26.04.2024
Місто Новини

Чотири зірки на алеї – чотири історії (фото, відео)

Зірки телеведучому Ігореві Пелиху, спортсмену Андрієві Пушкарю, хормейстеру Ізидору Доскочу і 30-річчю міського товариства «Вертеп» відкрили сьогодні, 28 серпня, на Алеї зірок у Тернополі (вулиця Сагайдачного).

На відкритті були родичі та друзі тих, кому встановили зірки, і багато спогадів та емоцій.

Як зазначив начальник управління культури та мистецтв ТМР Олександр Смик, Алея зірок – це пам’ять про видатних тернополян, історичний тренд і туристичний об’єкт.

Одна із зірок, відкритих 28 серпня на вулиці Сагайдачного у Тернополі, присвячена 30-річчю міського товариства “Вертеп”, змужнілі учасники якого сьогодні мали нагоду зустрітися. Пригадали, як перший сценарій вертепу привіз у 1988 р. зі Львова один із учасників товариства – Роман Олещук. За ці роки “вертепівці” не тільки відродили безліч українських традицій, а й стали першою молодіжноою організацією на теренах Тернопільщини, за “Вертепом” відродився Пласт, Українська Молодь Христові та інші організації.

  • “Вертеп” – це велика дружна родина, яка в горі і в радості разом, близько п’ятдесяти осіб у нашому товаристві одружилися, – каже Наталія Гавдида. – Зараз підростають наші маленькі “вертеп’ята”, які співають нашу присвяту.

Наступна зірка присвячена телеведучому Ігорю Пелиху. Її відкрили донечки Ігоря – 16-річна Соломія і 12-річна Юстина, мама ведучого та його друзі – співак Андрій Підлужний і режисер Іван Ясній. У Тернополі вже є вулиця Ігоря Пелиха і так званий “телевізор” Пелиха. Дівчатка пам’ятають тата мало, але їм завжди приємно, коли хтось його згадує.

  • Ми тата пам’ятаємо маленькими епізодами, обов’язково з великою купою людей навколо нас, – пригадує старша Соломія. – Змушують радіти такі маленькі моменти, як наприклад, те, що ви зараз тут. Люблю, коли в Фейсбуці на його день народження люди постять якісь історії і я дуже пишаюся, що є його донькою.

Юстині було всього 2 рочки, коли загинув тато, тож вона зовсім його не пам’ятає, але впевнена, якщо на відкриття зірки прийшло стільки людей, він був класний. Від розчулення дівчинка розплакалась.

Мама Ігоря Пелиха
Дочки Ігоря – Соломія і Юстина

Третя зірка встановлена на честь засновника тернопільської хорової школи “Зоринка” Ізидора Доскоча. Зараз його справу продовжує дружина Анжела, яка завжди була поруч з хормейстером.

  • Коли народжується дитина, у небі спалахує зірка, яка потім посилає своє проміння на землю, щоби освятитися там людиною, –  каже Анжела Доскоч. – І лише дехто зберігає це світло, перетворюючи його в сузір’я маленьких “зоренят”, щоби з часом постати земною зорею. Таким був Ізидор Олексійович Доскоч. І нині між земною і небесною зіркою лине голос улюбленої дитини з промовистою назвою “Зоринка”. Це для тебе, мій зоряний муже.
Дружина Ізидора Доскоча Анжела і хорова капела “Зоринка”

Ще один зворушливий момент – відкриття зірки 15-разового чемпіона світу і 16-разового чемпіона Європи з армрестлінгу Андрія Пушкаря. Її відкрила дружина спорстмена – Світлана, а також його друзі Ігор Мазуренко, Олег Кривий.

  • Андрієві було би дуже приємно і радісно, оскільки він багато сил і праці вкладав у свої досягнення, – каже Світлана Пушкар. – Ви можете подивитися, ми дещо привезли: пояс чемпіона, близько 200-т медалей із сорока країн світу і декілька кубків, але набагато більше кубків є у спортклубі “Колізей”. Спасибі за те, що Андрія будуть пам’ятати і згадувати, мені це також дуже важливо.

Після відкриття зірки вихованці Андрія запропонували всім охочим тернополянам помірятися силою на руках.

 

Дружина Андрія Пушкаря Світлана

Перейти до панелі інструментів