24.04.2024
Місто Новини

Hа відкритті оновленої вул. Чорновола всі шукали, де заховатися від сонця

Нові доріжки, насадження, лавочки, освітлення, газони, – все це можна побачити на оновленій вулиці Чорновола. Порядки тут активно робили у останній день перед відкриттям – 27 серпня. Цього дня садили червонолисті клени, стелили газон, збирали сміття. Останні штрихи, за словами начальника управління житлово-комунального господарства міськради Олега Соколовського, наводили до пізньої ночі. Ще о 00.30 поливали поливали вулицю з поливалки, щоб забрати пил.

Читайте також: За день “виросла” трава і дерева. Як готують вул. Чорновола до відкриття

Відкриття оновленої вулиці Чорновола призначили на 28 серпня  у обідню пору, коли стовпчик термометра сягав вище +30. Усі присутні, а це переважно працівники міськради, шукали де заховатися від сонця. Навіть міський голова давав інтерв’ю у затінку, адже знаходитися під палючими променями було неможливо. А під нові насадження наразі не заховаєшся. 

Нагадаємо, на вул. Чорновола зрізали 12 старих лип, мовляв вони занадто великі і не призначені для міста. На їх місці зараз посадили, 36 червонолистих кленів, які за словами ландшафтного архітектора, компактні і краще підходять для міської архітектури. 

Читайте також: Алейки із затінком вже не буде. Реконструкцію на вул. Чорновола розпочали з дерев: виріжуть 12 лип

– Дерев, за які так переживали тернополяни,  стало більше, ніж було, – коментує міський голова Сергій Надал. – Червонолисті клени створюють червону доріжку для всіх, хто приїжджає на залізничний вокзал і йде у центр міста. 

Такої кількісті червонолистих кленів вряд посаджених, напевно, немає ні в одному місті, зауважує Олег Соколовський.

– Ми тут рекордсмени, ми дійсно зробили так званий “пурпуровий подих”, який тепер засяє на всю Україну, – каже він. 

Період для посадки дерев зараз несприятливий, погоджується пан Соколовський. 

– Але ми замовляли ці клени спеціально у контейнерах, тому нема проблем з висадкою, але всерівно стресові моменти є, – каже він. – Тому деревам надана спеціальна підживка, працюють люди, які поливають їх, але тут не треба переборщити, бо цей клен не любить багато вологи. Сподіваємося, що все виживе. А не виживе, досадимо. 

За словами Олега Соколовського, вулиця Чорновола настільки красива, що вже навіть є думки перейменувати  її на бульвар. 

 Як повідомив міський голова, реконструкція вулиці Чорновола коштує 8 млн грн.

–  Дуже велика частина вкладена у те, чого не видно – водовідведення, теплопостачання, – каже він. – А до кінця вересня плануємо завершити сквер Чорновола. Найголовніша частина – це пішохідний фонтан. Він буде в такому самому стилі як раніше, – у вигляді кульбаби. Для багатьох тернополян це давній і дорогий образ, тому ми вирішили залишити його у такому самому стилі. Це буде сучасний проект, з сучасним енергоощадним обладнанням. Також тут буде облаштовано громадську вбиральню. 

А який варіант вул. Чорновола подобається більше вам? З липами, як раніше, чи з червонолистими кленами? Пишіть свої думки у коментарях. 

Перейти до панелі інструментів