27.04.2024
Новини Суди

Суд по котельні на Київській: тепломережі роз’яснили, чому примірники робочого проекту на котельню – різні

Майже два роки судів у справі про скасування реєстрації декларації на початок будівництва торф’яної котельні на вул.Київській і на стадії дослідження доказів виявилось – робочий проект, поданий тепломережами, вже не той, який подавався спочатку. Позивачі кажуть, що мова іде про підміну доказу, а відповідачі стверджують, що змінювати проект можна на будь-якій стадії будівництва.

Відтак виходить, що частину порушень в робочому проекті, уже виправлено. А так не може бути, кажуть позивачі. Адже зміни до робочого проекту вносяться на підставі завдання на проектування.
Таких завданнь на проектування щодо змін до робочого проекту КП “Тернопільміськтеплокомуненерго” не надало навіть на вимогу суду, що вказує на те, що їх і не було.

Нагадаємо, жителі вул. Київської, 15 Квітня – проти будівництва, на їхню думку, небезпечної для здоров’я та шкідливої для екології торф’яної котельні. Вони влаштовували ряд акцій, оббивали пороги інстанцій та звернулись у суди. Однією із справ у торф’яному питанні є якраз справа у міськрайонному суді за позовом мешканки одного із сусідніх до майбутньої котельні будинків, активістки Юлії Мамчак про скасування реєстрації декларації на початок будівництва. Відповідач – Тернопільська міська рада, третя сторона – КП “Тернопільміськтеплокомуненерго”. Чергове засідання відбулось у вівторок, 14 січня, під час якого суд задовольнив клопотання позивача про розгляд обох проектів і залишення “старого” робочого проекту при матеріалах справи.

-У підготовчому провадженні суд витребовував робочий проект на будівництво котельні на Київській,3с у тепломереж, – каже представник позивача, адвокат Валерій Муж. – Цей проект був витребуваний і наданий нам для ознайомлення. Коли ми ознайомились з даним робочим проектом, ми зазначили суттєві недоліки, оскільки в даному проекті мова йшла про технічне переоснащення. А декларація на початок будівництва, яку ми оскаржуємо у даному суді, подана на реконструкцію котельні по вул. Київська,3с. Тобто, це два різні види будівництва. Вже на стадії дослідження доказів ми виявили, що “Тернопільміськтеплокомуненерго” подали до суду новий робочий проект, в якому вже вказано “реконструкція” і мотивують це тим, що в одні примірники робочого проекту вони вносили зміни, в інші – могли не вносити.

Прокоментувати ситуацію про появу другого робочого проекту, начальник юридичного відділу КП “Тернопільміськтеплокомуненерго” Антоніна Решетуха відмовилась. Мовляв, не уповноважена давати коментарі. Утім, під час самого судового засідання юрист розповідала, що внесення змін в робочий проект допускається на будь-якій стадії будівництва. І так як будівництво триває, то немає гарантії, що не будуть внесені зміни і у проект із внесеними вже змінами.

– Окрім того, звертаю увагу на те, що робочий проект виготовляється в чотирьох примірниках: один примірник залишається в проектанта, два примірники видаються підприємству замовнику, і четвертий примірник є в підрядника, пояснювала вона у суді. – З огляду на те, що їх є декілька, зміни могли чисто механічно не вноситись у всі примірники одночасно.

Такі дії, на думку сторони позивача, є неправомірними. Адже мова іде примірники, які повинні бути ідентичними.

-Робочий проект – це основа подачі всіх документів, які необхідні для будівництва, – каже позивачка Юлія Мамчак. – Оскільки з’ясувалось на другому році судів, що робочих проектів є фактично два, вважаємо, що така зміна документації є оманою суду. Тому, оскільки клопотання про розгляд двох документів задоволено, ми зробимо аналіз їх і звернемось за потреби в контролюючі органи.

Наступне судове засідання відбудеться 13 лютого, поч. о 10.00.

Перейти до панелі інструментів