29.03.2024
Новини Розслідування Соціальні проблеми

На Тернопільщині у жінки з розладами психіки виявили коронавірус завдяки тому, що вона втікала з притулку

У Чорткові «Дім милосердя» залишили наодинці з їхніми проблемами, слова чиновників суперечать дійсності, через що кількість хворих в закладі може зрости.

 Трьох людей, інфікованих коронавірусом, виявили нещодавно в Чорткові у “Домі милосердя”, який опікується людьми з інвалідністю та тими, хто опинився у скруті. 11-річну дитину звідти госпіталізували у лікарню, а ось двоє дорослих досі залишаються на ізоляції у закладі. Хоча там для цього немає відповідних умов, натомість є загроза заразитися іншим жителям притулку та обслуговуючому персоналу, бідкається директорка “Дому Милосердя” Марія Андрухова. 

Головна санітарна лікарка області Оксана Чайчук запевняє, що жінку з психічними порушеннями мали б забрати на лікування у психоневрологічну лікарню навіть з коронавірусом, однак насправді, як з’ясувало “Терміново”, все це лише в теорії. На практиці ж ситуація наразі кардинально інша.

 Про інфікованих могли і не дізнатись 

Благодійна організація «Дім милосердя» заснована в березні 2013-го року Бучацькою єпархією УГКЦ та батьками  дітей з інвалідністю. Також тут допомагають людям, які опинилися у складних життєвих обставинах. 

– У нашому 4-поверховому приміщенні один поверх займає обласна комунальна установа “Родинний затишок”,  решту поверхів – «Дім милосердя». Серед інфікованих – двоє жінок з “Родинного затишку” і одна дитина з “Дому милосердя”, – розповідає Марія Андрухова, яка взялася вирішувати проблеми обох закладів, бо як каже, вони одна команда і проблема їх спільна. – Хворій дівчинці – 11 років, у неї затримка психічного розвитку, їх четверо в нас з однієї сім’ї. Родина неблагополучна і тому діти потрапили до нас. Дитину забрали в інфекційне відділення Чортківської райлікарні. А жінок не взяли нікуди, просто залишили. Одна з них із психічними порушеннями, друга проживає тут через складну життєву ситуацію. 

У “Домі милосердя” досі могли не знати, що у них є інфіковані COVID-19. Дізналися про це цілком випадково. 

– У нас виникли проблеми з психічно хворою жінкою. Вона була агресивна, регулярно втікала, бігала містом, її ніхто не міг втримати. Доводилося викликати поліцію, швидку, щоб зробити їй укол, – розповідає директорка притулку. – Ми хотіли покласти її в психоневрологічну лікарню, а нам сказали, що їй треба здати тест на COVID-19, інакше вони не приймають. Коли наша лікарка проводила забір матеріалів для тесту цій жінці, ми запропонували заодно протестувати 11-річну дівчинку, в якої підвищилась температура до 37,2. Просто щоб перестрахуватися. Ось так випадково і дізналися про інфікованих. Так би може ходили і до нині, бо симптомів у них немає. Ми все так пильнуємо, миємо, а тут таке… Але ця жінка вибігала, ми випускали її на вулицю гуляти, бо вона не може бути на місці. А рукавиць вона не хотіла, маску зсувала… Мабуть, це від неї заразилися інші.

 «Чиновники грають на публіку»

Зараз проблемою закладу є те, що двох інфікованих ніхто не хоче забирати на ізоляцію, продовжує директорка “Дому милосердя”.  

– Вони у нас залишаються, – каже вона. – Наша лікарка звернулася в обласну психоневрологічну лікарню, але там сказали, що інфікованих коронавірусом не приймають. Іншу хвору також не беруть в лікарню, бо нема важких ознак хвороби, кажуть: ”Самі ізолюйте”. А в нас ще 15 дітей тут. Я не можу допустити, щоб ще хтось захворів. Ми залишилися одні, розумієте. Цей вислів “Ти не один” взагалі недоречний зараз. Просто всі грають на публіку. А коли стається біда, ти залишаєшся один. Тільки волонтери одразу прийшли нам на допомогу. 

Марія Андрухова каже, що Родинний затишок” з 1 січня 2020 року має фінансувати область. Але він початку року з обласного бюджету коштів не надходило. “Дім милосердя” утримує  Бучацька єпархія УГКЦ і жертводавці, проте їм важко профінансувати усі зарплати, відтак з коштами систематичні труднощі. 

Місто виділяло нам 700 тисяч допомоги на рік – на продукти, канцтовари, миючі засоби. Але зараз фінансують тільки продукти харчування, бо сказали, що бракує грошей. Ми погодилися вже на такі умови, хоча загалом коштів постійно бракує, – стверджує пані Андрухова. – Зараз “Дому милосердя” потрібні захисні костюми, бо до хворих треба по кілька разів на день ходити. А також засоби дезіфекції, антисептики для рук і продукти. У нас проживають 23 людей, а ще є люди, які їх доглядають – це няні і медсестри, – всього 9 людей.

Обоє інфікованих жінок не мають ні температури, ні інших ознак коронавірусу, зауважує директорка “Дому милосердя”.  

– Ми зробили їм ізоляцію, але це непросто. Бо це все одне приміщення, біля них ходять наші працівники,  – каже вона.  – Зараз нам допомогли засобами захисту волонтери, а до того часу ми своїми силами справлялись, купували спирт, розводили і так все дезінфікували.

Через виявлений у “Домі милосердя” коронавірус тестували 70 чоловік – це ті, які були контактні з інфікованими, продовжує Марія Андрухова. Серед них – персонал та жителі закладу, майстри, які робили ремонт, владика і монахині з єпархії, які заходили на територію. На щастя, більше ні в кого недуги не виявили. До речі, одна з інфікованих живе з мамою, у неї теж негативний результат на COVID-19. 

– У “Дім милосердя” приходить 50 дітей на денну реабілітацію, коли ми працюємо в нормальному режимі, – розповідає директорка закладу. – Зараз тут проживають 23 людини – 15 дітей і 8 дорослих у “Родинному затишку”. Це люди, яким немає куди йти. Дитина, мабуть, заразилася від інфікованої жінки. В нас трапезна одна – спершу діти йдуть їсти, потім дорослі. А ще всі ходять коридорами…

 “Гроші є, давайте рахунки” 

Міський голова Чорткова Володимир Шматько каже, що міськрада дофінансовує “Дім милосердя”з 2018 року, відколи з міського бюджету на потреби закладу почали виділяти близько 700 тис грн. За словами пана Шматька, оскільки в притулку є діти з районів та області, свого часу облдержадміністрація взяла частину працівників на зарплати і створила “Родинний затишок”. Але від початку року ні копійки їм не перерахувала.

– Місто cтаном на сьогодні вже 80 тисяч грн профінансувало, – каже пан Шматько. – З міського бюджету ми регулярно проплачуємо рахунки, які вони нам виставляють щодо своїх потреб, скажімо за продукти.   7 травня у нас відбулася на вулиці сесія міськради, і керівниця закладу озвучили нинішні проблеми, – каже міський голова. – А два дні тому мені телефонував владика з  проханням допомоги, бо потрібні засоби захисту, термометри, костюми. Ми нічого не маємо проти, чекаємо на рахунки. Як тільки вони будуть, наше фінуправління їх проплатить. Наразі їх не було. 

 Жінок з притулку, стверджує мер Чорткова, забрати нікуди.

– Куди я їх заберу, в міськраду? – запитує він.

Головна санітарна лікарка області Оксана Чайчук, яка також є головою обласного штабу боротьби з коронавірусом вважає, що проблеми у тому, що хворі на коронавірус жінки залишаються у притулку, немає. Мовляв, почувають себе добре, тому можуть бути ізольовані в окремій кімнаті. 

– Що ж до жінки з психічними порушеннями, то госпіталізацією повинні займатися лікарі. Є психіатри і вони повинні давати направлення на госпіталізацію. Тому директорці закладу потрібно звернутися до медиків, – каже пані Чайчук. – У кожному психоневрологічному диспансері чи іншому закладі є відведені місця для госпіталізації таких хворих з коронавірусом. У нас зараз кожен заклад розглядає питання можливості госпіталізації хворих з COVID-19, так по всій державі. 

Втім, наразі, судячи з реалій, слова головної санітарної лікарки не мають нічого спільного з дійсністю…

 Редакція “Терміново” стежитиме, чи вирішать проблеми “Дому милосердя” в Чорткові. 

Довідка

Кошти на продукти, медикаменти та засоби індивідуального захисту для працівників притулку можна перерахувати на картку VISA 4149 6293 8866 8220. ANATOLIY PETLIOVANYY. Призначення – “Дім милосердя”. Або привозити необхідне за адресою м. Чортків, вул. Монастирська, 1.

 

 

 

 

Перейти до панелі інструментів