27.04.2024
Місто Новини

Тернополяни добиваються у суді знесення “Вуличної академії”, як самочинного будівництва

Результати експертизи щодо “Вуличної академії” борці за парк Нацвідродження долучили до справи про знесення самочинного будівництва. Таку, за позовом тернопільскої активістки Юлії Мамчак, розглядають у Тернопільському міськрайонному суді.

Так, у четвер, 18 липня тут відбулося останнє підготовче засідання у справі.
Ані відповідач – КП “Тернопільбудінвестзамовник”, ані треті сторони на суд не з’явились. По-суті справу уже розглядатиме суд 22 серпня.

 

Нагадаємо, тернопільські активісти борються проти забудови парку Нацвідродження уже кілька років. Так, у 2014 року на згадуваному місці мав вирости “екоготель” – готель із закладом громадського харчування, але влада, зважаючи на думку громади, нібито дала задню і відмовилась від ідеї. Через два роки, у 2016 році, тема забудови у парку знову сколихнула громаду, оскільки на тому ж місці інвестор задумав збудувати нібито об’єкт із соціальним призначенням “Соціально-спортивний центр “Вулична академія”. Утім, у документах на будівництво і надалі йшлося про готель із закладом громадського харчування. Так, протягом 2017-2018 року активісти провели ряд акцій протесту, круглих столів, а на противагу їм на захист будови почали виходити так звані “тітушки”.

На сьогодні боротьба за парк зосередилась у судах. Позова подає активістка, голова ініціативної групи Юлія Мамчак. Зокрема, у Тернопільському окружному адмінсуді розглядають справу про про визнання протиправними та скасування рішень, якими влада дала “зелене світло” забудовнику. Нещодавно активісти оприлюднили результати судової експертизи, проведеної в рамках цієї справи. Йшлося про те, що будівництво “Вуличної академії” у парку Нацвідродження не відповідає цільовому призначенню земельної ділянки, а проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки не відповідає вимогам законодавства.

У Тернопільському міськрайонному суді розглядають натомість справу про знесення самочинного будівництва. До неї активісти також долучили результати згадуваної експертизи. Вони намагаються довести у суді, що згадуване будівництво ведеться без належно затвердженого проекту землеустрою саме для будівництва “Соціально-спортивного центру ”Вулична академія” та на земельній ділянці, що не була відведеною для цієї мети.

– Я знаю, що в Тернополі ще не було прецедентів щодо зносу незаконно збудованих об’єктів, – каже позивачка Юлія Мамчак. – Але нещодавно Львів показав приклад, як би могло бути. І я роблю все від мене залежне, щоб забудовники міста за підтримки місцевих чиновників не відчували себе власниками міста.

Перейти до панелі інструментів