16.04.2024
Здоров’я Новини

“Не такий страшний коронавірус, як його малюють”. Як зберігають спокій тернополяни, які живуть в Італії

Італія стала епіцентром коронавірусу у Європі. На півночі країни міста на карантині, скасовані масові заходи. Медики та влада намагаються заспокоїти населення, та все ж є панічні настрої і ажіотаж – подекуди у аптеках розкуповують маски та дезінфікуючі засоби для рук, у супермаркетах зникають з полиць продукти.

У групі “Українці в Італії” наші земляки по-різному описують ситуацію з коронавірусом, яка склалася у містах, де вони зараз проживають. Одні панікують, інші стараються не надавати цьому великої уваги – просто зайвий раз не відвідують масові заходи, частіше миють руки, зміцнюють імунітет і надіються, що все буде добре!

Тернополяни, які зараз проживають в Італії, розповіли журналістці “Терміново”, як їм вдається зберігати спокій. Чи почуваються вони у безпеці, чи змінилося їхнє життя через вірус з Китаю, як оберігають себе і що думають про ситуацію, яка зараз виникла в країні, – про це читайте у нашому матеріалі. 

На півдні спокійніше

Аліна Бенько з Тернопільщини живе на півдні Італії, в містечку Салерно, де працює медсестрою. Ситуацію з коронавірусом жінка часто описує на своїй сторінці у соцмережі “Фейсбук”, часто навіть жартує. Не такий страшний вовк, як його малюють, вважає вона.

– У Салерно наразі не було зафіксовано жодного випадку коронавірусу. Лише тиждень тому госпіталізували чоловіка з підозрою на цю хворобу, але тест виявився негативним, – розповідає жінка. – Місцева влада застосовує певні заходи безпеки у місті. Приміром, тут анулювали багато футбольних матчів, різноманітні громадські заходи, конгреси, шкільні поїздки. Працюють в повному режимі місцеві мас-медіа, де розтлумачують, що таке коронавірус, розповідають про те, який саме прошарок населення знаходиться в зоні ризику. Це літні люди з хронічним хворобами, люди зі зниженим імунітетом. На півночі Італії, в таких регіонах, як Ломбардія, Венето, Емілія Романья, звісно, що люди більш стурбовані, бо всі хворі, а їх 150, знаходяться саме в тих регіонах. У аптеках скупили всі респіраторні маски та дезінфікуючий гель. На півночі, на невизначений термін, закрили всі  школи в регіоні Ломбардія. Ще школи, садочки, університети закрили в П’ємонте, Емілія Романья. Пусті полиці в магазинах – це в регіонах Венето та Ломбардія. В нас на півдні Італії всі магазини битком забиті товарами. І всі люди тут спокійні. 

Розкупили маски і дезінфікуючі гелі

Також Аліна Бенько повідомляє, що дехто вже спекулює на дефіциті масок і дезінфікуючих гелів. 

“В регіонах уражених вірусом зникли з прилавків аптек респіраторні маски та дезінфікуючий гель, аби годиною пізніше, з’явитися в Amazon за астрономічними цінами. Наприклад, одна пляшечка, де лише 100 мл гелю, продавалася за 100 євро і вище. Я навмисне написала “продавалася”, бо годиною раніше Amazon зняв з продажу цей антисептик. Шакали є повсюди, на жаль…, – пише вона на своїй сторінці у “Фейсбук”. – Також довелося побачити багато світлин з пустими полицями в супермаркетах та інших магазинах в регіонах Ломбардії, бо загальний психоз зробив свою справу. Відмінили багато футбольних матчів, різноманітних конгресів, шкільних поїздок та, на невизначений термін, закрили школи в Ломбардії. Є і позитивні новини: подружня пара з Китаю, госпіталізована майже місяць тому, пішла на поправку, також на поправку пішов італійський студент, який приїхав з Уханю. Але ж Італія – це не лише північні регіони. Напишу про південь, про моє південне королівство. Моя донька, наразі, знаходиться з друзями в Римі. Дзвоню до неї зранку і питаю, як там ситуація в Caput Mundi. Лаура відповідає мені, що все спокійно, що все, як завжди: дуже багато людей повсюди, кілометрові черги в музеї, в Колізей та на Форі Романі; офіціанти розриваються між сотнями клієнтів в ресторанах та барах”.

До слова, у соцмережі “Фейсбук” поширюють інформацію про українку, яка продає у Мілані респіраторні маски по 10 євро. Хоча, за словами Аліни Бенько, є й італійці, які теж перепродують маски за великі гроші, користуючись загальним психозом

Живе неподалік лікарні з евакуйованими з Китаю

Тернополянка Лілія Мочула живе в Римі. Там, як каже вона, двоє хворих на коронавірус. Проте ситуація під контролем. Особисто Лілія паніки не відчуває, живе звичним життям, – працює, користується громадським транспортом, ходить в супермаркет, відпочиває. 

– Щойно повернулася з супермаркета, все нормально, все є, ніхто не бігає і не скуповує продуктів, – каже дівчина. – А от маски та антисептики для рук в аптеках розібрали. Але я не бачу на вулицях людей в масках, дехто шарфиком загорнутий. Я постійно користуюся громадським транспортом, але там дуже мало пасажирів у масках. На півночі Італії є багато хворих, там 11 районів закрили на карантин і люди стараються не виходити з дому, не виїжджати звідти і не в’їжджати. У Римі академія, де я навчалася, від сьогоднішнього дня закрита, як щодо інших закладів – не знаю.

Також Лілія додає, що вона проживає неподалік військового госпіталю, куди привезли на карантин евакуйованих італійців з Китаю. Небезпеки не відчуває. 

– Тут все спокійно, прилетів літак з Китаю, не було ніяких проблем, протестів, напруги. Всі нормально ставляться, не панікують, – каже вона. – Я думаю, що в Україні протести виникли через те, що погано інформують людей. Тут усім одразу пояснили, що ці люди не хворі, а просто ізольовані на певний час. Тому ця хвороба має інкубаційний період від 14 днів до 21.  Думаю, що паніка в Україні виникла через брак інформації. Нам сказали, що від коронавірусу помирають 3% хворих, а від ангіни більше помирають. Тим більше заражаються люди з пониженим імунітетом. Це просто невідома хвороба, яку до кінця не знають, як лікувати. Але вже є люди, які виздоровіли і все нормально. Це все розповідають по телевізору дуже детально. Так, люди говорять багато про коронавірус, але нема паніки. Я принаймні її не відчуваю. 

“Їмо ківі, часник і сало, миємо руки”

Ольга Ядловська проживає у містечку Оріаго у регіоні Венето на Півночі Італії, де зафіксовані випадки коронавірусу. У її місті на даний момент захворювання підтверджене лише в однієї людини. Це чоловік похилого віку, – саме такі люди є у групі ризику. У його родичів, з якими він контактував, недуга не підтвердилась. 

– Як на мене, занадто великий ажіотаж і паніка навколо того всього. Постійне розповсюдження цієї інформації негативно діє на людей, – каже жінка. – Медики і місцева влада надають інформацію і поради щодо поведінки. Тобто не відвідувати місця масового скупчення людей, мити ретельно руки, при перших симптомах хвороби дзвонити на “1500” або до дільничого лікаря.  Я – мама двох дітей, не бачу критичної ситуації і не бачу нічого дивного в поведінці влади, навпаки вдячна за щогодинні новини про те, що відбувається і як себе поводити.

У місті, де проживає Ольга, школи не працюють до першого березня. 

– Уже на початку навчального року був складений розклад святкових днів у школах і садках. Було передбачено, що діти мали повернутись до школи у четвер, 20 лютого. Проте задля безпеки канікули продовжили до першого березня. Знову таки нічого дивного в цьому не бачу, – розповідає жінка. – Моя особиста думка – усе в нормі і не потрібно перебільшувати, сіючи паніку. В аптеках у нас усе є. Як маски так і дезінфікуючі засоби. Нема з тим проблеми. Щодо місцевого супермаркету – так є ажіотаж, люди розбирають все, що можуть. Але проїхавши 3 км убік, усе є. З огляду на те, що магазин у нашому містечку один – це цілком нормальна реакція.

“Усе занадто драматизовано”

Ольга Ядловська зберігає оптимізм і каже, що не дуже боїться цього всього.

– Трішки більше уваги до миття рук є, але не більше. Так, є різні люди. Я сьогодні мала необережність чхнути, то на мене дивились як на звіра. На жаль, уся ця інформація не дуже добре впливає на людей з слабкою психікою. Люди мають властивість до паніки, – каже вона. – У нас тільки один випадок захворювання і вже, що робиться. Я спокійно з дітьми гуляю, йду у парк, роблю закупи. Так, ми ще раз миємо руки вдома. Можливо, раніше не так звертала на це увагу, але не більше. Я сьогодні слухала новини і страшно було від самого тону і інтонації репортера, тобто усе занадто драматизовано. Так, є випадки. Але потрібно вірити в краще, а не панікувати. Паніка ще ніколи до добра не довела. Їмо ківі, часник і сало, миємо руки і все буде добре. Це загальні заходи безпеки, які я і моя сім’я завжди застосовує при зміні пори року. Як відомо, всякі недуги гуляють саме в цей період. Так, трішки інший вірус. Алей як і усі віруси, він чіпає тих, у кого уже імунна система слабка. Я б не робила такого ажіотажу. Минулого року на скарлатину було більше хворих, ніхто ні слова. Мої діти в цьому числі її не дуже легко перенесли.

Зауважимо, що станом на 24 лютого у Італії від коронавірусу померли вже шестеро людей, – всі люди похилого віку, в анамнезі яких, багато хронічних хвороб, повідомляють італійські ЗМІ. Дані постійно змінюються.

Італія запроваджує надзвичайні заходи щодо запобігання поширенню коронавірусу. Міста у північних провінціях Ломбардія і Венето закриті на карантин, близько 50 тис. місцевих жителів отримали припис від влади не виходити з дому.  Кількість заражених в країні вже близько 200 людей. У Венеції влада скасувала два останні дні карнавалу 24-25 лютого, а модельєр Джорджіо Армані вирішив провести показ без глядачів. 

Фото з супермаркетів: Marina Knish

Перейти до панелі інструментів