27.04.2024
Громада Новини Соціальні проблеми

Багатостраждальну дорогу до села Стінка Бучацького району обіцяють відремонтувати. Депутати облради підтримали проект рішення

Із проханням відремонтувати дорогу до села Стінка Бучацького району виступила на сесії облради 10 грудня депутатка Надія Заріцька. Проблема з цією дорогою тягнеться вже тривалий час. Проект рішення про виділення коштів на ремонт депутати прийняли, проте з тривалими дискусіями. 

– Я вже навіть не знаю, що говорити про дорогу – Стінка-Золотий Потік. Ви знаєте Стінка, Космирин, Млинки, Набережне будуть приєднувати до Золотопотоцької громади. Цілий час я борюся за 12 км тієї дороги. Там зробили частину – десь 250 метрів, – це там, де був вже метр провалля, – каже вона. – Я питала пана Кузяка (начальник управління капітального будівництва ОДА – ред.), скажіть, що буде далі? Було виділено 5 млн коштів. Він мені сказав, на скільки мені вистачило, настільки зробив. І сьогодні я не знаю, що казати тим людям і як бути далі? Чи ця дорога буде закладена у бюджеті на наступний рік чи дійсно її робитимуть. Тому що їхати треба, ви самі розумієте. У Золотому Потоці – лікарня. І це найбільші села, де найбільша народжуваність. Щось треба робити. 

З пропозицією виступив депутат облради Петро Васько.

– У мене є прохання перенести це питання. Чому? Бо якщо ми сьогодні приймемо питання одного депутата щодо дороги, то будуть звернення депутатів з інших громад цьому ж питанню, – каже він. – На Підволочищині також є багато доріг, якими неможливо проїхати. Є пропозиція: за моєю інформацію на сьогодні є перевиконання бюджету облради на наступний рік….

Голова облради Віктор Овчарук зауважив, що немає, оскільки капітальні і поточні видатки на наступний рік будуть приймати в лютому 2020 року.

– Є понад 60 депутатів і було б добре, якби облрада, коли буде  перевиконання бюджету, виділила кожному депутату кошти, щоб він їх міг вкласти у свій округ, – продовжив далі пан Васько. – Бо так виходить, що ми були 5 років депутатами облради і для свого округу нічого не зробили. Ні, не так щоб нічого… Я зробив кусочок дороги, але це не вихід.

Заступник голови облради Любомир Крупа висловив свою думку.

– Я нічого не маю проти пропозиції пана Васька, але буде трохи негарно. Депутат Заріцька подала клопотання ще рік тому, тому я пропоную підтримати, а депутати можуть зібрати і зробити спільне звернення, – сказав він. 

Підтримати пропозицію депутатки Заріцької закликав і депутат Юрій Дзюба. 

– Шановні колеги, нема нічого поганого в тому, що каже пан Васько, але Надії Романівній треба допомогти, – каже він. – Я хотів би, щоб ми всі підтримали проект. Я навіть можу пожертвувати чимось в Теребовлянському районі ради того, щоб ми могли доказати, що щось можемо зробити. Мені соромно, що вона стільки разів ставить це питання і ми як депутати облради не можемо його вирішити. Надія Романівна, я пожертвую Теребовлею ради вас.

Підтримати проект закликав і депутат Василь Деревляний. 

Про те, скільки коштує ремонт дороги Золотий Потік-Стінка, який відрізок вже відремонтовано і скільки на це витратили коштів, роз’яснив начальник управління капітального будівництва ОДА Віктор Кузяк. 

– Хочу сказати, що на 2019 рік на дорогу Золотий Потік-Стінка відповідно до рішення райадміністрації було виділено мільйон 427 тисяч. Це 400 метрів, – каже він. – Ми зробили цю ділянку згідно проектно-кошторисної документації і район вже подав на 2020 рік на суму 5 млн цю дорогу, будемо продовжувати робити далі. Дійсно  цих коштів мало на 12 км дороги. А це вкрай потрібна дорога. В середньому, якщо беремо 4 млн на кілометр, то виходить 48 мільйонів – це 3-4 бюджети району. Тим більше, що на 2020 рік розпорядженням Кабміну будемо робити не середній поточний ремонт, а капітальний, який відповідно до ДБН включає в себе дорожнє полотно, бордюри, тротуари, освітлення, розмітку, зупинки. Тому протяжність кілометра коштуватиме вже  7-8 млн грн. Ми готові працювати. Давайте тільки ваші рішення. 

Також пан Кузяк зауважив, що не можна ремонтувати дорогу протяжністю 10-12 км по 200 метрів. 

– Давайте, якщо робимо, то хоча б 2-4 км, щоб можна було щось показати, – каже він. – Бо зробивши 200 метрів, ми не вирішимо жодних питань. 

Віктор Кузяк також порахував, скільки коштів треба , щоб відремонтувати місцеві дороги області. 

– Вартість кілометра  4 мільйони. У нас 3, 5 тисяч місцевих доріг, множимо на 4 мільйони, виходить 14 мільярдів, – пояснює він. – Якщо я отримаю 250 млн в рік, це 56 років треба робити ці дороги. Це не в моїх силах. Давайте спільно. Давайте підключати органи місцевого самоврядування, щоб вони також давали кошти і ми готові разом будувати дороги. 

 

Перейти до панелі інструментів