19.04.2024
Новини Розслідування

Палац спорту у Тернополі проектувала фірма, пов’язана з Насіровим, а будуватиме – столична “з душком”

Незабаром у Тернополі таки приступлять до будівництва розрекламованого раніше Палацу Спорту на просп. Злуки, 3А. Тендер на будівництво виграла столична фірма із пропозицією майже на 140 млн грн менше від очікуваної вартості, встановленої замовником. Заплановане будівництво на 2019-2021 рр.

Як повідомили у прес-службі міськради, за роботу переможець візьметься, ймовірно, ще у жовтні. Натомість у самій фірмі, що виграла тендер, керівництво наразі не змогло нічого сказати про початок робіт.

Гроші повернули у бюджет

Нагадаємо, про будівництво багатофункціонального Палацу спорту на просп. Злуки міська влада говорила ще у червні 2018. Тоді повідомлялось, що з 11 українських міст, які представили нa розсуд міжвідомчої комісії з відбору об’єктів для надання субвенції на будівництво і реконструкцію Палаців спорту власні проекти, Тернопіль увійшов до списку тих міст, в яких незабаром з’явиться сучасний спортивний комплекс. І на будівництво у Тернополі виділено з Держбюджету 27 млн грн. Згодом міська влада повідомила ще й про виділення на цей об’єкт 13 млн з міського бюджету.
Однак із будівництвом торік так і не склалось. У місцевих ЗМІ з’явилися статті про те, що 35 млн на будівництво, які вже були на казначейських рахунках у міста, Київ забрав назад через дії та висловлювання міського голови.

Чи була така ситуація, ми ще влітку поцікавились запитом у міськради. У своїй відповіді вони зазначили, що ніяких 35 млн на казначейських рахунках не було і їх не забирали.

Одначе, як випливає надалі із запиту, виділені гроші місто таки повертало у держбюджет. Мовляв, початок робіт відтермінувався через внесення змін у проектно-кошторисну документацію – збільшення кількості глядацьких міст з 2,5 до 3 тис. та очікування на експертний звіт від ДП “Укрдержбудекспертиза”, який отримали у грудні 2018 р. А граничний термін подачі цих документів для міст, які ще не мали готової проектно-кошторисної документації, був до 30 серпня 2018 року.
Відтак згодом 27 державних мільйонів місто повернуло у Держбюджет, а згадувана комісія їх перерозподілила. Повернули назад у міський бюджет і своїх 13 млн грн.

Тож, виходить, що повернення коштів таки було, а невідповідність лише у сумі, згадуваній у ЗМІ.

Держава знову дала гроші

Навесні 2019 року у Тернополі знову заговорили про виділення коштів на будівництво. Так, як писали ЗМІ із посиланням на тодішнього начальника управління фізичної культури і спорту Тернопільської облдержадміністрації Віктора Мацикура, у квітні 2019 року міська рада виділила на будівництво Палацу спорту на просп. Злуки 48,5 млн грн. У своєму повідомленні тодішній посадовець нагадував, що торік Міністерство молоді та спорту України погодило державне фінансування в сумі 27 мільйонів, однак після подачі остаточної проектно-кошторисної документації на суму 600 мільйонів гривень, відмовило Тернопільській міській раді і перенаправило ці державні кошти на будівництво Палацу спорту у Рівному.

А 26 червня 2019 року з’явилось розпорядження Кабміну, яким Тернополю знову ж таки вирішили дати гроші на вищезгадане будівництво з Держбюджету. Уже в сумі 30 млн. Наступного дня, 27 червня, КП “Тернопільський міський стадіон” оголосило тендер на будівництво  із очікуваною вартістю 452 млн 318 тис.864 грн.

 

Документи для участі у тендері подало 4 підрядники: ТОВ “АЛЬТІС-КОНСТРАКШН”, ТОВ “Тернопільбуд”, ТОВ “ЮВЕНТА ІНЖИНІРІНГ”, ТОВ “ХК” Енергомонтажвентиляція”. Відхили заявку лишень ТОВ “Тернопільбуд”. Перемогла із пропозицією 307 млн 998 тис. 857 грн “ “ЮВЕНТА ІНЖИНІРІНГ”.

Рішення хотіли оскаржити

З 27 серпня тендер підвис на “Повідомленні про намір укласти угоду”. Причиною стала скарга від 6 вересня в Антимонопольний комітет від ТОВ “АЛЬТІС-КОНСТРАКШН” на порушення умов тендерної документації з боку фірми-переможця та нереагування на це з боку замовника.

До слова, як відповіла міськрада у відповіді на наш запит, саме ТОВ “АЛЬТІС-КОНСТРАКШН” розробило проектно-кошторисну документацію на Палац спорту у 2018. Вартість робіт – 1 млн 488 тис. грн.

 

Згадуване ТОВ згадувалось у ЗМІ у зв’язку із причетністю до родини політика.

Зокрема, як писали “Наші гроші”, компанія «Альтіс-Констракшн» входить у корпорацію «Альтіс-Холдинг» Олександра Глімбовського – тестя Романа Насірова, екс-очільника Державної фіскальної служби України. Засновниками фірми є «Альтіс Холдинг Лімітед» та «Гаріхан Інвестментс Лімітед».
Розгляд скарги вищезгаданої фірми був призначений на 25 вересня. Однак уже невдовзі скаржник сам відкликав свою скаргу. Відтак 25 вересня Антимонопольний комітет прийняв рішення про припинення розгляду скарги. І уже 2 жовтня КП “Тернопільський міський стадіон” та ТОВ “ЮВЕНТА ІНЖИНІРІНГ” підписали договір.

 

Мінлива, як погода восени

ТОВ “ЮВЕНТА ІНЖИНІРІНГ” – теж доволі цікава столична фірма, з якого боку не подивись. За даними youcontrol.com.ua, заснована вона у 2012 році, статутний її капітал був 1200 грн. У 2014 році відбулись зміни і статутний капітал виріс до 1 млн 200 тис. грн. Окрім того, для фірми характерні часті інституційні зміни.

Має фірма зареєстрованих 14 видів діяльності, має за останні три роки 23 судових справ.

Є й 22 кримінальні справи, пов’язані з нею. Серед них – справа про фіктивне підприємництво (ст. КК за інформ. юристів декриміналізована нещодавно) та ухилення від сплати податків від 14 липня 2017 р.

З ухвал, оприлюднених в Єдиному державному реєстрі судових рішень, випливає, що ряд осіб “у 2013-2018 розробили та втілили у життя злочинний механізм, діяльність якого направлена на створення (придбання) ряду суб’єкті підприємницької діяльності (юридичних осіб), з метою прикриття незаконної діяльності, легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, пособництво ухиленню від сплати податків в особливо великих розмірах підприємствами реального сектору економіки, шляхом документального оформлення безтоварних операцій з купівлі-продажу товарів (робіт, послуг) без реального товарообігу від підприємств, які мають ознаки фіктивності, службові особи яких не мають жодного відношення до ведення господарської діяльності підприємствами”. Серед величезного переліку таких фірм – і згадувана вище “Ювента Інжинірінг”.

На фірмі – знову зміни

За рахунок чого вона зібралась побудувати у Тернополі те, що було запроектовано на 452 млн, маючи всього неповних 308 млн, ми поцікавились у керівника підприємства 16 жовтня. Зокрема, у Юрія Юрійовича Омеляненка, що й підписував договір від ТОВ із замовником.

 

– Згідно з нашими розрахунками, ми зможемо в ці кошти вкластись, – відповів Юрій Омеляненко. – За рахунок саме чого – я зараз не маю перед очима пропозиції, порівняльної таблиці такої. Тому так просто спонтанно не можу відповісти.

Пан Омеляненко додав, що має певні припущення, чому воно так, але задля ґрунтовної відповіді порадив надіслати у їхнє ТОВ листа, відповідь на який працівники зможуть підготувати у вільний від основної роботи час.

Також не відповів, коли ж саме почнуться роботи з будівництва Палацу.

– Для мене робота починається ще тоді, коли робляться розрахунки, – каже він. – Якщо ви маєте на увазі роботу на самому об’єкті, то є не мала кількість робіт, які потрібно виконати, зокрема підготовчі роботи, роботи щодо закупки та поставки матеріалів на кожен з етапів роботи. Тому ми працюємо постійно і саме зараз і по цьому об’єкту також.

До слова, у тендерній документації, зокрема, у календарному графіку, йдеться про початок робіт у жовтні. На жовтень-січень заплановані підготовчі роботи: облаштування будівельного майданчика, мобілізація ресурсів, земляні роботи, палі буроін’єкційні, тощо. У той же час, у відділі зв’язків з громадськістю міськради відповіли, що будівництво Палацу спорту планують розпочати ще у жовтні, тривають підготовчі роботи. Нагадаємо, до кінця вказаного місяця залишились лічені дні.

 

І на завершення, як виявилось згодом після повторного нашого звернення до youcontrol.com.ua, на фірмі знову змінився керівник, контактні дані. Відомості про зміни система отримала 16 жовтня, а змінили керівника ще нібито 9 жовтня. Промовчав про це й сам екс-директор.

 

Перейти до панелі інструментів