29.03.2024
Новини Соціальні проблеми

Працівники Бережанського гастроентерологічного санаторію збираються відстоювати його в суді

Боротися у суді за Бережанський гастроентерологічний санаторій збираються працівники закладу. Нагадаємо, санаторій вирішили закрити рішенням сесії облради від 17 вересня 2019 року. 

Про ліквідацію санаторію інтернет-видання “Терміново” писало 5 листопада 2019 року у статті Єдиний в області дитячий гастроентерологічний санаторій у Бережанах закривають : політика чи оптимізація?”.

Тоді у редакцію звернулися працівники закладу, які хвилювалися, що можуть залишитися без роботи. Люди вважали закриття закладу штучним та звинувачували в цьому гендиректорку. Не обійшлося, на думку працівників, і без політики. Рішенням сесії облради, на місці санаторію планують відкрити підрозділ Тернопільського обласного центру комплексної реабілітації, керівником якого є Наталія Турецька – депутатка тернопільської міськради від ВО “Свобода”, дружина голови обласної організації “Свободи” Олега Сиротюка – екснардепа та голови Тернопільської ОДА у 2014 році. У коментарях “Терміново” начальник управління охорони здоров’я Володимир Богайчук сказав, що цей санаторій неперспективний і його треба було вже давно закрити. А Наталя Турецька повідомила, що набиратиме у свій заклад персонал з нуля. 

Збирали підписи, писали звернення 

Яка зараз ситуація з працівниками та санаторієм, розповіла екс-завідувачка структурного підрозділу з виховної роботи Ольга Гнатишин. 

Після вашої публікації з коментарями Володимира Богайчука і Наталі Турецької ми остаточно зрозуміли, що залишаємось без роботи, – каже вона. – Почали підходити працівники, кажуть:”Давайте щось робимо”.  Ми зібрали підписи, написали звернення з проханням припинити ліквідацію санаторію на ім’я голови облдержадміністрації Ігоря Сопеля та голови облради Віктора Овчарука. 

Отримали відповідь від заступника голови облдержадміністрації Івана Крисака, де вказано, що ОДА не надсилала подання щодо ліквідації санаторію. Крім того, відповідно до закону “Про місцеві державні адміністрації” ОДА не наділена повноваженнями змінювати чи скасовувати рішення органів місцевого самоврядування. Враховуючи вимоги ст. 59 Закону, акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку. 

Відповіді від Віктора Овчарука так і не отримали. 

Ще невідомо, що буде з санаторієм

– І тут наша гендиректорка через треті рук переказала нам, що 27 грудня  засідатиме профільна комісія управління охорони здоров’я ОДА, нехай приїдуть представники колективу, – продовжує Ольга Гнатишин. Інформація про це була розміщена на сайті облради, ми перечитали все. Там мали розглядати 18 питань, зокрема і про звільнення нашої гендиректорки. Ми приїхали, а там вже було закрито. Почали питати, нам сказали, що зараз сесія облради. Пішли у приймальню голови облради Віктора Овчарука. Запитали, де відповідь на наше звернення. Секретарка не змогла нічого сказали. Вона покликала представницю оргкомітету профільної комісії і ми запитали її, чи розглядали наше питання, чи звільнили з посади нашу гендиректорку. А вона відповіла, що нікого не знімали і нічого не розглядали, бо ще невідомо, що буде з санаторієм. Мовляв, наразі він не ліквідовується. Ми були шоковані. Як не ліквідовується? У мене та інших працівників вже трудові книжки на руках. Виходить якщо заклад досі не ліквідували, то нас просто вигнали з роботи…

Є порушення Конституції України

27 грудня працівники санаторію написали ще одне звернення на ім’я голови облради Віктора Овчарука з проханням переглянути рішення облради від 17 вересня “Про ліквідацію окремих закладів охорони здоров’я”, яке він затверджував особисто. Також звернули увагу на те, що ст. 49 Конституції України визначено, що “існуюча мережа державних та комунальних закладів охорони здоров’я не може бути скорочена”. 

Ольга Гнатишин каже, що працівники санаторію вирішили звертатися до суду. 

– Ми вже проконсультувалися з юристами, маємо ще раз зустрітися з цього приводу, – каже вона. – Будемо вимагати скасувати рішення сесії облради про ліквідацію санаторію. Хай буде реорганізація, але зі збереженням робочих місць. Хай буде реабілітаційний центр для дітей з особливими потребами, як вони вважають за потрібне… У нас є такі – 100 дітей-інвалідів. Чому нам не бути окремою одиницею? Хай дадуть нам шанс попрацювати. 

Чи ліквідований вже санаторій, журналістка запитала начальника управління охорони здоров’я ОДА Володимира Богайчука. Він запевнив, що ліквідований. І додав, що ще є деякі нюанси – мають передати майно і звільнити гендиректорку. 

Чи буде на місці санаторію підрозділ Тернопільського обласного центру комплексної реабілітації, пан Богайчук не знає, бо це вже буде заклад у підпорядкування Міністерства соціальної політики, а він відповідає за заклади охорони здоров’я. 

Інтернет-видання “Терміново” і надалі відстежуватиме проблему, яка виникла навколо санаторію у Бережанах.

Читайте також: “Ми вірили у справедливість правосуддя”. Батьки з Монастирищини відстояли в суді сільську школу

Перейти до панелі інструментів