24.04.2024
Аналітика Новини

Медики пояснили, чому зараз не варто цілувати ікони. Що каже церква?

Рекомендації, спрямовані на зменшення ризику поширення коронавірусної інфекції, днями озвучили на засіданні Ради церков Тернопільщини. Зокрема, це здійснення вологого прибирання дезинфікуючими засобами та провітрювання храмів, використання одноразового посуду під час причастя, тимчасове припинення занять у недільних школах, проведення богослужінь на свіжому повітрі, зменшення кількості або тривалості богослужінь.

Читайте також: Через коронавірус церквам рекомендують використовувати одноразовий посуд під час причастя 

Упродовж найближчих днів транслювати ранкові Меси в прямому ефірі через коронавірус дозволив папа Франциск.
Дотримуватися правил особистої гігієни в храмах заохочує вірян і Предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав

– У цей період може бути оправданим не торкатися і не цілувати ікон, – заявив він. 

Блаженніший Святослав закликає усіх до посиленої молитви за здоров’я. Водночас просить усіх громадян відповідально ставитися до заходів безпеки, зберігаючи при цьому абсолютний спокій. 

– Українська греко-католицька церква буде виконувати розпорядження державної та місцевої влади і санітарних служб, – каже Предстоятель УГКЦ. – Ми зобов’язані дотримуватися всіх правил, які випливають з певних розпоряджень органів державної влади. Крім цього, заохочуємо людей похилого віку і батьків із малими дітьми залишатися вдома, адже вони перебувають у зоні найбільшого ризику. Хто почувається хворим або знає, що був у приміщенні чи в контакті з особою, яка має ознаки цієї хвороби, варто самоізолюватися, не виходячи із дому.

Чому зараз не варто цілувати ікони та наскільки безпечно причащатися, це журналістка “Терміново” запитали у медиків. А також публікуємо позицією щодо рекомендацій церкві у період карантину очільників Української греко-католицької та православної церкви в Тернопільській області . 

“Треба дотримуватись гігієнічних норм, бо ризик є”

Марія Павельєва, завідувач відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр».

– Збудник передається повітряно-крапельним шляхом і коли людина хвора, вона має залишатися дома. Йдеться на лише про коронавірус, а й інші інфекції, грип в тому числі. Тому що в нас на сьогоднішній день ще є епідсезон грипу, який почався з жовтня минулого року і буде тривати до травня цього року. Якщо говорити про коронавірус, то він може передаватися через краплі слини. Хвора людина може її залишити на предметах і в той же час інша людина до того предмета торкнеться губами. Коли збудник потрапляє на слизові оболонки очей, носа, рота, так він може потрапити в організм людини. Це контактний механізм передачі. Тому варто утриматися від цілування ікон у храмах.

Багато випадків коронавірусу реєструють в Італії і зараз це друга країна після Китаю за кількістю хворих. Враховуючи міграцію населення і те, що є зареєстровані випадки у Чернівецькій області, а це поряд, то небезпека є.

Під час причастя використовують одну ложечку і якщо хтось торкається її устами, може отримати збудник. І йдеться не лише про коронавірус, а й про інші збудники, бо в ротовій порожнині їх може бути багато. Ризики є і мабуть, треба певний проміжок часу дотримуватися певних гігієнічних норм задля того, щоб недопустити поширення хвороби і зокрема там, де є скупчення людей. А ми говоримо, що в церкву зазвичай ходить багато людей. 

“Це теж контакт, від якого варто утриматися”

Надія Боднар, медичний директор з надання первинної медичної допомоги КНП “Центр первинної медико-санітарної допомоги”:

– З медичної точки зору зараз треба обмежити будь-які тісні контакти. Причастя і цілування ікон – це теж контакт, тому очевидно варто утриматись від цього, щоб захистити себе. Тому що коли людина хвора, вона при чханні, кашлі  може виділяти краплинки слини, на якій є вірус. А на різних поверхнях він тримається різну тривалість часу, – десь 15 хвилин, десь може й кілька годин. Це залежить від того, який вірус, яка поверхня ікони, бо вони є різні – покриті склом, є гобелени. Взагалі йдеться про різні віруси, бо коронавірус це лише різновид. Тому найважливіше – обмежити близькі контакти. Можна бути в церкві і не цілувати ікони. Але коли люди стоять один біля одного на відстані менше метра протягом 15 хвилин, то це вже вважається тісним контактом. А будь-які тісні контакти в період підвищеної захворюваності на вірусні недуги чи в період епідемій не бажані і протипоказані. Зараз запровадили карантин у навчальних закладах з ціллю, щоб люди між собою менше контактували. 

“Церква не може відмовитися від своєї спасительної місії”

Архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор, Тернопільська єпархія православної церкви України:

– Запровадження карантину у зв’язку із загрозою розповсюдження коронавірусу не вплине на проведення богослужінь у храмах єпархії. Жодних змін у проведення богослужінь Церква впроваджувати не буде.

На засіданні обласної Ради Церков, яке було присвячене питанню запобігання і розповсюдження коронавірусу, було рекомендовано низку превентивних заходів. Представники влади наголошували, що держава не має наміру жодним чином втручатися у діяльність релігійних організацій, проте розробила низку рекомендацій з профілактичною метою. Жодного рішення за підсумками засідання ухвалено не було. Таким чином, кожна Церква повинна самостійно виробити заходи для запобігання поширенню інфекції. Рекомендації стосувалися, зокрема, скорочення кількості та тривалості богослужінь, а також обмеження допуску віруючих до причастя.

Насправді ці питання не є в компетенції влади. Нема жодних підстав вважати, що Церква є одним з найбільших поширювачів інфекції. На жаль, доводиться констатувати, що в цьому випадку храм розглядається виключно як місце скупчення людей. Для самих віруючих він є місцем духовного лікування, де вони отримують зцілення від душевних хвороб, а за рахунок зцілення душі часто відбувається і зцілення тіла. І якщо Церква нині почне піддаватися паніці, то означатиме насамперед, що сама Церква не вірить у свою спасительну місію.

Коли ми говоримо про храм, то повинні розуміти, що люди, окрім молитви, сповіді, причастя, участі у тих чи інших Таїнствах, приходять сюди і за розрадою й підтримкою. І якщо тепер обмежувати допуск людей до участі у Таїнствах і богослужіннях, то, звичайно, це ніяк не сприятиме поліпшенню ситуації в Україні, а навпаки збільшуватиме паніку в суспільстві.

Звичайно, ми уважно вислухали висловлені за засіданні обласної Ради Церков рекомендації, але представники всіх релігійних організацій пояснили, що деякі з них апріорі не можуть бути виконані. Це не означає, що Церква стоїть осторонь проблеми. Церква братиме участь у профілактиці коронавірусу. Зокрема, священники будуть закликати людей із симптомами захворювання і наявності контакту з інфікованими коронавірусом особами, не відвідувати богослужінь до часу одужання, рекомендуватимуть людям звертатися до сімейного лікаря. Але Церква не може відмовитися від своєї спасительної місії і перетворюватися просто у місце зібрання людей.

Церква є домом Божим, і Господь зцілює кожну людину, яка звертається до Нього зі справжньою вірою. Якщо ж до храму приходить людина без твердості у вірі, то, звичайно, на цей час заради власної безпеки їй можна рекомендувати богослужіння не відвідувати. А для істинно віруючої людини участь у богослужіннях і молитва є якраз тим лікувальним засобом, який допоможе в нелегкі часи вистояти і залишитися здоровою тілом і духом”.

Джерело: https://cerkva.te.ua

Службу можна слухати по радіо чи у режимі онлайн

Василій Семенюк, архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ:

– Звертаюся до вас через пандемічну ситуацію поширення вірусу COVID-19, що викликає занепокоєння у цілому світі. Пам’ятаймо, що християнин є тим, хто найменше піддається паніці, оскільки свідомий, що людське життя протікає не у координатах випадковостей, а у просторі волі Божої, позначеної Його присутністю, Його опікою та Його любов’ю. Оскільки є імовірність поширення цієї інфекції в Україні, закликаю усіх бути пильними та відповідальними, дотримуватися розпоряджень та рекомендацій державної та місцевої влади і санітарних служб. Найдієвішим засобом протистояння гріху та його наслідку – хворобі є молитва.

У церковних практиках рекомендуємо дотримуватись наступного:

  1. У храмах стриматися від практики цілування та фізичного контакту з іконами та іншими богослужбовими речами. Ці практики можна замінити іншими християнськими традиціями пошанування святих речей – малим поклоном з прихиленням голови.
  2. Перед Святим Причастям нагадувати вірним, що в Українській Греко-Католицькій Церкві здавна існує традиція не дотикатися устами ложечки, а лише широко відкривати уста.
  3. Особи, які відчувають недугу (температуру, нежить, кашель), нехай утримаються від участі у Богослужіннях з любові до ближнього, щоб не наражати інших на небезпеку.
  4. Особи, що вимушено залишаються удома, можуть користати з трансляцій Богослужінь у засобах масової комунікації. Щоденна радіо трансляція Літургії відбувається о 7.00 та 18.00 на архиєпархіальному радіо «Світанок» (від понеділка до суботи) та о 8.00 щонеділі. Трансляція Служби Божої на Тернопільському телеканалі ТV-4 проходить щонеділі, о 10.15. Усі богослужіння з Архикатедрального собору можна переглядати у режимі онлайн на каналі «Youtube» (Ютуб).
  5. Також вважаю доцільним відновиту нашу давню традицію духовного Святого Причастя, яку практикують християни, котрі через вимушені обставини не можуть брати участь у Богослужінні. Духовне Святе Причастя відбувається через відмовляння молити «О мій Ісусе!» (див. додаток).
  6. Доручаємо священикам уділяти Таїнство Сповіді та Причастя хворим особам удома.

Джерело: http://www.tze.org.ua

Перейти до панелі інструментів