20.04.2024
Новини Соціальні проблеми

Біля санаторію “Медобори” встановили блокпости, люди прийшли на сесію облради. Що каже влада?

Звернення до президента та прем’єр-міністра про недопустимість розміщення на території села Конопківка Теребовлянського району у санаторію “Медобори” близько 100 осіб евакуйованих з Китаю прийняли депутати Тернопільської обласної ради на позачерговій сесії 19 лютого.

Цього дня на сесію облради прийшли десятки жителів Микулинецької ОТГ, на території якої розташований санаторій “Медобори”. Люди проти приїзду у санаторій евакуйованих із Китаю, які мають прибути в Україну зранку 20 лютого. 

Обговорення проблеми із владою та громадою тривало кілька годин. Виступив голова облдержадміністрації, керівники обласного управління охорони здоров’я, обласного лабораторного центру, представник Міністерства охорони здоров’я, депутати облради. Мешканці озвучили болючі для них питання. Зокрема, найбільше всіх цікавить те, якщо хтось із евакуйованих з Китаю упродовж 14 днів інкубаційного періоду захворіє, чи готові медичні заклади Тернопільської області їх лікувати, чи мають вони відповідні умови, препарати, обладнання та засоби захисту?  

– Як ви будете рятувати, якщо у нас від звичайного грипу померли люди. Ви хочете коронавірус лікувати? – запитує Марія Шевчук із Конопківки. 

Представники влади закликали людей бути толерантними до земляків, яких евакуюють з Китаю. Люди кажуть, що все розуміють, їм шкода цих українців, вони моляться за них, навіть готові дати кошти на їх розміщення. Але санаторій на густозаселеній території без відповідних умов не є місцем для перебування людей, які ще й ризикують захворіти небезпечною недугою. Також мешканці Микулинецької ОТГ звинувачують головного лікаря санаторію Василя Мартинюка, який дав згоду на розміщення евакуйованих. Хоча на сесії він запевнив, що підтримує громаду і навіть написав відповідний документ.

У нас нема інфекційної лікарні

Як йдеться у зверненні депутатів облради до вищих посадових осіб держави, Тернопільщина – одна із областей України, де навіть немає обласної інфекційної лікарні. Інфекційні відділення Тернопільської міської лікарні швидкої допомоги і міської дитячої комунальної лікарні,  які визначені госпітальними базовини закладами для надання медичної допомоги особам, що відповідають визначенню нового коронавірусу, не забезпечені необхідним медичним обладнаннямі препаратами, не готові до надання повноцінної допомоги. 

“Ми депутати, не можемо допустити ситуації, яка ставить під загрозу життя та здоров’я жителів області. Та вимагаємо від вищих посадових осіб держави вжити необхідних заходів про недопустимість розміщення на території Тернопільської області, зокрема, у селі Конопківка у санаторії “Медобори” близько 100 осіб евакуйованих з Китаю”. 

Цілодобово чергують на блокпостах

Як повідомляють жителі Микулинців, на в’їздах до санаторію “Медобори” вже другу добу чергують люди. Вони встановили блокпости з бетонних блоків та шин. 

– Люди чергують цілодобово. Все толерантно, спокійно, руху транспорту не перешкоджають, – каже селищний голова Микулинців Петро Осіпчук. – Чи точно привезуть евакуйованих привезуть в “Медобори”, наразі інформації не маємо. Тільки знаємо, що літак вилетів у Китай, очікується в Україні завтра зранку. Позиція громади однозначна – ми проти. Це санаторій, а для запобігання інфекцій там нічого немає. Там багато проблем, очисні споруди недіючі, – все йде в річку. На сьогодні працівники санаторію, на скільки я знаю, на зборах колективу заявили, що вони проти  і пишуть заяви на звільнення. Наразі у санаторій нічого не завозили, там блокпости, туди ніхто не заїжджав. Тож наскільки він готовий до прибуття евакуйованих – під питанням. 

Голова ОДА каже, що погодження не давав

З приводу останніх подій виступив голова облдержадміністрації Ігор Сопель. 

– Шановні жителі Тернопільщини, хочу відповісти на питання, чи ми щось знали, – каже він. – До нас прийшов лист від Міністерства охорони здоров’я про те, що опрацьовується інформація по Україні, що шукають місце для локації. Не було сказано про те, що йдеться про Тернопільську область. Вони запросили інформацію і 13 лютого управління охорони здоров’я надало лист, де вказано, що на даний час  у зв’язку з реорганізацією санаторних закладів немає можливості розміщення з метою ізоляції громадян, які прибули з КНР. Про те, що саме на Тернопільщину хочуть везти, я дізнався 17 лютого після обіду

Брехня! Ганьба! – вигукували люди. 

– Я ніякого погодження не давав. Це по-перше. Цей заклад є приватний і якщо керівник прийняв якесь самостійне рішення, ми цього навіть не знали, – продовжує пан Сопель. – Вже кілька тижнів світ спостерігає за ситуацією в Китаї через поширення захворювання. Ми повинні бути небайдужими до цього. Ми переживаємо за наших громадян, які перебувають в Китаї. Більшість країн вже повернули своїх людей на Батьківщину. Україна також повинна не залишити співвітчизників, і ви повинні розуміти це. Ми повинні бути толерантними. Станом на 18 лютого була інформація, що розглядається декілька локацій по країні і ще немає точної інформації про те, що це буде саме у нас. Я розумію занепокоєння тернополян, але ми повинні також розуміти, що на Батьківщину повинні повернутися українці, діти і підлітки. Думаю, останнє слова  в цій ситуації мають сказати спеціалісти, а не політики, і дослухатися до громади також. 

Щоб надати допомогу, потрібні кошти

Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Володимир Богайчук сказав, що максимально підтримує позицію людей, які тут зібралися. І наголосив на толерантності до земляків, які повернуться з Китаю. 

– У нас є чітка позиція, що ми не можемо прийняти в область людей, які зараз в Китаї. Це чітка позиція підтверджена документами, – каже він. – Вчора я був у Києві, ми це обговорювали і я наголошував, що ми не маємо можливості забезпечити людей, які приїхали з Китаю. Що до надання медичної допомоги, ми розуміємо, що може бути різна ситуація . Ми чітко визначили, які нам потрібні кошти, щоб ми надали допомогу таким людям. У нас була розмова з прем’єр-міністром і ми сказали, якщо не буде коштів і не буде закуплено обладнання, ми не зможемо надати допомогу таким хворим. Це всі знають. Це сформульовано в документації, є розпорядження голови і сформовано для цього штаб.

У випадку, якщо прилетіли здорові, а тут можуть захворіти, ми готові надавати медичну допомогу нашим громадянам, продовжує пан Богайчук. 

– Так, у нас не все ідеально. Але ми до цього готові, – каже він. – Є таке поняття в Біблії, як любов до ближнього. Я не хотів би бути на місці тих українців, які зараз в Китаї. Я не знаю, що їм сьогодні сказати.

– Я би вас застерегти, щоб не чіпалися теми християнства, закликав голова облради Віктор Овчарук. – Ми сьогодні маємо говорити про професійний підхід допомоги. Не чіпайте цю тему, бо через непрофесійність загроза не лише Тернопільській області, а й Україні. 

Готові виконувати лікарський обов’язок

В.о директора ДУ “Тернопільський обласний лабораторний центр” Оксана Чайчук  не може сказати, що наша база повністю готова до прийому таких хворих. Але ми повинні бути готові до всіх ситуацій, вважає вона.  

– Щодо фахівців нашої служби – це кваліфіковані лікарі-епідеміологи, які розуміють ситуацію і вміють працювати в таких умовах, – каже вона. – Ми спільно з управлінням охорони здоров’я давали заявки на Міністерство щодо забезпечення наших фахівців тими чи іншими засобами індивідуального захисту. І ми частково забезпечені такими засобами, але якщо розраховувати на тривалий час перебування – ні. Тому очікуємо на централізовану поставку. Зі свого боку хочу сказати, що ми є лікарі і виконуємо свій обов’язок. Якщо виникнуть ситуації, то я гарантую, що фахівці нашої установи будуть робити все для того, щоб убезпечити життя наших громадян. Громада має право на свою думку. Від своєї служби я гарантую безпеку. Ми зобов’язані виконувати лікарський обов’язок. 

Люди запитували, чи зможуть забезпечити лікування у разі, якщо хтось захворіє. А також, чи є спеціальні умови для перебування евакуйованих у санаторію.   

– Я живу за 100 метрів від санаторію, ми знаємо тут кожну кімнатку і коридорчик. І ми не бачили, щоб там були закриті бокси, ізольовані кімнати, медпрацівники також не знають, де їм ховатись, – каже Марія Шевчук. – Це нас цікавить – чому саме вибрали наш санаторій? Як ви підготували санаторій? Завтра мають люди прибути.

Пані Чайчук відповіла, що у санаторію є боксовані кімнати для ізоляції хворих,  є ізолятори, де поміщають тих, які контактували з хворими, є обсерватор, де поміщають завідома здорових, але для попередження можливого заносу інфекції. 

– Так як нам повідомили в МОЗ з Китаю повертаються люди, які здорові, які вже там пройшли карантин, – каже Оксана Чайчук. – І на сьогоднішній день вони будуть поміщатися, якщо буде згода громади, на 14 днів на інкубаційний період. Якщо буде виявлений хворий, він буде поміщений у визначений Міністерством заклад охорони здоров’я, який відповідає всім вимогам госпіталізації. Моя компетенція запезпечити непроникнення інфекції в навколишнє середовище.

До слова, на сторінці у соцмережі “Фейсбук” ДУ “Обласний лабораторний центр” показав фото захисних костюмів , у яких працюватимуть епідеміологи.

Читайте також: “Де Китай, а де Конопківка”… У Микулинцях протестують люди

Інтернет-видання “Терміново” і надалі відстежує ситуацію щодо можливого розміщення у “Медоборах” евакуйованих з Китаю.

 

Перейти до панелі інструментів