19.03.2024
Новини

Священнику, який п’яним протаранив бус із 7-ма пасажирами, таки змінили вирок на справедливіший

Тернопільський апеляційний суд переглянув вирок винуватцю аварії, що трапилась влітку 2019-го, в якій травмовано семеро осіб. Фігурант справи – уродженець Борщівського району, багатодітний батько, священник. На момент скоєння аварії був нетверезим. 

Ввечері 20 липня 2019 року 39-річний чоловік у стані алкогольного сп’яніння керуючи автомобілем “Рено Логан”, їхав Заліщиків у напрямку Тернополя. Під час руху був недостатньо уважним та не стежив за дорожньою обстановкою. Змінюючи напрямок руху, перетнув суцільну лінію розмітки, виїхав на зустрічну смугу та допустив зіткнення з мікроавтобусом “Рено Трафік”. Внаслідок аварії водій та шестеро пасажирів мікроавтобусу отримали різного роду тілесні ушкодження.

В суді винуватець щиро розкаявся та повністю визнав свою вину, врахували і те, що він виховує шістьох дітей, є священнослужителем. Тому суд звільнив його від відбування основного покарання, встановивши один рік іспитового строку. Також суд повністю задовільнив цивільні позови потерпілих пасажирів та стягнув із обвинуваченого на їх користь 418 тис. 76 грн матеріальної та моральної шкоди.

Як повідомляє прес-служба Тернопільського апеляційного суду, прокурор подав апеляційну скаргу і просив скасувати вирок суду і призначити священнослужителю покарання у виді 5 років позбавлення волі з позбавленням права 3 роки керувати транспортними засобами.

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду прийшла до висновку, що суд першої інстанції недостатньо врахував фактичні обставини кримінального провадження, зокрема, що від злочину потерпіло семеро осіб, двоє з яких — діти, а ДТП скоїв у стані алкогольного сп’яніння, тобто вчинив тяжкий злочин за обтяжуючих обставин. Моральну та матеріальну шкоду не відшкодував. Не врахована судом і думка потерпілих, які просили призначити винуватцю максимальне покарання з позбавленням волі.

Зважаючи на ці обставини, колегія суддів прийшла до висновку, що апеляційну скаргу прокурора слід задовольнити частково. Винуватцю призначили покарання у виді 3-ох років позбавлення волі з позбавлення права 3 роки керувати транспортними засобами. Врешті вирок залишити без змін.

 

Фото: Прес-служба Тернопільського апеляційного суду

Перейти до панелі інструментів