19.04.2024
Відео Новини

“Вигрібають намул і всеодно ліплять вареники, бо неділя”: як живе сьогодні затоплений Коропець (відео)

Зворушливий пост про життя у затопленому Коропці Монастириського району, написала у соцмережі Фейсбук Тетяна Гудзовська. Вона розповідає, що люди з підтоплених дворів змушені спати у школі на підлозі чи у церкві.  В селі через підтоплені колодязі бракує питної води.

А з тими, хто говорить, що коропчани отримають компенсацію за збитки, дівчина готова помінятись лиш би сидіти в сухій хаті.

“Ще ніколи не їхала з дому з таким двояким відчуттям.
З однієї сторони хочу вже втекти звідси, бо ці люди, які ділять шкуру ще не вбитого ведмедя, які готові задерти один одного за те, чого по факту немає, – пише Тетяна. – А з іншої сторони дім, мама, баба, які вже тиждень не живуть в своїй хаті, а зараз вигрібають намул, болото і все одно варять вареники, бо неділя”.

Далі цитуємо допис Тетяна Гудзовської:

“Так от. Дякуємо за питну воду, дякуємо за щиру допомогу і підтримку тим, хто справді переживав разом з нами. Дуже багато людей допомагали. Дуже багато пропонували допомогу й співчували. Справді, не знаємо, як їм віддячити.

А усім тим, хто говорить «та їх затопило, вони візьмуть(хочуть) гроші».

Чесно, дай Бог, щоб з вами ніколи такого не сталось. Але, якщо так сильно вас душить жаба, що нас затопило і нам дадуть компенсацію( а її не факт, що дадуть). То давайте поміняємось. Я згідна сидіти в сухій хаті, пити чай і слідкувати за всім через інтернет, а потім прийти і сказати «а їм дали гроші, а в мене тут хата» (а в цю хату останній раз приходила 10 років тому).

А ви б, нарешті, зрозуміли, якщо і дадуть компенсацію, то її не вистачить навіть на косметичний ремонт. А запах намулу, мокрі стіни ще довго даватимуть про себе знати.

Ви б зрозуміли, що таке виносити меблі з хати, жити без води, не приймати душ три дні, спати в церкві чи в школі на підлозі.

Люди, чиї будинки затопило, не хочуть нічого. Тільки спокою і справедливості. Якщо і є якась допомога, то давайте все по-чесному, а не битись і робити гріхи( тому дали, а мені не дали). Якщо немає, то самі вигребемо.

P.S. Для тих, хто говорить, що ми любимо повінь, бо не переїжджаємо звідси.

Переїжджати? Куди? У ці будинки вкладено стільки душі, сил і коштів. Якщо б була така можливість, думаю кожен би стиснув зуби, витер сльозу і з‘їхав, залишивши хату, як дачу. Але люди не можуть переїхати. Тому й рятуються, як можуть”.

Нагадаємо, 21 населений пункт у 4-х районах області (Монастириський, Бучацький, Заліщицький та Борщівський) постраждав проходження паводкової хвилі по р. Дністер в період з 24 по 26 червня. Підтопленими залишаються 107 будівель та 740 га полів.

Перейти до панелі інструментів