25.04.2024
Мандри Молодь Новини

У Залізцях провели масштабні археологічні розкопки. Серед знахідок – кераміка, скляний посуд, монети і давня поховальна кістниця

Залишки фундаментів палацу-ратуші XVI-XVIII століття знайшли під час археологічних розкопок у Залізцях Зборівського району. Також розкопки провели біля бокового входу руїн костела св. Антонія 15-16 ст. 

У Залізцях працює експедиція під керівництвом наукового співробітника ДП “НДЦ “ОАСУ” Інституту археології НАН України Ільчишина Василя, де проходять навчальну практику студенти історики Прикарпатського національного у-ту ім. В.Стефаника з Івано-Франківська. Керівник практики – старший викладач університету  Ігор Кочкін.

Учасники експедиції у Залізцях

– Розкопки у Залізцях цьогоріч носять діагностичний характер, досліджуємо ймовірне місце розташування палацу-ратуші та в’їзної брами XVI-XVIII, яка була зруйнована у другій половині XIX століття, – розповідає Василь Ільчишин. – Нам вдалось знайти залишки фундаментів ратуші, простежити їх напрямок поширення та глибину залягання. Зафіксовано сліди пожежі, в цьому горілому шарі виявлено керамічний, скляний посуд та монети XVI-XVIII. Знайдено досить велику колекцію покрівельної черепиці теж XVI-XVIII. Загалом можемо стверджувати, що ратуша у Залізцях була зруйнована пожежею та розібрана орієнтовно в 1860 рр.

Зліва на рисунку міська ратуша, яку вдалось виявити археологам. Це стан 1848 року і вже видно, що вона в напіврозібраному стані
Скляні кубки із розкопок ратуші

Другий розкоп був закладений біля бокового входу руїн костела св. Антонія XV-XVI століття, продовжує Василь Ільчишин. – Тут знайшли керамічний матеріал того часу та сліди давнього католицького цвинтаря, – каже він. – Несподіваною знахідкою виявилася поховальна кістниця. Тобто яма квадратної форми розміром 2×3 м, заповнена людськими останками – зафіксовано кілька десятків скелетів. Серед них ми знайшли нагрудний медальйон із зображенням святого Яна Непомука, який датується кінцем XVIII-поч. XIX ст. Скоріш за все, десь у XIX ст поруч із костелом, який ми досліджували, велось будівництво, яке зачіпало давнє кладовище. І ті всі останки були перепоховані у великій ямі під стінами костелу. Можливо, в майбутньому її продовжимо досліджувати. Так чи інакше наші здогадки щодо існування навколо костелу у Старих Залізцях давнього кладовища підтвердились. Крім цього експедиція провела розвідкові роботи і розкопки на набережній Залозецького ставу, де знайдено сліди господарської діяльності мешканців містечка XVII-XVIII ст та зафіксоване поселення початків нашої ери!

Нагрудний медальйон із зображенням святого Яна Непомука

Всі матеріали із досліджень потребують лабораторного обстеження та консервації, після чого їх передадуть до Зборівського музею, додає пан Ільчишин. А вже коли у Залізцях буде створений відповідний краєзнавчий музей, тоді всі ці речі повернуться туди на постійне місце зберігання та експонування.

Експедиція дякує за ініціативу та підтримку у проведенні досліджень голові Залозецької селищної ради, а також усім меценатам, які забезпечили експедицію продуктами, приміщенням під базу, посприяли у проживанні та надали технічну підтримку інструментом. 

– Без всіх цих благодійників екпедиція  не відбулась би, і ми б не досягнули цих всіх результатів, – каже Василь Ільчишин. – Адже це дуже важливо, отримана інформація значно доповнює, а в деякій мірі уточнює історичні факти давніх Залізців та Зборівщини  в цілому.

Перейти до панелі інструментів