18.04.2024
Новини Суди

Двоє товаришів загинули на виробництві у Теребовлі. Чому винні не покарані?

Справедливого розслідування загибелі на виробництві двох хлопців з Теребовлянщини добиваються їхні рідні. Під час прес-конференції батьки одного із загиблих хлопців 20-річного Володимира Солтиса розповіли про обставини трагедій та розслідування кримінальних проваджень, які за їхніми словами проводять неналежно і постійно затягуються. У рідних загиблих та їхнього захисника багато питань до поліції, прокуратури, підприємства, де загинули хлопці та управління Держпраці. Батьки вимагають чесного розслідування і також заявляють про спроби підкупу та погроз. 

20-річний Володимир Солтис із Плебанівки Теребовлянського району загинув 8 червня 2018 року під час виконання будівельно-монтажних робіт на підприємстві “Колос-2” у Теребовлі. Хлопець працював різноробочим, проводив заміну даху на зерносушильній споруді у підприємства.Під час робіт на висоті він оступився з риштування, під час падіння лист бляхи перерізав йому горло. Син помер на руках батька, який також там працював. Чоловіка досі не опитали як свідка.

А за 8 місяців до цієї трагічної загибелі на цьому ж підприємстві за таких же обставин загинув ще один хлопець Андрій Михасик, розповідає мама Володимира Любов Солтис. 

– Він також виконував будівельно-монтажні роботи, – каже він. – Мій син стояв вище над ним, передавав йому перфоратор. Але оскільки техніки безпеки на цьому підприємстві не було і були оголені дроти, переноски, Андрія вдарило струмом і він впав у яму з висоти. А якби він мав пасок безпеки, то не впав би.  При падінні Андрій загинув. Мій син Володя був свідком у цьому кримінальному провадженні, Андрій загинув практично у нього на руках. Це підприємство все у камерах відеоспостереження, але досі відео з камер не вилучили і нічого не зробили. І коли мій син загинув, камер також не вилучили, аргументували це тим, що проводилися ремонтні роботи. Так виходить, що при загибелі першої дитини поліція не може вилучити камер, коли через 8 місяців загинув мій син знову не змогли зробити. Вони просто не хочуть показати матеріали з камер. Чому? Тому що на підприємстві мотивують, що у них ніякого будівництва не проводилося. А мій син і Андрій Михасик загинули не при однакових обставинах. Хоча це було одне і теж будівництво – вони будували зерносушарки на висоті 40 метрів і глибиною до 10 метрів.

Розслідуванням загибелі обох хлопців займалася Теребовлянська прокуратура і поліція. Після звернень рідних про те, що досудове слідство не проводять у повному обсязі, справу щодо загибелі Володимира Солтиса передали в Головне управління Нацполіції в Тернопільській області, загибель Андрія Михасика розслідує Теребовлянський райвідділ поліції. 

– Ми ставили питання щодо об’єднання цих справ, але цього не роблять, – каже Любов Солтис. 

– Двоє товаришів загинули упродовж одного року і за це досі ніхто не покараний, – каже адвокат Володимир Твердохліб. – Захисник має підтримувати обвинувачення, а його немає. Немає ні підозри, ніхто не знає, де порушник. Якщо загинули двоє і більше людей, хтось має за це відповідати. Де гарантія, що на цьому підприємстві ще не загинуть люди?

Адвокат Володимир Твердохліб та рідні загиблих хлопців через ЗМІ звертаються до генпрокурора Руслана Рябошапки, щоб він витребував матеріали провадження і дав правову оцінку діям тих, хто розслідує ці провадження. 

Одразу ж після прес-конференції коментар з приводу розслідування кримінальних проваджень щодо загибелів двох юнаків на виробництві з’явився на сайті Головного управління Нацполіції в Тернопільській області.

Дві смерті на одному з приватних товариств Теребовлянщини зареєстрували правоохоронці впродовж 2017-2018 років, повідомляє відділ комунікації поліції в Тернопільській області.

Третього серпня 2017 року на території підприємства, де виконувалися будівельно-монтажні роботи, через необережність загинув чоловік, 1995 року народження. Він впав у яму глибиною в три метри. Тілесні ушкодження чоловіка виявилися несумісними з життям.

За даним фактом працівники поліції розпочали кримінальне провадження відповідно до статті 271 частина 2 ККУ – Порушення вимог законодавства про охорону праці. Щодо провадження була проведена комплексна експертиза в Києві. Проте третього вересня 2019 матеріали даного кримінального провадження направлені на повторну експертизу в Харківський науково-дослідний інститут судових експертних. Лише після її результатів провадження слідчі зможуть скерувати до суду.

8 червня на підприємстві у Теребовлі загинув 21-річний житель села Плебанівка. Хлопець працював різноробочим, проводив заміну даху на зерносушильній споруді приватного підприємства. Під час роботи впав з висоти на гостру частину металу, пошкодив шию та помер.

Слідчі порушили кримінальне провадження за частиною 2 статті 272 ККУ – Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою та статті 172 ККУ – Грубе порушення законодавства про працю.

Під час розслідування стало відомо, що загиблий працював на підприємстві відповідно до цивільно-правового договору, а саме за власним бажанням та в зручний для нього час. Дане кримінальне провадження скероване до Київського НДІСЕ на експертизу безпеки життєдіяльності з метою встановлення порушень вимог законодавства.

Як повідомили у прес-службі обласної прокуратури, триває експертиза за цими кримінальними провадженням і лише після її завершення можна буде робити подальші висновки.
Перейти до панелі інструментів