20.04.2024
Новини

“Черги на 12 годин і навіть бійки”: як без проблем пройти польський кордон радить тернопільська заробітчанка (Відео)

Збираєтесь до Польщі на заробітки – обов’язково візьміть з собою маску та рукавички, інакше вас не пропустять на кордоні. І подбайте про воду та їжу. Бо в черзі на пішохідному переході через кордон, а саме таким чином зараз найчастіше добираються заробітчани, доведеться вистояти від 8 до 12 годин.

Проте, що робиться на пішохідному переході на кордоні “Шегині-Медика”, журналістці Терміново розповіла Марія Поворозник, яка перетнула кордон 5 червня і вже три дні працює на зборі полуниць у селищі за 20 км від Кракова.

У черзі доходить до бійки

За словами тернополянки, зазвичай заробітчани добираються бусом до кордону. Потім пішки його переходять, і на тій стороні їх вже чекає інший бус, щоб доставити до місця роботи. 

– Дехто з людей бере таксі, за деким виїжджають їхні роботодавці, – каже дівчина. 

Дорога на заробітки нелегка, зауважує Марія. Адже як тільки відкрили кордони, люди масово хлинули до Польщі. Тому на пішому переході величезні черги. 

5 червня на пішому переході до Польщі стояла черга із понад тисячі людей, каже тернополянка ( фото: Марія Поворозник)

– Виникає дуже багато конфліктів через те, що люди не дотримуються черги, – ділиться спостереженнями тернополянка. – Хтось каже: “Я стояв перший, а ти мене обігнав”. Через це можуть навіть битися.

Дівчина радить їхати на заробітки тим, хто впевнений у своєму стані здоров’я. Адже температуру вимірюють  як на польській, так і на українській стороні. Також бажаючі перетнути кордон мають бути обов’язково в масках та рукавичках, інакше не пустять. 

Візьміть дощовик, листок і ручку

У розмові з журналісткою Терміново Марія Поворозник поділилася й багатьма лайфхаками, що стануть корисними для заробітчан, які збираються до Польщі і будуть проходити кордон пішки. 

– На кордоні обов’язково потрібно буде вказати, де будете проходити ізоляцію – номер телефону роботодавця та його адресу, свій номер вайбера, – застерігає Марія Поворозник. – Писати треба польською. Моя порада: беріть  ручку та листок, бо на кордоні цього не дають і їх не цікавить, маєш ти чим писати чи ні. Також варто мати дощовик, бо коли дощ – ти все одно стоїш просто неба, ніхто тебе не пошкодує. Візьміть з собою перекус, а особливо воду.  Бо в магазині закінчилася вода, і це стало для нас проблемою. Цигарок не беріть більше норми (2 пачки і третя відкрита – прим. ред), бо можуть вас завернути. 

За словами Марії, на кордоні є проблема з вбиральнями. Біотуалетів там немає, а стаціонарні просто не справляються з такою великою кількістю людей. Коли тернополянка переходила кордон, до туалету сформувалася колона з 400 осіб.  Загалом в пішій черзі до Польщі стояло понад тисячу людей. 

Якщо збираєтесь пішки переходити кордон, подбайте про дощовик, воду і перекус, адже в черзі доведеться стояти до 12 годин, радить заробітчанка з Тернополя ( фото: Марія Поворозник)

– Я дуже співчуваю тим, хто там стоїть, – каже заробітчанка. 

За дорогу до кордону Марія заплатила 500 грн, від кордону до місця роботи – ще 150 злотих (1 тис. грн – прим. ред). Їхала разом із заробітчанами з Тернопільської та Чернівецької областей.

Не забудьте теплий одяг та щитки на коліна

Зарплати тернополянка ще точно не знає. Про неї мають сказати лише на днях. З розповідей чула, що платять 2,5 злотих за луб’янку  (корзина на 2 кг – прим. ред) полуниць. 

– Найбільше, що наразі назбирували – це 22 луб’янки.  А ті, хто перший раз збирав, то аж плакав, бо мав тільки шість, – пригадує Марія Поворозник. –  Взагалі тут можна до тисячі доларів в місяць заробити, якщо збирати більше. Але ще багато від погоди залежить. Якщо сонця немає, то все зелене і нема що збирати.

Робота на полуницях дуже важка, особливо для новачків. Доводиться робити зранку вправи, щоб було легше збирати ягоди, зауважує тернополянка. 

– Якщо хочеш заробити, то треба швидко працювати. Люди з досвідом знають, де є більше полуниць, а де взагалі немає, і одразу беруть собі кращі рядки. Хто лиш приїхав, отримує гірші ділянки, – зауважує заробітчанка. 

Робота на полях з полуницею починається о 4.00, коли ще холодно та роса. Тому варто мати з собою теплий одяг, радить Марія Поворозник (архів редакції)

Збір полуниць починається до настання спеки – з 4 год ранку, коли холодно та роса, тому потрібно мати теплий одяг, радить Марія. Також варто брати щитки на коліна, щоб було легше клякати.  

– Одного разу я мало речей взяла, то була вся мокра від тієї роси, а мій шеф бачив, що я одягаю пакети на ноги, і не запропонував нічого, – скаржиться дівчина. 

Наразі збір полуниць триває до 9 год ранку, пізніше, як врожай почне активніше достигати, робота триватиме довше. 

На поле щодня приїжджає поліція

До слова, Марія з іншими українськими заробітчанами зараз на карантині. Але він швидше умовний, адже польська влада дозволила не проходити повну ізоляцію тим, хто працює в сільському господарстві. 

– Можна лише працювати в полі, а от за межі подвір’я чи в магазин виходити впродовж 14 днів заборонено, – говорить дівчина. – На поле кожного дня приїжджає поліція і дивиться чи ми є.

25-річна Марія Поворозник їздить до Польщі на заробітки з 18 років. Там працювала на різних роботах – офіціанткою, збирала броколі, цвітну капусту, салат, огірки, яблука, сливи. Цього разу вирішила спробувати, як працювати на полуницях, щоб зробити висновок, яка найгірша робота в Польщі. Мовляв, багато чула, що це саме збір полуниці. Порівнюючи попередній досвід, з цією тезою террнополянка станом на сьогодні погоджується. 

– Сьогодні ми ледве встали з ліжка, всі м’язи болять, – каже вона.

Працювати в Україні за копійки, пояснює Марія, вона не хоче. Хоча мріє ходити на роботу в рідній державі, причому кудись на офіс, гарно одягнутою і нафарбованою, а не трудитись в Польщі на полі. 

– Але виходу не було, бо за 6 тис. грн не виживеш, – пояснює рішення поїхати на заробітки тернополянка.    

Та все ж Марія сподівається, що настане такий час, коли вона зможе працювати в Україні і отримувати гідну зарплату. 

Також думки і інші тернопільські заробітчани, з якими спілкувалася журналістка Терміново, готуючи попередні публікації. Люди кажуть, що пандемія коронавірусу, карантин і навіть потреба обсервації у Польщі їх не лякають. Їм потрібна робота та пристойна зарплата, а в Україні на неї розраховувати не можуть. 

Нагадаємо, нині найоптимальніший варіант заробітку за кордоном – це сезонні роботи у Польщі, яка створила всі умови для українців. Вони можуть їхати сюди за біометричним паспортом та запрошенням від роботодавця, а також за робочою візою. Про масовий виїзд жителів області на заробітки свідчать черги  під банками та візовим центром. 

Про те, яка робота і зарплата чекає заробітчан Тернопільщини, що для заробітчан після карантину змінилося на краще, а що – навпаки, ми писали у попередній публікації Терміново. 

Також наше видання розповідало, до яких хитрощів вдаються, щоб потрапити на вигідніші заробітки та чому подорожчали послуги перевезення до Польщі і на скільки? 

Головне фото та відео: radiosvoboda.org

 

 

 

 

 

Перейти до панелі інструментів