19.04.2024
Історична спадщина Новини

У Церкві Різдва Христового розпочали реставрацію центрального купола

Реставрацію центрального купола розпочали у Церкві Різдва Христового у Тернополі. Частину – малий купол, вже зняли і обмотали плівкою. Територію навколо церкви обгородили захисною огорожею, аби під час робіт на висоті випадково не травмувати когось із пішоходів. 

– Ми розпочинаємо роботи з центрального купола, а має бути повністю реставрація даху, – повідомив настоятель Церкви Різдва Христового отець Володимир Ільчишин. – Спершу зняли малий купол з центральної частини і якраз тривають підготовчі роботи. Згідно проекту буде заміна дерева, бляхи, хреста. Ми якраз нещодавно отримали дозвіл на реставраційні роботи і одразу приступили до їх виконання, бо раніше нічого робити не могли. 

Ремонти, за словами священика, планують проводити взимку, якщо погода дозволятиме. 

– Не буде морозів, опадів та сильного вітру – майстри працюють, – каже отець Володимир. – Якщо буде погана погода, ми все передбачили, – вкрили купол, щоб нічого не затікало. Але працювати мусимо. Хочемо зробити все якнайшвидше. 

Як ми повідомляли раніше, один з найдавніших храмів Тернополя – церкву Різдва Христового планують відреставрувати до кінця 2021 року.  Вартість робіт – 5 581 812 грн, їх проводить ТОВ “Тернопільбуд”. 

Джерела фінансування: міський бюджет, обласний бюджет, власні кошти. Зокрема, 2 000 000 грн за рахунок місцевих бюджетів, 3 581 812 грн. – за рахунок власних коштів замовника – парафії храму Різдва Христового Тернопільської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви.

Згідно з календарним графіком виконання робіт і плану фінансування,  у храмі мають замінити вікна і двері, провести гідроізоляцію і посилення фундаменту, провести реставрацію фасадів, даху, центрального купола, зробити вогнезахист і блискавкозахист.

Перейти до панелі інструментів