29.04.2024
Молодь Новини

“Молодята вже згодні бути в масках, тільки б не переносити дату”: як коронавірус вплинув на одруження тернополян

Одні пари переносять весілля на наступний рік, інші – святкують всупереч всьому. Терміново з’ясувало, як вплинув коронавірус на одруження тернополян.

Істотні зміни в плани молодят внесла цьогоріч епідемія. Одним довелося декілька разів переносити весілля через карантинні обмеження навесні, дехто відклав урочистості аж на наступний рік. І хоча весільна активність у березні – червні цього року впала, констатують у відділі державної реєстрації актів цивільного стану (далі – ДРАЦС), у липні та серпні тернополяни почали активно одружуватися. Заплановані реєстрації шлюбів і на осінь.

Загалом, з січня по липень цього року у Тернопільській області кількість шлюбів зменшилась майже на 25%: їх зареєстрували 2 тис. 339, тоді як за аналогічний період минулого року – 3 тис. 74, повідомляють у відділі ДРАЦС в Тернопільській області.  

Про зменшення кількості весіль говорять і у весільних агентствах. 

– Всі травневі весілля, а також багато серпневих і вересневих попереносили на наступний рік, – розповідає керівниця весільного агентства “Фігаро” Тетяна Слободян. – Тому велика кількість гостей, яких молодята хотіли б бачити на весіллі, перебувають за кордоном. Люди не знали, чи всі зможуть добратися в Україну, чи потрібна буде самоізоляція два тижні, тому вирішили просто не ризикувати…

Обійшлися без бенкету 

Не всі пари змогли відсвяткувати своє одруження з бенкетом, адже через карантинні обмеження не всі ресторани бралися за весілля, дати часто нереносили з однієї на іншу. Ті, хто вже втомилися від такої невизначеності, вирішили обійтися без святкування і зробити найголовніше – зареєструвати шлюб. 

– Нам ресторан кілька разів змінював дату святкування, зрештою ми просто розписалися. Адже найголовніше, що ми разом, – розповідає тернополянка Наталія. – Наше свято відзначили разом з батьками у одній із ресторацій, також зробили фотосесію. 

Через переходи області від червоної до помаранчевої зони на 100% не впевнені чи відбудеться їхнє весілля і ті, у кого свято має відбутися у вересні.

В період “червоної” зони весілля доведеться скасувати

– Мій брат запланував весілля ще за рік наперед, вже внесені завдатки за ресторан, все домовлено з фотографом, оператором, декоратором, – говорить тернополянка Ольга Коваль. – Весілля має бути наприкінці вересня, а ми ще досі не знаємо, чи вдасться все реалізувати. Не дай Боже місто потрапить у “червону зону”, коли святкування у ресторанах заборонені. Навіть не знаю, що тоді робити. Сукню на весілля наразі ще не купувала, робитиму це в останній момент, коли точно знатиму, що свято буде. 

На весіллі у закритих приміщеннях має бути по 4 людини за столиком, наголошує головна санітарна лікарка області Оксана Чайчук (фото: Євгенія Цебрій)

Вимоги до проведення весіль залежать від тієї зони, до якої відноситься територія. Адже, якщо приміром це “червона зона”, тоді взагалі заборонено проводити такі заходи, наголошує головна санітарна лікарка Тернопільської області, в.о директора обласного лабораторного центру Оксана Чайчук. 

– Згідно з постановою Кабміну на святкуванні у закритих приміщеннях має бути по 4 людини за столиком. Столики повинні буди розміщені з інтервалом 1,5 метра один від одного. Щодо кількості людей на святі, то їх має бути з розрахунку: одна людина на 5 кв. м, – каже вона. – Все залежить від площі залу. Приміром, якщо хтось хоче провести весілля на 50-100 чоловік, тоді має бути велика зала. Якщо мала зала, то відповідно менше гостей. А також не забувати про маски та дезінфектори. 

Вихід – святкування просто неба 

Святкування на відкритих майданчиках не заборонені, додає Чайчук. 

– Там квадратні метри вже не вираховуються, оскільки є циркуляція свіжого повітря, але дистанцію за столиками потрібно тримати, – наголошує вона. 

Вимоги є, але от як їх дотримуватися, невідомо, дивуються наречені та їх родичі. 

– Як можна на весіллі у ресторані дотримуватися дистанції, хто буде в сидіти в масці, особливо коли всі танцюють, – дивується родичка наречених Ольга Коваль. 

До речі, під нові реалії вже підлаштовуються весільні агентства. Вони організовують весілля на свіжому повітрі, щоб не наражати нікого на небезпеку. 

– Ми пропонуємо молодятам виходити на відкриті майданчики, – розповідає  керівниця весільного агентства Тетяна Слободян. – Варіанти є різні: зелені садиби, готельні комплекси. І багатьом це дуже подобається. Також ми розробили пропозицію на період карантину – це порційна подача їжі. Тобто страву подають не на загальній тарілці, а кожному окремо. Таке практикують за кордоном – подали, забрали.

Сукню купувала в останній момент 

Цього літа деяким парам все ж вдалося відсвяткувати весілля з рестораном і всіма церемоніями. Молодята зізнаються, що нервів трохи наїлися через невизначеність з карантинними обмеженнями, проте свято вдалося. 

Ольга і Антон Колесникові зареєстрували шлюб 25 червня, 12 липня відгуляли весілля (фото: архів родини Колесникових)

Молодята Ольга і Антон Колесникові зареєстрували шлюб 25 червня. Розпис відбувався згідо з санітарнами нормами – присутні не більше 10 чоловік, всі у масках. Весілля відгуляли 12 липня. Свято на 55 чоловік відбулося в одному з ресторанів Тернополя. 

– Ми хвилювалися, що нам перенесуть дату, але все було добре, – розповідає Ольга. –  На весіллі дотримувалися всіх санітарних вимог – за столиком сиділи по 4 людини, при вході всім гостям вимірювали температуру, пшикали руки антисептиком. Після весілля всі здорові. 

Молодята з Тернопільщини Лілія і Анатолій Гов’як відгуляли перше весілля у своєму районі після суворого карантину, що тривав у березні-травні. Свято на 60 чоловік відбулося 14 червня. 

– Весілля почали планувати ще в січні, замовили ресторан на 6 червня. На той час ще тривали карантинні обмеження на діяльність ресторанів, тому все перенесли на 14 червня, – пригадує Лілія. – І так ми відсвяткували перше після карантину весілля в Бучацькому районі.

Лілія і Анатолій Гов’як відсвяткували весілля 14 червня ( фото: архів родини Гов’як)

Лілія каже, що без хвилювань не обійшлося. Адже на той час в ресторанах тільки почали відзначати дні народження та інші свята, а весіль з музикою і танцями ще ніхто не проводив, тому був певний острах, що святкування заборонять. До того ж, власник ресторану до останнього не міг точно сказати, зможе організувати свято чи ні. 

– Ми вже думали, що все буде переноситися на липень, постійно телефонували йому, час від часу навідувалися у ресторан, – говорить жінка. – І тільки за два тижні до весілля нам сказали, що його дійсно проведуть. Сукню я купувала у останній момент. 

Лілія зауважує, що на весілля приїхали її родичі з Польщі і Чехії, які відбули два тижні карантину. І було б дуже сумно, якби свято не вдался організувати. 

– Ми не шкодуємо, що не перенесли весілля. Добре, що все вийшло, бо ніхто не знає, що буде далі, – зауважує Лілія Гов’як. – Майбутнім подружнім парам раджу дотримуватися задуманих планів і нічого не переносити, що б там не було. Бо це ж не тільки дату весілля переноситься – а й ресторан, оператора, фотографа, музикантів.

Одружуються і святкують, як можуть

Як розповідає ведуча весільних церемоній залу для урочистих подій Тернопільського міськрайонного відділу ДРАЦС «Офіс щастя» Світлана Кріпець, на початку карантину кількість реєстрацій шлюбів зменшилася на 90%, всі переносили дати на пізніше. 

– Не те, що передумали одружуватися, просто переносили все на липень, серпень в надії що карантину вже не буде, – розповідає ведуча. – Особливо це робили ті, хто хотів відзначати одруження у ресторанах.  Але оскільки карантин продовжується і не зрозуміло доки він буде, то люди вже нічого не переносять. Кому потрібно – одружуються і святкують як можуть, хто – в родинному колі, хто – десь ресторанах просто неба. Шукають різні варіанти.

За словами Світлани Кріпець, у липні-серпні всі суботи у “Офісі щастя” були були зайняті, заяви подають і надалі.

– Люди згодні і в масках бути, тільки щоб не переносити дати, – помітила вона. 

Ведуча весільних церемоній наголошує, що в “Офісі щастя” діють обмеження щодо кількості присутніх на розписі відповідно до площі приміщення. 

– У нас на реєстрації шлюбу можуть бути присутні 10 чоловік, включно з молодими і ведучим весілля. Якщо реєстрація урочиста, то ще й з музикантом. Маски – обов’язкові, – каже Світлана Кріпець.

Нагадаємо, наприкінці липня на весіллі на 130 людей у Львівській області гості інфікувалися коронавірусом. Про те, як поширилася хвороба між гостями та їх родичами, описала у соцмережі Фейсбук головна епідеміологиня області Наталія Тімко.

“Про соціальну дистанцію, звісно, ніхто не згадував. В масках їсти не зручно, танцювати теж… Усі сподівалися, що на весілля прийшли лише здорові ( тест на вході з негативним ПЛР ніхто не вимагав) та вживання алкоголю допоможе уникнути хвороби. Але…. Через чотири дні захворів дехто з родини молодого. Думали, що застудилися через кондиціонер. Далі, дехто з родини молодої. Декілька осіб відразу потрапили у лікарню з двобічною пневмонією. Лабораторія підтвердила  COVID-19. Історія триває. Випадки захворювання продовжують реєструватися і серед гостей та їх родин. Один з гостей не захворів, а у реанімацію згодом потрапила його старенька мати, яка з хати не виходила останні кілька років… Коронавірус існує. Дуже легко передається від людини до людини», – написала лікарка.

Головне фото: архів родини Колесникових

Перейти до панелі інструментів