19.04.2024
Новини

Після публікації “Терміново” в університетській лікарні відзвітували про захищеність медперсоналу

Не потрібно шукати сенсації в умовах пандемії. Дозвольте лікарям виконувати свою роботу. Такі основні тези великого інтерв’ю головного лікаря КНП “Тернопільська університетська лікарня” Василя Бліхаря, яке з’явилося услід за статтею “Працівники університетської лікарні могли інфікуватися від пацієнтки. У медзакладі кажуть, що не факт”, опублікованою на ресурсі “Терміново” 7 квітня.

У ньому пан Бліхар дає відповіді на запитання, на які журналістка так і не отримала відповіді від прес-служби ще від 2квітня. 

– Наразі лікарня забезпечена усім необхідним й ми готові до прийому пацієнтів із коронавірусом, – стверджує Василь Бліхар. – Серед того, що в нас є у запасі, це:
📍 понад 400 штук бахіл
📍 95 комбінезонів
📍 3 090 медичних масок
📍 101 захисні окуляри
📍 1 357 респіраторів FFP2
📍 2 385 рукавиць
📍 87 медичних фартухів
📍 155 медичних халатів комбінованих
📍 1 841 шапочок-беретів
Очікуємо також на поступлення близько 500 захисних костюмів. Водночас, лікарня забезпечена дезінфікуючими та антисептичними засобами на 100%. Щотижнево до 16.00 надається інформація щодо забезпеченості лікувального закладу в засобах індивідуального захисту та дезінфікуючих засобах у Міністерство охорони здоров’я.

Є й відповідь на запитання, чому під час карантину в лікарні перебував лікар-інтерн.

– Наші медики готові до роботи в умовах пандемії, – каже Василь Бліхар. – На жаль, сьогодні вони є в зоні ризику, а тому випадки захворювання серед медпрацівників будуть підтверджуватися. Зі свого боку, ми робимо все можливе, щоб мінімізувати появу таких випадків, утім, від цього ніхто не застрахований. Вчора підтвердили випадок в нашого лікаря-інтерна. Хочу зазначити, що лікар-інтерн – це не студент. На роботі в лікарні він виконує свої обов’язки лікаря, його ставлять в графік чергувань, він отримує заробітну плату. Сьогодні студентів на території лікарні і в лікарні немає взагалі у зв’язку з карантином. Ще один випадок підтвердили у нашої ліфтерки. У неї і в лікаря-інтерна – легкий перебіг захворювання, вони перебувають вдома на самоізоляції під наглядом своїх сімейних лікарів.

Далі Василь Євгенович просить ЗМІ користуватися перевіреними джерелами.

– Основне і найважливіше правило – не сіяти паніку, – йдеться далі у зверненні головного лікаря. – Це, перш за все, стосується представників засобів масової інформації. Інформацію потрібно висвітлювати лише перевірену й, посилаючись на офіційні джерела. В умовах пандемії сьогодні кожен має виконувати свою роботу відповідально й все, що стосується захворювання на коронавірусну інфекцію мають коментувати лише фахівці. Не потрібно шукати сенсацій та загострювати ситуацію. Наші лікарі професійно виконують свої обов’язки і готові до роботи за будь-яких обставин. Головне, не заважати їм це робити.

 

Редакція “Терміново”, зокрема, її головна редакторка і авторка статті Наталка Колтун щиро дякують пану Бліхарю за надані розгорнуті відповіді і сподіваються, що й надалі на сторінці Тернопільської університетської лікарні з’являтиметься вичерпна інформація щодо захищеності медперсоналу найбільшого лікувального закладу області, а факти виявлення коронавірусної інфекції в лікарні – як серед пацієнтів, так і серед медпрацівників – не приховуватимуться. Маємо також сподівання, що головний лікар не піддаватиме сумніву такі офіційні джерела як Тернопільський штаб для боротьби з коронавірусом, начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації, головного лікаря райлікарні та, власне, себе і сторінки Тернопільської університетської лікарні в соцмережі. Ми продовжимо стежити за ситуацією в університетській лікарні, аби убезпечити медичний персонал, і маємо сподівання, що події у медзакладі не розгортатимуться за Монастириським сценарієм.

Перейти до панелі інструментів