26.04.2024
Історична спадщина Новини

“На пальці дівчини – красивий перстень з синім каменем”: що знайшли археологи під час розкопок на Тернопільщині

Археологічні розкопки тривають в історичній частині біля руїн костелу св. Антонія XVI-XVII ст у смт. Залізці Зборівського району на Тернопільщині. Волонтерська експедиція проводить дослідження старого кладовища, яке було розташоване біля костелу. 

Як розповів виданню Терміново керівник експедиції – науковий співробітник Науково-дослідного центру “Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України Василь Ільчишин, на прикостельній території виявили поховання XVI- XIX ст. 

Вервиця, ікона, перстень і розп’яття

Серед знахідок – поховання католицького священника  кінця XVIII-поч. XIX ст.

Поховання кінця XVIII-поч. XIX ст. У розкопі – на передньому плані рештки священника, праворуч від нього – дівчини (фото: Василь Ільчишин)

– На рештках отця збереглася бронзова ікона Ченстоховської Матері Божої, яка була нашита на ризах на спині. Також –  вервиця, яку він носив на поясі, – зауважує Ільчишин. 

Біля священника виявлене поховання дівчини, якій було 18-20 років. Її вік, як пояснює археолог, вирахували по зубах та розміщенню суглобів, які ще не до кінця зрослися.

Знайдені на місці кладовища людські кістки археологи віддатуть на антропологічну експертизу, а після цього перепоховають у Залізцях (фото: Василь Ільчишин)

– Із знахідки можна зрозуміти, що ця дівчина була ревна католичка. Вона носила хрестик з розп’яттям, яке збереглося у неї на грудях. Сам дерев’яний хрестик зігнив, а олов’яне розп’яття залишилося до нині, – описує знахідку науковець. –  Також на пальці лівої руки у дівчини був бронзовий перстень із імітацією синього каміння, хоча насправді це звичайне скло. Перстень дуже красивий, ми вже його відреставрували.

Дитина похована у вишиванці бісером

У шарі XVII ст. археологи знайшли поховання дитини, якій 4-5 років, про що свідчать молочні зуби. 

– Дитина була похована у сорочці чи пеленці, вишитій бісером. Адже збереглося дуже багато намистин, – ми вже знайшли близько 50, – розповідає Василь Ільчишин. – Про те, що це поховання XVII ст. свідчать знайдені монети. Тому цей горизонт датований дуже чітко.

Перстень з синім камінням, зберігся на пальці дівчини, яку поховали в кінці XVIII-поч. XIX ст. На фото прикраса до і після реставрації (фото: Василь Ільчишин)

Взагалі біля костелу св. Антонія є 4-5 поверхів поховань, повідомив археолог. 

– Цей цвинтар існував з моменту заснування костелу, а це XVI-XVII ст., до кінця XVIII ст, – говорить він. – З приходом австрійської імперії на ці землі поховання в містах і селах було заборонене. Відтак всі цвинтарі винесли за межі населених пунктів. Тобто ми точно знаємо, що після кінця XVIII  ст. там вже нікого не ховали.

Ікона-нашивка Ченстоховської Божої матері із поховання священника (фото: Василь Ільчишин)

За словами Ільчишина, в розкопі багато кісток, які просто перевернуті, зрушені з місця і засипані  землею.

– Пізніші поховання руйнували раніші, це все переверталося, і зараз ми це все відмежовуємо – розшаровуємо по горизонтах, – пояснює науковий співробітник. – Наша експедиція волонтерська. Тут працюють переважно студенти-археологи з Тернополя, Золочева, навіть Черкаської та Івано-Франківської областей. 

Знайдені останки перепоховають

Всі ці артефакти зберігатимуться у Залозецькому краєзнавчому музеї, який планують  відкрити у жовтні цього року. 

– Кістки ми зараз чистимо і передамо на антропологічну експертизу у Інститут археології в Київ, – ділиться планами Василь Ільчишин. – Антропологи нам скажуть точний вік померлих, стать, хвороби, травми, можливу причину смерті, професійні навантаження та деформації, бо кожна професія дає відбиток на кістках. Потім ми ці кістки заберемо в Залізці і перепоховаємо на тому ж місці. Але це буде вже наступного року, тому що експертиза тривала. 

Розкопки проводять на території костелу св. Антонія, де колись було кладовище (фото: Василь Ільчишин)

Нагадаємо, Залізці не вперше дивують унікальними археологічними знахідками. Минулого літа археологи виявили тут справжні “Помпеї”. Сміття, горіхова шкаралупа, вишневі кісточки, дерев’яні споруди, фрагменти одягу, взуття, прикрас і посуду. Усе це в неушкодженому вигляді законсервувала в Залізцях повінь у XVII столітті.

Також археологи знайшли у цьому селищі залишки фундаментів палацу-ратуші XVI-XVIII і провели розкопки біля бокового входу руїн костела св. Антонія. Тут виявили керамічний матеріал того часу та сліди давнього католицького цвинтаря. Зокрема, поховальну кістницю. Це яма квадратної форми розміром 2×3 м, заповнена людськими останками, де було знайдено кілька десятків скелетів. 

Головне фото: Василь Ільчишин, https://ternopoliany.te.ua

Перейти до панелі інструментів