8 млн грн на реконструкцію частини колектора у парку Шевченка. 

– Чому саме у парку Шевченка? Тому що ця ділянка у найбільш аварійному стані. Там був сморід, адже плити неможливо було підняти, щоб почистити колектор. Він був забитий і  практично не функціонував. У нас вже було декілька затоплень парку, – розповідає Олег Соколовський. – Коли ми позабирали ті плити, то побачили, що колектора немає взагалі, його дно повністю прогнило. Він збудований ще в 50-х роках минулого століття. Тому все треба робити по новому, чим зараз і займаємось.

Колектор у парку Шевченка забиратиме з доріг міста близько 2/3 дощової і талої води, повідомляють у міськраді. Також там встановлять очисні споруди (фото: Антон Марчевський)

Олег Соколовський зазначає, що старі плити над колектором були знищені часом, тож несли небезпеку для життя відвідувачів парку. 

– Коли ми ці плити знімали, то кожна друга тріскала і падала, тобто рано чи пізно хтось міг стати і провалитися. Там був повний завал, ремонт треба було робити терміново, – зауважує посадовець. – До речі, було багато розмов, що саме в цій ділянці багато незаконних підключень, через які в озеро скидають фекалії тощо. Ми відкрили колектор і жодних побутових нечистот не побачили, незаконні підключення – це міф, – переконує чиновник. 

Дощовий колектор у парку буде відкритим. Задля безпеки перехожих вздовж потоку встановлять високі борти, а для переходу над водостоком – декілька горбатих містків (фото: Євгенія Цебрій)

Зважаючи на брак коштів у міському бюджеті, ремонтувати вирішили лише частину колектора в парку, вартість робіт складає 8 млн грн. Спершу роботи планували проводити за кошти міського бюджету. 

– Але почалася епідемія коронавірусу, і багато грошей пішло на медичні заклади, – зазначає Соколовський. – Почали шукати вихід. Подали проєкт на фінансування коштом держави, нам його затвердили і дали гроші. Ми провели тендер, який виграло підприємство ТОВ “Інвестбуд”, і почали роботи. 

Встановлять очисні споруди

Ремонт дощового колектора в парку Шевченка влада міста розглядає як один з етапів порятунку Тернопільського ставу. 

– Є дев’ять кроків очищення  ставу. Четвертий крок – ремонт Галицького дощового колектора. Це так звана колишня річка Рудка – зона каналізування, якої займає найбільшу частину нашого міста, – пояснює Олег Соколовський. – Цей колектор є основним потенційним забруднювачем ставу, тому він включений у перелік щодо ремонту і очищення. 

Під час опадів 29 вересня русло річки Рудка у парку Шевченка, яка виконує роль колектора, наповнилось дощовою водою. Роботи з реконструкції наразі призупинені та будуть відновлені, коли погода покращиться (фото: Антон Марчевський

За словами начальника управління ЖКГ міськради, дощовий колектор у парку Шевченка буде відкритий, відтак, одразу буде видно, якщо виникатиме забруднення. Для безпеки пішоходів вздовж канави встановлять високі борти, а для переходу над водостоком – декілька горбатих містків. 

–  На даний час там повністю застелили геотекстиль. Він не пропускає воду з низу. Забетонували низ і бетонуємо верхи, робимо бортики до півметра, а може навіть і вищі, щоб ніхто не впав в той колектор, бо він буде відкритий, – описує процес роботи Олег Соколовський. –  Бо коли колектор був закритий, він не випаровувався і не мав  природного водообміну, від того і виникав сморід. Ми підняли рівень дна колектора, бо старе дно було нижче рівня ставу і вода з водойми заходила у колектор. Ця вода доходила до половни парку і це все смерділо. 

Також на колекторі встановлять механічні очисні споруди, які будуть затримувати залпові викиди під час дощів, продовжує посадовець. 

По всій довжині колектора – освітлення

По всій довжині колектора, а це близько 500 метрів, встановлять освітлення.

– Це буде не просто колектор, який працюватиме як гідротехнічна споруда, а ще робимо так, щоб це все було суттєвою окрасою і доповненням парку, – зауважує Олег Соколовський. – У планах – з’єднати озерце Чайка з колектором і включити спеціальний насос, який би прокачував воду довола Чайки і спрямовував її через колектор знову у став. Це дасть можливість запобігти в цьому озерці застою води, а отже не буде цвітіння. Крім цього зразу буде промиватися колектор. 

За даними начальника управління ЖКГ, ремонтні роботи у парку ім. Шевченка планують завершити в листопаді цього року.

Щодо Галицького колектора, то роботи над ним нині проводяться лише частково. Ними займаються будівельні компанії, які будуються в цьому районі. 

– Вартість модернізації Галицького колектора – понад 200 млн грн , нині місто таких грошей не має, – говорить Соколовський. – Будівельні організації, які будують в цьому районі, частково докладаються до його ремонту. Але цього замало,  треба, щоб держава допомогла, бо це потужний об’єкт. 

Головне фото: Антон Марчевський. 

 

Перейти до панелі інструментів