26.04.2024
Новини

СБУ заявила, що “накрила” шахрайську піраміду, в якій задіяні і жителі Тернопільщини

Служба безпеки України заблокувала діяльність масштабної фінансової піраміди у яку вклалися понад 600 тисяч людей, а її організатори встигли привласнити понад $250 мільйонів. Ймовірно, йдеться про мережу B2B Jewelry.

Про це повідомляє “Громадське” з посиланням на пресслужбу СБУ. 

Там кажуть, що піраміду створили на початку 2019 року. За цей час понад 600 тисяч людей вклали у неї гроші. Зловмисники привласнили їх та легалізували через купівлю елітного рухомого та нерухомого майна та інвестування в підконтрольний бізнес.

Так, вони придбали за незаконно отримані кошти один з островів Дніпровського каскаду з розташованими на ньому об’єктами нерухомості, 18 елітних позашляховиків, вартістю понад 100 тисяч доларів США кожний, коштовності, інше рухоме та нерухоме майно.

До організації фінансової оборудки причетні понад 20 людей. Вони залучили понад 100 підконтрольних юридичних осіб.

27 серпня у межах кримінального провадження правоохоронці провели 48 обшуків у Київській і Вінницькій областях та в Одесі. Суд наклав арешти на майнові активи зловмисників: банківські рахунки, рухоме та нерухоме майно, у тому числі оформлені на підконтрольні юридичні особи.

Правоохоронці повідомили фігурантам про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28 (Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 2 ст. 222 (Шахрайство з фінансовими ресурсами) та ч. 3 ст. 209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом).

Правоохоронці не уточнюють назву піраміди, але на оприлюднених ними фото фігурує один з магазинів ювелірних виноробів та папери, що схожі на «сертифікати» B2B Jewelry.

Водночас за телефоном, який вказаний у них на сайті для консультацій у місті Києві, журналістам «Громадського» повідомили, що усі магазини B2B Jewelry продовжують працювати, а інформацію «роздули ЗМІ».

Зазначимо, що сайт B2B Jewelry також продовжує працювати, а у її соціальних мережах з’являються нові пости.

В пресслужбі СБУ на запитання «Громадського», що це за піраміда, відповіли, що наразі не можуть оприлюднити більше інформації про неї.

Перейти до панелі інструментів