19.04.2024
Новини Соціальні проблеми

“Купили квартири і сміються з нас”: на Тернопільщині потерпілі від повені бояться несправедливості

Вода вже відступила від дворів та будинків затопленого Коропця Монастириського району. Люди вигрібають болото та намул, сушать речі і сподіваються від держави відшкодування збитків. Жителі села, навчені гірким досвідом 2008 року, коли після стихії несправедливо, на їх думку, розподілили кошти між постраждалими від повені, бояться повторення ситуації. 

Місцеві сперечаються між собою з приводу коштів, яких ще навіть немає. Представники обласної влади запевняють – ті, хто зазнав збитки, компенсацію обов’язково отримають. 

У селі живуть страхами не отримати компенсацію

– Люди хвилюються як будуть оцінені їхні збитки, чи будуть мати категорію постраждалих, якщо води в хаті не було. Бо є різні обставини, – в одних вода зайшла до помешкань, в інших затопило тільки двір і підсобні приміщення. Але це теж значні збитки, – розповідає активістка з Коропця  Світлана Дрозд. 

Люди з підтоплених будинків ночували у старій школі, церкві, в родичів, сусідів, дехто навіть на горищах разом з курми (фото Світлана Дрозд)

Одразу у перший день після підтоплення по дворах ходила комісія з представників сільради і жителів села і збирала інформацію про завдану повінню шкоду.  

–  Зараз в зоні підтоплення ведуться дискусії. Люди розповідають, що у 2008 році першу категорію отримали ті, хто мав нежитлові глиняні хати. Вони від напору води просто розсипалися. Кажуть, що цим людям дали значну компенсацію, – каже активістка. – Нині  жителі  дуже бояться повторення ситуації. Вже був конфлікт з цього приводу. Один чоловік у 2008 році отримав першу категорію, зараз також має певні збитки. Він просто підійшов  послухати, що відбувається, коли у Коропець приїжджав голова ОДА Володимир Труш. Люди накинулися на односельця через те, що він, мовляв, знову на щось претендує, була словесна перепалка. 

Щоб нарешті припинились ці обговорення, місцева влада просто має сформувати справедливі і прозорі списки, інакше люди в селищі ніколи не помиряться, вважає Світлана Дрозд. 

– Тоді у 2008-му році при нечесній і корумпованій владі, малому впливу ЗМІ,  кожен вирішував свої проблеми, як міг, – зауважує вона. – Зараз є шанс не допустити повного розсварення людей через те, що влада не вважає за потрібне діяти відкрито.

Вода вже відійшла від дворів. Зараз люди мають багато роботи з висушуванням речей та розчищенням господарств від намулу та болота (фото: Надія Гіблер)

У селі навіть є побоювання, що більшу компенсацію можуть отримати ті, у кого кращі стосунки з  сільським головою. Дехто переживає, що може не отримати компенсацію, якщо пропустив зустріч з представниками влади. Люди зайняті розчищенням затоплених дворів та будинків, але при цьому продовжують жити страхами. 

Отримали в 10 разів менше, ніж розраховували

Наразі у селі остаточно нічого не відомо про відшкодування. 

– Це питання підвішене у повітрі. Кажуть, що ми вже ніби є у списку на відшкодування, але остаточно ми нічого не знаємо, – говорить місцева жителька Світлана Данчук.

У її будинку було 40 см води. У 2008 році – 1,7 м. Проте тоді отримала лише другу категорію, яка передбачала незначну компенсацію. Отриманої суми заледве вистачило на ремонт.

У Світлани Данчук вода залила будинок, подвір’я, господарські будівлі. У помешканні рівень води сягав 40 см (фото: Світлана Данчук)

– У 2008 році президент Ющенко був на нашій вулиці, казав, що всі люди, яких затопило, отримають першу категорію, – пригадує жінка. – Але він поїхав, а місцева влада лишилася і нам дали другу категорію. Ми отримали по 50-70 тис. грн, залежно від площі будинку. За таку суму виселитися було нереально. Перша категорія отримала по 300-500 тисяч – за ці кошти можна було переселитися. 

За словами жінки, першу категорію тоді отримали люди, яким затопило старі будинки, в яких вони не жили. 

– Вони взяли купу грошей, купили собі квартири у Івано-Франківську і ходять, сміються над нами. А ми тут сидимо, – скаржиться пані Світлана. – Тепер їх знову затопило і вони знову можуть претендувати на відшкодування. Тому ми підняли шум, щоб чесно розподілили гроші. Бо якщо кошти будуть, а це ще не факт, то ці люди також можуть вимагати виплат. А чому ні? Вони мають номер будинку.  

“Надій на урожай немає”

Загалом проблем у підтоплених господарствах нині багато. Від вологи та спеки утворився сильний сморід, дошкуляють мухи та комарі. Зараз всі вже повернулися у свої помешкання і намагаються їх висушити. У першу ніч після підтоплення ночували хто де – у сусідів, родичів, у старій школі, у церкві і навіть на горищах разом з курми. 

Світлана Данчук ночувала у сусідів, до них віднесла і меблі. 

– Хата мокра, меблів не занесеш, бо роздуються. Але не факт, що скоро будемо все зносити назад, бо ще прогнозують підняття Дністра на 1,5 м, – розповідає вона. – Зараз ми розчищаємо намул, болото. 

У Коропці затопило криниці, через що виникла проблема із питною водою. Її зараз постачають набайдужі підприємці та волонтери (фото: Світлана Данчук)

Через підтоплені криниці у селі є потреба у питній воді. Але це питання сільська влада вирішила, зауважує жінка. 

– Воду нам голова привіз наступного дня зранку, її дали місцеві підприємці. А також надійшла допомога з Микулинців, Зарваниці, – говорить Данчук. – Зараз з водою проблем немає. Є негазована, слабогазована і сильногазована у пляшках. І ще щодня трактор доставляє нам воду у бочках, ми набираємо у всі ємності, які у нас є. Бо вода потрібна для миття, приготування їжі. Вода у криниці брудна і жовта. Потрібно, що щоб санстанція приїхала і знезаразила її. У цьому плані ще нічого не робилося.  Ми не знаємо, можна буде пити цю воду, чи ні. 

У підтоплених господарствах пропала вся городина. Людям тепер доведеться купувати всі овочі, бо на врожай надії немає (фото: Петро Мельник)

Жінка додає, що у підтоплених господарствах пропала вся городина. 

– Все, на що ми розраховували – морква, буряк, картопля – все “пішло”, – скаржиться Світлана Данчук. – Ми змушені купувати овочі. Надій на урожай немає.  

На продукти – по 63 грн на людину

За словами селищного голови Коропця Володимира Мельника, у селищі затоплено 13 будинків, 31 сільгоспбудівля, до 16 будинків вода підійшла лише на подвір’я. Про відшкодування коштів потерпілим голова наразі нічого не знає і взагалі на це питання реагує емоційно.

– Ми не даємо коштів, це держава буде давати. Мені ще ніхто нічого не сказав. Включили  списки Тернопільську область чи ні, я не знаю. Кажуть, що так, – говорить чоловік. –  А більше мені нічого невідомо. 

Через затоплені вулиці у Коропці можна було пересуватися хіба що на човнах (фото: Наталія Гушпіт)

Як каже Мельник, у склад комісії входили три представники сільради – землеупорядник, голова комісії та депутат селищної ради, а також місцеві жителі з підтоплених дворів, адже вони як ніхто знають ситуацію. Сам голова до роботи комісії не втручався, мовляв не хоче претензій, бо вже є ображені за 2008 рік. 

Також він додає, що проблеми, які назріли, зокрема з питною водою, вирішував самотужки. 

– Був тут голова обладміністрації  Труш, подивився на все, сказав, що будуть таблетки для очищення води в криницях, що відшкодування буде. І “до побачення”, поїхав, – каже Володимир Мельник. – Просили люди води, а в кого взяти?  Я звернувся у МХП “Перспектив”, дали 40 упаковок води. Подзвонив до голови громади у Зарваницю, дали 500 упаковок, помогли. Подзвонив у Микулинці до голови – місцевий “Бровар” мені поміг, дав фуру води. Шість упаковок я купив, місцевий підприємець дав 10 упаковок. Вчора цілий день роздавав воду, помагав розвозити. Ось така була допомога.

Окрім того, селищна рада виділили 6 тис грн на харчування рятувальникам, повідомив голова. І ще  6 тис на продукти з магазину на перший день тим, кого затопило. На людину вийшло 63 грн. 

– В нас немає більших доходів, щоб допомогти істотніше, – бідкається чоловік. 

“Допомогу отримає кожен, хто зазнав збитків”

Чому Тернопільщини немає у списку областей, яким держава виділила кошти для ліквідації наслідків повені, пояснив перший заступник голови ОДА Ігор Дем’янчук. 

– У цей день (25 червня – прим. ред),  коли відбувалося позачергове засідання уряду, в нас тільки очікувалася паводкова хвиля, яка йшла з Івано-Франківської області по річці Дністер. Ми не могли на той момент передбачити збитки, які стануться у нас, і надати цифри, – каже він. – Ми і зараз не можемо надати ці цифри, бо тільки триває підрахунок. 

Відкачувати воду з дворів, криниць та підвалів людям допомагають працівники ДСНС (фото: управління ДСНС в Тернопільській області)

За словами Дем’янчука, у постраждалих від підтоплень населених пунктах утворені відповідні комісії, які підраховують збитки. Лише через кілька днів можна буде назвати загальну суму. 

– Але я хочу запевнити, що кожен, хто зазнав збитків від цієї стихії, отримає матеріальну допомогу. Це ті 63 домоволодіння, де були підтоплення, – каже Дем’янчук. – Кожен, хто вважає, що він претендує на таку матеріальну допомогу, звертається із заявою до органу місцевого самоврядування, який складає акт і на підставі цього акту уже відповідні комісії будуть розглядати у відповідних РДА. 

Заступник голови ОДА зауважує, що згідно постанови Кабміну, яка визначає рівні надзвичайної ситуації, підтоплення на Тернопільщині – ситуація місцевого рівня. Тобто сума завданих збитків – менша 75 млн грн. 

– І ми очікуємо, що десь так буде. Слава Богу не відбулося летальних випадків. Дякую, що спрацювали рятувальники, що ніхто не постраждав, – говорить Дем’янчук. – І сьогодні ці відшкодування проводять з резервних фондів місцевих бюджетів. Якщо місцевий бюджет не може справитися з наданням матеріальної допомоги, рухаємося рівнем вище – до районного рівня, не вистачає – до обласного. Наприклад, резервний фонд Тернопільської ОДА сьогодні становить 7 млн грн. Думаю, що цього буде достатньо для того, щоб допомогти цим людям відновити нормальний життєвий цикл і дозволити їм жити нормальним життям. Кошти, я впевнений, постраждалі отримають  однаково, що у Тернопільській, Львівській, Чернівецькій областях. 

Також посадовець зауважує, що під час повені у області пошкоджені  гідротехнічні споруди, які потрібно негайно відновлювати, бо погода нестабільна і ми можемо очікувати нових паводків. Зокрема, на відновлення дамби в Усті Зеленому, за підрахунками інженерів, потрібно 3,2 млн грн, на відновлення мосту у цьому ж селі – 130 тис. грн, на будівництво дамби у Вістрі – 1 млн грн.

Головне фото: Петро Мельник

Перейти до панелі інструментів