19.03.2024
Аналітика Місто Новини

Врятувати “Кульбабу”. Відомий фонтан може залишитися лише на фото тернополян, але надія є

Реконструкція скверу Чорновола активно триває останнім часом. Зокрема, розпочалися роботи над облаштуванням фонтану. Нагадаємо, раніше тут десятки років був розташований фонтан “Кульбаба”. За даними Вікіпедії, він збудований ще у 1973 році. Оновити фонтан мали ще минулого року. Востаннє він був реконструйований у 2008 році. Останнім часом не працював.

“Не підлягав реставрації”

Коли почалася реконструкція вулиці і скверу Чорновола, міськрада повідомила, що фонтану “Кульбаба” більше не буде. Конструкцію фонтану демонтували. На місці, де тривають ремонтні роботи, з’явилася вивіска з проектом нового пішохідного фонтану, “Кульбаби” там немає. 

– Відомий усім водограй «Кульбаба», який знаходився тут раніше, був практично зруйнований і не підлягав реставрації. Тому його буде замінено на новий пішохідний фонтан з механічним очищенням води та сучасним освітленням, а також тут буде повністю оновлено покриття території навколо водограю, – повідомляв раніше міський голова Сергій Надал.

Також раніше в управлінні ЖКГ зазначали, що вже виготовлена проектно-кошторисна документація, і фонтан має бути відреставрований до Дня міста. На його реставрацію місто витратить 800 тисяч гривень.

Люди просять залишити “Кульбабу”

Думки тернополян з цього приводу розділилися – одні підтримують зміни та оновлення, мовляв радянські фонтани не мають особливої цінності. Інші ж навпаки, кажуть, що фонтан був для них улюбленим місцем відпочинку, з ним пов’язано багато приємних спогадів, тут багато тернополян зробили чудові світлини, зрештою “Кульбаба” – це частина історії нашого міста.

Чи є можливість врятувати “Кульбабу” і залишити її на тому самому місці? Про це журналістка видання “Терміново” запитала начальника управління житлово-комунального господарства міськради Олеги Соколовського. 

Як каже він, справді після оприлюднення нового проекту фонтану у сквері Чорновола, в управління приходили люди з проханням залишити фонтан. Зараз тут працюють над тим, щоб був фонтан зі збереженням елементів “Кульбаби”. 

– До нас приходили люди і просили:”Лишіть нам “Кульбабу”. Є багато старших тернополян, які люблять цей фонтан, – каже пан Соколовський. – Ми прислухалися до думки людей, тому зібрали нараду, обговорили усе і проектант спробує залишити цей фонтан. Опрацьовуємо різні варіанти, немає гарантії, що це буде на 100%, бо є певні проблеми. Тому що одне діло фонтан з чашею, а інше – просто так. Але відсоток того, що “Кульбаба” буде, дуже високий.

До слова, ситуація зі схожим фонтаном теж із назвою “Кульбаба” виникла цього літа у Львові. На місці цього фонтану також вирішили облаштувати пішохідний фонтан. Конструкцію старого фонтану демонтували, що викликало резонанс серед мешканців. Люди почали захищати “Кульбабу” і просили її залишити. Відтак міськрада вирішила залишити елементи “Кульбаби” у новому фонтані. Архітекторам, які розробляли цей проект, дали доручення продумати можливість встановлення у новому сухому фонтані “квіточки” “Кульбаби”.

Коментарі

Цей фонтан у багатьох викликає сентименти

Володимир Антків, урбаніст:

– Чудово, що у місті займаються оновленням публічних просторів, створенням нових, якісних середовищ. “Сухі фонтани” (пішохідні – ред.) зараз щораз частіше з’являються в містах країни – наприклад нещодавня історія зі схожим фонтаном у Львові. На жаль, часто у мешканців немає відповідального ставлення до минулого чи того, що оточує нас зараз, а натомість є загальна безвідповідальність. На мою думку, фонтан “Кульбаба” немає нічого інноваційного чи унікального, але він, як з минулого і у багатьох викликає сентименти. Думаю, загальне обговорення б показало, що його варто залишити, або поєднати у просторі разом з сухим фонтаном. Але місто, архітектура, урбаністика і публічні простори не стоять на місці і мають відповідати тому часу, під час якого його створюють, якщо це звісно не пам’ятка архітектури.

Це потребує обговорення з тернополянами

Анастасія Джула, архітектор:

– Про будь-які суттєві змін в місті варто говорити з громадою, перед тим як починати розробку проекту. Я не знаю аргументів, чому цей фонтан забирають. Можливо, він в поганому стані і його реконструкція буде дорого коштувати (або ще щось), або управління ЖКГ просто слідує “моді” на пішохідні фонтани. В обох рішеннях можуть бути свої плюси і мінуси, так само як і прихильники і противники. Але однозначно, що такі питання, як заміна фонтану чи вирізка дерев, потребують обговорення з тернополянами. А у нас пояснення часто дають вже після початку будівельних робіт, коли змінити нічого не можна

Старі фонтани – це історія 

Віктор Мадрі, шанувальник історії міста:

 

– У центрі міста мають бути оригінальні фонтани. Я навіть дуже “за” збереження старих конструкцій фонтанів – це історія. А пішоходні  фонтани могли б бути на пляжах, ну і де-не-де у парках. Я їх називаю біде – тепер у центрі можна буде підмитись…

 

 

А що ви думаєте з приводу ситуації з фонтаном “Кульбаба”? Варто його залишити чи ні? Пишіть про це у коментарях до статті. А також діліться своїми фотографіями біля “Кульбаби”. Можливо, скоро цей фонтан залишиться тільки на світлинах… 

Перейти до панелі інструментів