15.05.2024
Новини

Набрав чинності закон про викривачів корупції. Скільки платитимуть за повідомлення про хабарника

Закон про викривачів корупції прийняли 17 жовтня 2019 року. З нового року він набрав чинності.

Законом передбачено, що право на винагороду має викривач, який повідомив про корупційний злочин, грошовий розмір предмета якого або завдані державі збитки від якого у 5 тисяч і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на час вчинення злочину. Йдеться про хабарі в понад 10 млн грн. Про це повідомляє УНІАН.

Розмір винагороди викривача становить 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину або розміру завданих державі збитків від злочину після ухвалення обвинувального вироку суду. Він не може перевищувати 3 тисяч мінімальних зарплат.

Викривач зможе повідомити про корупційний злочин: уповноваженим безпосередньо на роботі (внутрішні канали), в ЗМІ або анонімно Національному агентству з питань запобігання корупції, чи іншим органам. Анонімні повідомлення перевірятимуть, тільки якщо вони будуть містити інформацію про конкретну особу і факти, які можливо перевірити. Перевірка може тривати протягом 15 днів, а в разі необхідності її можуть продовжити до 30 днів.

У документі зазначено, що викривачі і члени їхніх родин будуть перебувати під захистом держави – їм можуть надати охорону. Незаконне розголошення або використання особою в своїх інтересах інформації про викривача, його близьких тягне за собою накладення штрафу від 1000 до 2500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на один рік.

 

Перейти до панелі інструментів