25.04.2024
Новини

Інформація про підробку протоколів не підтвердилась, кажуть правоохоронці

125 порушень зареєстрували правоохоронці на Тернопільщині під час виборчої кампанії та отримали 36 звернень про можливі порушення у день виборів.

Про це розповів під час брифінгу 22 липня начальник відділу комунікації ГУ НП в Тернопільській області Сергій Крета.

– В нас було зареєстровано 125 порушень суб’єктами виборчого процесу до дня тиші, вісім, власне, було звернень адміністративного характеру у день тиші, – каже він. – З тих 125 до дня тиші було тільки одне кримінальне провадження. Йшлося, як ми розповідали вчора, про хуліганські дії у центрі Тернополя по вул. Сагайдачного з двома кандидатами від різних сил. І в сам день виборів, вчора, ми мали 36 звернень до поліції щодо можливих порушень суб’єктами виборчого законодавства. Ці всі звернення мали характер адміністративний, з них складено чотири адмінпротоколи за різними статтями. Це хуліганство, неправдивий виклик працівників поліції на місце події, дрібне хуліганство і щодо решти – ще вирішується. Щодо сьогоднішнього дня і ночі після виборів, то складено ще сім адмінпротоколів. Таких відомостей, які би мали кримінальний характер і були внесені в ЄРДР, нема.
Наразі, за інформацією пана Крети, ситуація найбільш загострена на окрузі №164, зокрема у місті Збараж. Туди, за рішенням керівництва ГУ НП в Тернопільській області, підтягнулись додаткові поліцейські сили, аби не допустити порушень громадського порушення.

– Питання, які виникли у Збаражі, – продовжує пан Крета. – Звинувачували членів ДВК у тому, що вони на місці виправляли чи підробляли протоколи. Йшлося про три випадки. Коли ж розібрались із ситуацією, то факти не підтвердились.

Зокрема, була інформація, що голова ДВК із Кременецького району вносила зміни в протокол у туалеті. Коли розібрались, то виявилось, що голова – перший раз в комісії і олівцем нотувала собі ті зміни, про які сказали з ОВК. Далі вона мала повернутись на ДВК і внести уточнення в протокол.
Ще про два порушення повідомив поліцію депутат облради, зокрема про внесення змін в протокол. Однак інформація і в цих випадках не підтвердилась.

Відповідно до законодавства, у протоколах мають бути проставлені цифри і прописом, – каже Сергій Крета. – Однак голова десь сумнівалась в тому, чи потрібно прописувати, і тому виникла конфліктна ситуація.

Перейти до панелі інструментів